Actualitate

Cum se vede lumea dintr-un scaun cu rotile. Ce spun cei care ”au intrat în pielea” unei persoane cu dizabilităţi

(FOTO) Ca să avem mai multă compasiune pentru persoanele cu dizabilităţi, trebuie să înţelegem prin ce situaţii de viaţă trec ele. În aşteptarea Olimpiadei Inocenţilor, care are loc mâine la Bistriţa, Fundaţia Inocenţi i-a provocat astăzi pe bistriţeni să „intre în pielea” unei persoane cu dizabilităţi.

Timp Online a stat de vorbă cu mai mulţi voluntari ai Fundaţiei Inocenţi care miercuri au traversat pietonalul în cârje, ajutaţi de un cadru sau în scaune cu rotile şi toţi ne-au spus că lumea se vede mult mai în „alb-negru” din postura unei persoane cu nevoi speciale.

„Vreau să le arăt altora ce înseamnă să ai o dizabilitate. Aceşti oameni au nevoie în permanenţă de ajutor şi nuimeni nu îi ajută. Dintr-un scaun cu rotile e mai puţin colorată. Oamenii sunt indiferenţi, se uită şi trec nepăsători sau se uită în mod ciudat la o persoană cu dizabilităţi uitând că e un om ca noi toţi. Am mai experiementat senzaţia aceasta şi când am avut piciorul în ghips. E urât să nu fie nimeni care să te ajute. Îţi vine pur şi simplu să urli”, a spus Andrada Clipotă.

Diana, alt voluntar, ne-a spus că odată ce te-ai pus cumva în pielea oamenilor care au o dizabilitate poţi să-ţi dai seama că sunt „judecaţi şi priviţi altfel”.

„Să simţi că nu poţi merge câţiva metri, să nu poţi vedea, e foarte greu. Oamenii sunt indiferenţi, alţii se uită curios la tine şi se întreabă oare cu tine ce e. Olimpiada Inocenţilor încearcă să îi pună pe oameni în faţă cu dizabilitatea şi să-i facă să simtă cum este să fii în pielea unui astfel de om”, a spus ea.

Andrada Miron de la Fundaţia Inocenţi a explicat pentru Timp Online că rolul celor cinci jocuri experimentale a fost acela de a sensibiliza opinia publică.

„Vrem să sensibilizăm comunitatea în problematica tinerilor, a copiilor, a persoanelor cu dizabilităţi. Am pregătit cinci jocuri: unul pentru persoane în scaune cu rotile, pentru cele cu probleme de vedere, de auz, pentru cele cu scleroză multiplă şi, ca o premieră pentru noi, un joc pentru copiii cu CES (cerinţe educaţionale speciale -n.r.). Vrem să ne punem noi cei sănătoşi, sănătoşi fiind un termen foarte relativ, în situaţia unei persoane cu dizabilităţi, să vedem ce înseamnă să treci o bordură când eşti în scaun cu rotile, cât de uşor sau de greu e, ce înseamnă să mergi cu un cadru pe stradă şi să nu ai pavele speciale înclinate care să îţi faciliteze accesul, ce înseamnă să ai probleme de vedere şi să nu ai un semafor echipat cu mijloace de avertizare sonoră care să îţi spună când e ok şi nu e ok să treci- Am chemat şcolile, am făcut apel în presă să vină toată lumea să experimenteze ca să promovăm Olimpiada Inocenţilor de mâine”, a explicat Andrada Miron.

Și Ovidiu Frenţ, prefectul judeţului, a participat pe pietonalul Liviu Rebreanu la activităţi premergătoare Olimpiadei Inocenţilor.

De la ora 17.00, Liviu Teodorescu a susținut un concert caritabil organizat de Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița, apoi au fost extrase biletele câştigătoare la tombolă. *Sunt puse la bătaie premii importante precum: tabletă, X-Box și marele premiu – o BICICLETĂ! Bilete de tombolă (donație 15 lei) și lampioanele (donație 10 lei) pot fi comandate telefonic la 0745 607 753 sau pe e-mail office.bistrita@inocenti.ro.

Seara a avut loc evenimentul ”Lampioane pentru Inocenți”, ocazie cu care au fotst lansate lampioane.

AICI PUTEȚI VEDEA FOTOGRAFII DE LA EVENIMENTE.

Olimpiada Inocenților, joi 11 mai, piațeta din fața Palatului Culturii

Ora 15:00 * Probe sportive (baschet, tenis de masă, fotbal, jocuri, atletism) * Probe artistice (dans, cântece, poezii, pictură, desen) * Activităţi complementare (face painting, pictură, etc.).

Pe parcursul evenimentului se va desfășura spectacolul ‘’Tinere talente bistriţene’’: Ansamblul de dansuri populare ,,Cununa” de la Palatul Culturii Bistrița sub îndrumarea prof. Paul Muntean; Copiii de la cursurile de chitară de la Centrul Militar Bistrița sub îndrumarea prof. Paul Petrovan; Școala de dans ,,Beneritm”; Școala de dans Reborn; Muzică populară; Moment folk – tineri îndrumați de profesorul Claudiu Copaciu

Toţi copiii care participă vor primi gratuit tricouri, şepcuţe, medalii şi diplome.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.