Actualitate Recomandări

Criza forţei de muncă îşi spune cuvântul. Unde merg să caute angajaţi patronii de localuri din Bistriţa

Criza forţei de muncă din Bistriţa îi face pe managerii firmelor locale să îşi caute angajaţi din alte părţi. Mariana Cioată, patroana unui lanţ de restaurante, a declarat pentru Timp Online că, pentru un nou local pe care îl va deschide în Bistriţa, se vede obligată să recruteze personal din Moldova.

„Este o criză a forţei de muncă la Bistriţa. Nu sunt oameni calificaţi. Dacă reuşim să îi calificăm, pleacă după 4-5 luni în străinătate şi e foarte greu să găseşti alţii. Pe piaţa bistriţeană e Leoni, o firmă mare care ne ia forţa de muncă, iar nouă ne e foarte greu să găsim angajaţi. Acum chiar ne gândeam să mergem în zona Moldovei să ne găsim oameni fiindcă deschidem o nouă locaţie şi mai avem nevoie de 30-40 de persoane. Ca să angajezi 30-40, trebuie să faci interviuri şi să selectezi 70-80 de oameni ca să rămâi cu cei de care are nevoie. După ce îi iei şi intră să lucreze în bucătăriile şi restaurantele noastre, după maxim o săptămână majoritatea pleacă. E un domeniu greu, cu foarte multă muncă. După părerea mea, primesc prea mult timp şomaj şi le convine să stea acasă în şomaj. Noi chiar dacă le dăm salarii – numai că salariile din alimentaţia publică nu sunt foarte mari – nu îi putem mulţumi. Şi atunci se mulţumesc să stea acasă să trăiască din şomaj şi din alocaţiile copiilor, iar noi ne găsim foarte greu forţă de muncă”, a declarat Mariana Cioată pentru Timp Online.

Potrivit acesteia, în localurile familiei Cioată sunt 120 de persoane angajate. „E foarte greu că ne găsim oameni calificaţi pentru că nu mai sunt profesionalele care erau înainte. Noi am dori să se facă cât mai multe şcoli profesionale pentru că sunt elevi care, oricum, nu continuă să facă o facultate. Nu pot fi toţi doctori şi ingineri. Pe piaţa bistriţeană e mare nevoie de brutari, pizzeri, patiseri, aşa că cei de la AJOFM ar putea să organizeze mai multe cursuri în aceste domenii. Decât să-i ţină acasă pe şomeri pe banii statului, mai bine să îi califice şi să îi trimită către firmele care au nevoie de personal calificat”.

Mariana Cioată a participat la o dezbatere organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud având ca temă condiţia femeii-antreprenor. Referitor la acest subiect, ea a spus: „E mai greu pentru o femeie să fie antreprenor pentru că avem familie, copii şi alte priorităţi în viaţa de zi cu zi. E nevoie de multă muncă, seriozitate, corectitudine şi perseverenţă. Totuşi, eu îndemn femeile să facă business pentru că asta înseamnă să fii pe propriile tale picioare şi să nu stai doar la cratiţă”.

12 comentarii

    • Salariul real este salariul cu care reusesti sa atragi personal si sa nu te plangi ca nu vin si ca nu raman. E simplu, economie de piata, de dreapta.
      Nu inteleg ce ar vrea cei care se plang ca nu gasesc personal. Care ar fi solutia, sa se dea lege prin care sa ii oblige sa lucreze?
      Mi-ar fi rusine sa ma plang in ziar ca nu gasesc personal.

  • După părerea mea, primesc prea mult timp şomaj şi le convine să stea acasă în şomaj.

    cat e somaju 100 euro
    statul iti jumate din bani care i castigi ca la curve

  • Nu gasiti personal? Mai mare jena sa vi cu astfel de replici! Situatia este normala madam Cioata dvs va faceti ca-i platiti iar ei se fac ca muncesc! Incercati si cealalta varianta in care le dati salarii decente si o sa vedeti ca si o sa si vina sa-i angajati si nici nu o sa mai plece! Va plangeti peste tot ca ce greu va este voua ca s-au marit salariile minime pe economie dar ceea ce se intampla este o situatie cat se poate de normala pentru oamenii s-au saturat sa va umple voua patronilor buzunarele si sa va lafaiti in masini luxoase si vile iar ei sa traiasca de pe o zi pe alta! Dvs. va doriti cam multe daca se poate sa vina la munca de dimineata pana seara si daca se poate sa nici nu-i platiti! Vreti scoli profesionale ca vezi Doamne nu toti vor sa fie doctori si ingineri dar pot fi sclavi si voi sa fiti stapani peste ei!

  • Vad ca foarte multi comentatori vor salarii mai mari in domeniul alimentatiei publice. Cat ati vrea voi sa castige un ospātar? Cat un profesor? Cat un bibliotecar? Cat un famacist? Cat un electrician? Cat un contabil?
    Nu are cum.
    In alte tari, marea majoritate a ospatarilor sunt studenti 18-25 ani, si muncesc cateva ore pe saptamana, sa castige un ban in plus. Cei care au familii de intretinut, nu muncesc in acest domeniu.

  • Costul vieții face diferența.
    Să atragi muncitori din alte zone, înseamnă să le oferi o retribuție sau condiții sociale care să permită să trăiască la un minim de decență cu familiile lor sau dacă rămân singuri să permită să trăiască și să trimită ceva bani acelor familii.
    Dacă costul vieții(chirii plus hrană) plus o brumă de economie pentru acei muncitori nu este acoperit foarte probabil nici motivația lor de a munci greu departe de cei dragi nu e prea mare. De acolo rulajul și pierderile sistematice de timp.
    Dar patronii români nu gândesc în optica integrării, motivării angajaților.
    Gândesc în termeni monetari simplii, cât e profitul pe cap de muncitor.
    Pare că e nevoie mare de firme și consilieri profesioniști privați în domeniul resurselor umane.
    Cei de la public, agenția forțelor de muncă își fac meseria, sunt buni organizatori de evenimente unde sunt invitați șomerii și angajatorii…dar știu foarte puțin pe domeniul , formării și educării angajaților. Aici patronii așteaptă tot de la Stat să vină cu soluții miraculoase în loc să-și formeze și încurajeze propriile programe interne de dezvoltare. Să aduci muncitori care îți pleacă în trei zile nu pare o strategie câștigătoare. Ar trebui să-și reformuleze întrebarea mai mult decât De ce pleacă…în Cum aș putea să-i rețin..*hint salariul nu e totul pentru oameni..

  • SI ANGAJATII LANT DE DATORII
    au salarii foarte mici
    ei au masini foarte scumpe
    si asta pe spatele ….
    SCAVULUI!
    vorba mea e…MAI BINE STAU DEGEABA DECAT SA LUCRU DEGEABA

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.