Actualitate

Ce schimbă Primăria în materie de întreţinut spaţiile verzi. Cristian Niculae despre amenajarea râului Bistriţa

Administraţia locală face o schimbare importantă anul acesta în privinţa felului în care vor fi întreţinute spaţiile verzi. Nemulţumit că anul trecut iarba era cât casa prin tot oraşul, viceprimarul Cristian Niculae a decis că serviciul de tundere a ierbii trebuie concesionat unui operator privat.

„Eu am avut o foarte mare nemulţumire anul trecut că nu reuşeam nicicum să tundem iarba. Anul acesta, am prins bani în bugetul Direcţiei de Servicii Publice să nea dresăm unui operator privat, să facem o achiziţie publică şi să concesionăm acest serviciu pe un termen de patru ani. Sper să vină un operator serios şi, în luna mai, când începem să tundem iarba în două-trei săptămâni e gata tot oraşul. Anul trecut au fost prinşi bani în buget pentru acest aspect, dar am avut contract cu Penitenciarul Bistriţa care s-a confruntat cu o criză de personal. Deţinuţi sunt destui, dar nu sunt suficienţi oameni care să îi supravegheze fiindcă s-au pensionat foarte mulţi. E adevărat că cel mai bine şi mai ieftin am lucrat cu Penitenciarul, dar nu ne mai putem baza pe acest contract. Abia ne-au pus la dispoziţie o echipă pentru salubrizarea oraşului”, a spus Cristian Niculae.

Întrebat dacă se vor face şi lucrări de amenajare a râului Bistriţa, el a răspuns: „Referitor la amenajarea râului Bistriţa nu se va face nimic în afară de curăţarea malurilor de gunoaie. Şi mie mi-ar plăcea să existe o zonă de promenadă, însă, deocamdată, nu avem bugetată amenajarea râului. Domnul primar este de părere că, atât timp cât nu se amenajează albia râului şi apa va veni tot tulbure din cauza argilei şi marnei de la Livezile şi Joseni nu merită să faci o zonă de promenadă ca să vezi o apă tulbure permanent, însă, şi aici e loc de dezbatere şi vom mai discuta. Eu sunt de părere că râul Bistriţa şi malurile lui pe zona din oraş trebuie reabilitate şi făcută o zonă de promenadă. Zona din spatele magazinului Kaufland e cât de cât amenajată în sensul că sunt băncuţe, lumea se poate plimba, totul e să nu vadă deşeuri, doar iarba şi râul”.

Amenajarea râului Bistriţa a fost solicitată, în dezbateri publice, de societatea civilă din oraş.

14 comentarii

 • Draga CRISTIAN NICOLAE. Intr-o buna zi am sa va explic asa ca de la PESCAR la PESCAR cum sta adevarata problema a raului Bistrita si cat de usor si ieftin poate fi rezolvata in 2-3 locuri. Nu te lua dupa Primar prea tare ca iara vorbeste in plus ca de atatea ori , ocolind prin nestiinta si proasta informare realitatea. Eu am vorbit de multe ori cu specialisti de la SGA si am si fost in punctele cu probleme, si atat eu cat si unii colegi cunoastem realitatea din teren nu din biroul primariei. Poate ca oi fi sanatos si daca vei fi PRIMAR, in 2020 vom vedea malurile BISTRITEI sa arate ca lumea. Stiu ca acuma trebuie sa stai cuminte dar te voi ajuta si sustine pt. un astfel de proiect foarte asteptat de noi. Primarul actual o dat cu piciorul in el, avand alte prioritati, care pt. noi nu sunt deloc interesante. O. Cretu traieste cu o perceptie total gresita , falsa ,cum ca majoritatea bistritenilor au votat si au incredere in proiectele administratiei. Care MAJORITATE ? 16 % din cei care au fost la VOT l-au creditat. HAI sa fim seriosi, pana la capat. Acel candidat, sau Primar care va aplica rapid un proiect de modernizare si amenajare a raului Bistrita va avea de castigat multa simpatie si va ramane in ISTORIA ORASULUI. Asculta de un bistritean de-al locului, care stie ce vorbeste !. O ZI BUNA D-le VICE !!!

  • Dle Balan…. cu tot respectul… VORBESTI PROSTII! Primarul Cretu e votat de cetateni…nu conteaza ce procent… ideea e ca procentul e (50+1)%. O sa zici ca da… 50+1% din 16%??? Teoretic ai dreptate, dar neprezentarea la vot e adevarat ca e mare, dar nu e asa de mare pe cat o arata procentele… secretul este ca listele sunt „umflate”… si cu aceste marje jongleaza puterile statului (SRI, SIE, judecatori, politicieni, INS, UE, NATO, Soros, MASONI tot felul de servicii speciale…)… tuturor le convin aceste „precente fictive” in plus.
   S-a „descretizat” ceva din treaba asta la ultimul referendum de demitere a lui Base… dar, daca ai privit atent… NIMENI NU A INSISTAT FOARTE TARE, DE CE???? PENTRU CA LE CONVINE IN PESTE 98% DIN CAZURI. Acel referendum a fost unul din cazurile izolate si nu a meritat sa se bata sa faca lumina… de ce nu a meritat??? Am raspuns mai sus… dar au desecretizat anumite informatii… ce fel de informatii??? Informatii despre care nici analistii politici, istoricii, jurnalistii, nu mai discuta… nimeni nu mai vorbeste despre numarul cetatenilor cu drept de vot de pe listele electorale… DE CE???
   Dle Balan… habar n-ai, pentru ca niciodata nu ai fost un JUCATOR…. tot timpul ai mai prins oase de la mesele stapanilor… dar si oameni ca tine… au rolul lor foarte important in orice societate…
   Despre Vicele din articol… asa umbla vorba’n targ… ca RM o sa-l faca primar in viitorul mandat… asta daca nu se plictisesc unul de altul pana atunci sau daca Cretu mai vrea unul…

 • Ar fi trebuit sa fie o prioritate amenajarea raului Bistrita in intravilan. Cu amenajarea a trei ecluze si al unui lac tampon in capatul de sus al raului si cu consolidarea malurilor s-ar fi realizat o lucrare care sa schimbe radical aspectul orasului. Problema mare e ca nu ai cu cine. Mai bine bagam banii, banii nostri, in tot felul de proiecte megalomane care nu au nici o perspectiva.

 • Cum ziceam intr-un comentariu acum cateva zile, decat sa bagati aiurea bani in Aqualand-ul lui peste ( pret bilet de acces/ persoana 53 Ron), mai bine incercati si voi ceva mai ieftin, ca atunci cand vine „apa cristalina” cum bine zicea shafu`/ marele strateg/arhitect si nu in ultimul rand, peisagist de mare viziune, sa fiti pregatiti: amenajati malurile raului. Puteti lua exemple si din strainatate ( nu se poate face baie dar se face plaja) http://www.publika.md/plaja-in-centrul-parisului-palmieri-si-sezlonguri-pe-malurile-senei-_2360781.html si din Romanica noastra http://www.opiniatimisoarei.ro/plaje-cu-nisip-ca-n-grecia-pe-malul-timisului-numai-ce-au-fost-amenajate/27/07/2015 . Garantat e mai ieftin si nu vor mai fi gunoaie pe maluri ( sau daca vor fi, se vor putea curata foarte usor)

 • E frumos pe faleză cum îi spunem noi la zona din spatele kaufland. Dar va rugam sa luați masuri pt deținătorii de animale de companie. Vrem sa stăm și pe iarba. Multumim

  • Acelasi narav il au si detinatorii de animale de companie din zona Sub Cetate unde s-a umplut de catei si de excremente pe langa case si pe langa blocuri.

  • Aveti dreptate domnilor! Politia Locala doarme in papuci iar noi si copii nostrii ne „bucuram” si traim cu mari sperante in fiecare zi ca o sa dea norocul peste noi la cat calcam in rahatul de caini!

 • D-le ZORRO nu putem sa tinem un DIALOG. Nu sunteti omul facut pt. asta. Din moment ce imi spuneti ca nu sunt un JUCATOR si ca rod OSCIOARE de pe la altii, nu ma cunoasteti absolut deloc ceea ce vreau sa transmit. Sub nici o forma nu am candidat ca sa rod oase, ciolane si alte bunatati. Multumesc lui DUMNEZEU ca nu sunt un mare consumator de bunatati, si oricum si fara sa fiu ales, am absolut de toate si de multe ori chiar din BELSUG. O clipa nu ma intereseaza cu nici un gram mai mult. Toate conditiile pe care le am pt. un trai civilizat le am prin efort si gandire proprie ,fara sa fi avut acces o clipa la bani publici. Nici nu ma intereseaza asa ceva si daca as trai o mie de ani de-acum in colo. Nu sunt facut pt. a ma infrupta, nu am o asemenea constructie.

  • N-ati inteles nimic… din ce am zis… Ma refeream in general la modul in care se organizeaza alegerile in Romania. Dvs ati fost prins in mrejele acestui joc…ideea e, ca STAPANII sunt cei care fac jocul… dar au nevoie si de figuranti… greuuuuuu…de la o anumita vastra… nu vreau sa va atac sa va simtiti ofensat… stiu ca n-aveti nici o vina… doar ati fost figurant in anumite scenete…. daca nu sunteti dvs… sunt altii… ALTII duplicitari chiar… care vor sa fie si stapani si figuranti…sau sa folosesc termenul actor?

 • Personal nu consider realista si aceasta politica de investitii dupa care asteptam ani de zile ca sa avem toate indeplinite toate conditiile pentru ralizarea unui proiect.
  Un exemplu edificator este partia de schi unde puteam sa ne apucam de lucru in urma cu cel putin 6 ni, cu forte locale (un buldozer si 5 muncitori de la primarie cu o drujba ) si partia era pregatita si avea timp sa fie bine inierbata. Un teleschi usurel, si 2 tunuri de zapada, second de la austrieci, pe bani de nimic erau suficiente iar pentru lacul de alimentare si instalatia electrica nu era nevoie de specialisti austrieci. Uite asa noi puteam schia cat de cat 6 ierni, timp in care specialistii de la primarie cautau surse de finantare UE pentru mega-ultra telescaun.
  La fel cu raul Bistrita, nu trebuie sa asteptam sa se limpezeasca apele ci trebuie sa ne apucam de lucru: curatirea fundului albiei de toate obstacolele care favorizeaza acumularea malului, curatirea malului drept de tufele de rachita inutile si, mai ales indiguirea malului drept care este deja o necesitate vizibila clar cand te duci pe teren. Digul acesta se face din fonduri de la guvern prin SGA. Si uite asa promenada e gata si trecem la etapa a doua, pentru plimbarea cu barcuta.

 • In legatura cu apa raului Bistrita, Cretu cu gandirea lui limitata a intrat intr-un cerc vicios. El considera ca apa murdara a Bistritei este o fatalitate in fata careia nu ai ce face.
  De aceea, trebuie luat in considerare un proiect complex de regularizare a cursului raului Bistrita de la intrarea in Unirea si pana la iesirea din Sarata. Acest proiect ar trebui sa aiba drept prioritate un lac penrtu decantarea apei in amonte de Unirea, astfel incat orasul sa fie strabatut din nou de o apa limpede. De asemenea, odata cu amenajarea malurilor raului ar putea fi prevazuta si o artera de circulatie de tip splai pe malul stang al apei, cel putin intre Podul Budacului si Podul Jelnii.
  Asadar, cu mai multa gandire si mai putina inversunare, din partea primarului, orasul Bistrita ar putea avea o artera de circulatie de tip splai la sud, pe malul stang al raului, care sa faca legatura intre Unirea la Viisoara, ambele obiective (atat amenajarea raului cat si splaiul) putand fi realizate cu fonduri europene din programe operative sectoriale. Functia de baza pentru calea rutiera splai trebuie sa ramana legatura intre principalele locuri de agrement, avand in vedere ca râul trece pe langa parcul municipal, parcul tineretului si lacul MHC. In acelasi timp, odata cu amenajarea malurilor râului, chiar si pe anumite portiuni de pe malul drept al apei ar putea sa rezulte o artera de circulatie continua de tip splai care sa includa cel putin o pista de biciclete si care sa faca legatura intre Unirea la Parcul industrial Sarata.
  In acest sens ar putea fi materializat un proiect mai vechi pentru portiunea dintre podul Jelnii si podul Budacului de amenajare a malurilor râului Bistrita pe la poalele padurii Codrisor (P.U.Z. Bistrita ‘ Dealul Codrisor’ (Codrisor Hill).
  Vezi: https://zupernews.wordpress.com/…/codrisor-hill-p-u-z-bistrita-dealul- codrisor

 • „Nemulţumit că anul trecut iarba era cât casa prin tot oraşul”… da la Cretu i-ai spus ca esti nemultumit? Ce ti-a raspuns? „Las-o bai ca merge asa”… Sunteti varza fratilor… Orasul e un dezastru de la un capat la altul. Din toate punctele de vedere, nu numai al ierbii… E o jungla.

  • Oare cu angajatii primariei si cu departamentul care se ocupa de acest lucru ce o sa faca? „Sau infiintam Politia Locala si angajam firma private sa o pazeasca?”

 • D-le ZORRO. Chiar inteleg bine ce vreti sa spuneti. Tocmai de acea va spun sigur ca m-am ferit si ma feresc sa am STAPANI. In afara de bunul DUMNEZEU nimeni nu este stapan, si nimeni nu poate fi catalogat asa. Sunt un om foarte independent, vedeti cum scriu, am si curajul de a ma semna. Nu am nici un interes marsav, si nu doresc nimic altceva decat sa pun o caramida la temelia constiintei noasre fata de MEDIUL INCONJURATOR ( NATURA) . La altceva nu ma pricep.Sunt un bun contribuabil, votez neintrerupt de la 18 ani, particip activ la tot felul de dezbateri, si asta imi da dreptul sa scriu, sa critic si chiar sa imi aduc aportul asa cum ma pricep. ZI FAINA !!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.