O firmă din Năsăud vrea să angajeze fete care ştiu să coasă la maşină, dar absolventele din Salva ale profilului primesc ajutor de şomaj după ce obţin refuzuri din partea unor companii din cu totul alt spectru de activitate care spun că nu au nevoie de ele, a afirmat într-o şedinţă a Colegiului prefectural Monica Mureşan, secretarul Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud.
„Problema majoră este a tinerilor care vin şi care trebuie să intre în procesul de producţie şi care nu au competenţele şi abilităţile necesare. Ei sunt primiţi de companii, sigur dacă vor să se angajeze, dar problema este că ei nu vor să se angajeze. Ei termină liceul, intră imediat în şomaj şi eu mă întreb de ce fiindcă avem foarte multe companii care solicită forţă de muncă. Aceşti tineri primesc cu destul de multă uşurinţă avizul pentru a deveni şomeri”, a spus Monica Mureşan.
De exemplu, o firmă nouă de la Năsăud care face îmbrăcăminţi pentru saltele şi nu are cu cine lucra.
„Firma are nevoie de fete care ştiu să coasă la maşină, ceea ce, dacă nu mă înşel, pregăteşte liceul din Salva, dar fetele din Salva nu vor să vină la Năsăud să lucreze la această companie şi primesc de la AJOFM ştampilă că nu e nevoie şi că nu au loc de muncă, ceea ce este o problemă. Asta cred că trebuie studiată mai în profunzime fiindcă tinerii, copiii, primesc foarte uşor la terminarea unei şcoli acest ajutor de şomaj. Probabil mai prelungesc viaţa frumoasă de şcolar, mai merg într-o vacanţă şi au nişte bănuţi, dar asta nu ar trebui să se întâmple”, a spus Monica Mureşan.
Directorul AJOFM Bistriţa-Năsăud, Otilia Râpan, a răspuns că instituţia pe care o conduce nu poate impune nimănui să se angajeze.
„Ajutorul de şomaj este de 400 de lei. Noi nu putem obliga pe nimeni să se angajeze. Oamenii îşi motivează refuzul de a se angaja prin aceea că primesc un salariu deziroriu. Noi îi trimitem, dar vin şi spun că nu merg să lucreze pe 1000 de lei. Poate lucrează la negru, eu nu am cum controla lucrurile acestea”, a spus Otilia Râpan.
În replică, Monica Mureşan a spus că un om format de sistemul de educaţie trebuie trimis de AJOFM la firma care are nevoie de angajaţi cu specializarea lui, nu la orice firmă. „Trebuie să vină cu negaţia de la firma la care îl trimiteţi dumneavoastră, nu de la cine vrea el”.
Dați drumul la imigrație. În Venezuela se moare de foame, sunt catolici și n-au bombe prin bagaje.
Corect. Eu le-as da chiar si pamant, ca si-asa nu mai lucreaza toata lumea pamantul la tara. Ia sa le dea primariile pamant arabil, loc de casa, iar firmele sa angajeze sud-americani.
” un om format de sistemul de educaţie trebuie trimis de AJOFM la firma care are nevoie de angajaţi cu specializarea lui, nu la orice firmă. „Trebuie să vină cu negaţia de la firma la care îl trimiteţi dumneavoastră, nu de la cine vrea el”. ”
asta mi se pare foarte corect.
trebuie cultivata munca, nu lenea.
daca salariul e derizoriu si nu gasesc nimic pe masura fandoselilor si ifoselor de oameni supervalorosi (pun pariu ca jumatate habar nu au sa-si completeze un CV, si abia isi inteleg scrisul) pot sa se lipseasca de ajutorul ala de somaj.
lumea e mare si cand se satura de curatat rahatul altora cam pe aceeasi bani la finele lunii (ca acolo si aerul e mai scump decat in Romania) o sa se intoarca, sau nu (nici o paguba) inapoi de unde au plecat.
in mod sigur cu alta mentalitate, aceea ca trebuie sa muncesti, ca altfel nu iti pica nimic pe degeaba.
De cand este liceu la Salva????????????????????????????
Din pacate ,statul roman nu valorizeaza performanta tinerilor absolventi.
Daca esti performant,faci studii in strainatate,esti angajat imediat dupa absolvire ,de o societate din Romania,nu primesti nici un stimulent financiar sau de alta natura.
Esti obligat sa intri in somaj,sa te faci ca-ti cauti loc de munca,sa papi banii statului si sa primesti prima de angajare,instalare daca te angajezi.
Aceasta viziune ‘profesionista’ ,incurajeaza mediocritatea , lenea,ignorand si jignind tinerii
performanti.Ne intrebam ,de ce ne pleaca copiii dupa absolvirea studiilor, sau de ce nu se mai intorc dupa studii in strainatate,dar nu facem nimic practic pentru a-i stimula sa ramana.Aceeasi atitudine rigida si impersonala a angajatilor, care trebuie sa gaseasca solutii pentru tinerii performanti.
Nu vom progresa ,stimuland apatia,dezinteresul si dezorientarea profesionala.
Incurajarea si stimularea tinerilor performanti ,indiferent de domeniu,trebuie sa fie scopul si dorinta oficiilor de ocupare a fortei de munca .
Profesionalism sau pur amatorism ? Mediocritate sau performanta ?
Trist adevar.
cat timp angajatorii refuza tineri, si dau negatii……nu ai ce face!!! specializari sunt prea putine in scoli, in nici un caz nu este vreun liceu de croitorie sau incaltaminte sau alte astfel de meserii.Si atunci unde sa ii trimiti pe acesti absolventi???caci trebuie trimisi la locuri de munca care sa fie conforme cu pregatirea lor nu???? nu este o ciudatenie???
Va inselati amarnic doamna Cristiana ! La Salva nu este liceu cu profil textil ! Cautati in alta parte ! Nu mai aruncati in presa stiri neverificate si nefondate !
doamna Monica de la camera de comert a spus. stirea este preluata!!! este doar razboiul institutiilor!!!care se ocupa mai bine de bietii tineri care nu nu prea vor sa munceasca….hai sa fim corecti!
La Salva nu este nici un fel de liceu!!!! Poate la Mocod :))))
Faina declaratie de director!!! Cum sa ii trimiti la munca?? saracii!! Decat 1000 salar mai bine 400 somaj nu??????? ::)))))tare asta! Pai de aia avem somaj ! Ca sa aiba somajul director!!!::)))cat despre liceul din Salva…..ne abtinem!
Simplu.Cine vrea sa angajeze trebuie sa plateasca, ca de aia avem economie de piata, bazata pe cerere si ofera.Banii vorbesc, nu teoriile lu” peste…
militia pe ei sa i tunda si la munca
Faci confuzii d na director este vorba de liceul din CURTUIUS?/!!!! Ne mandrim cu d voastra ,bravo Camera de comert