Sătenii din Figa au participat de Rusalii la anualul obicei agrar numit ”Înstruţatul boului”, în timpul căruia mai multe fete îmbrăcate în costume populare încearcă să oprească din goană un bou ce poartă între coarne o cunună de flori, animalul fiind alungat de alţi câţiva băieţi călare. Se spune că fata care prinde boul se va mărita în anul respectiv.
La sărbătoarea de la Figa au fost prezenți primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan, și senatorul Ioan Deneș.
Obiceiul “Înstruţatul boului”, moştenit de la daci, are loc în fiecare an la Figa în prima zi de Rusalii. După slujba de la biserică, un alai format din fete îmbrăcate în costume populare şi băieţi, de asemenea în straie populare, dar călare, însoţesc un bou între coarnele căruia pun o cunună mare de flori. În urma boului vin mai mulţi băieţi cărora li se spune „cenuşorci”, personaje costumate cu crengi verzi de copaci, care pocnesc din bice să alunge boul, şi pe care toţi localnicii încearcă să îi ude cu găleţi de apă, atunci când trec pe uliţele lor.
Potrivit etnologului Vasile Cosma, „Înstruţatul boului” simbolizează „încrederea omului în triumful soarelui a cărui energie dă siguranţă belşugului şi speranţă de bunăstare”, el fiind practicat de Rusalii, zi în care şi preoţii sfinţesc şi binecuvântează ogoarele. „Obiceiul este o perpetuare a unor ritualuri mitice din vremea dacilor care atribuiau unor forţe divine puternica revărsare de lumină, căldură şi culoare ce declanşază spre sfârşitul primăverii o fantastică explozie vegetativă care înveseleşte lumea şi sufletul omului”, a notat acesta într-un studiu de specialitate.
Tot el mai scrie că, în perioada interbelică, boul era proprietatea celui mai înstărit om din sat. Denumirea de „Rusalii” vine de la vechea sărbătoare romană Rosalia. Rusaliile sunt considerate zâne rele care iau minţile oamenilor sau îi pocesc pe cei care le ies în cale. Se spune că oamenii trebuie să poarte asupra lor frunze de pelin pentru a se apăra de acestea, costumarea tinerilor care formează alaiul „boului înstruţat” cu frunze fiind considerată de sorginte păgână.
„Înstruţatul boului” se mai pratică în satele Tăure, Chintelnic, Căianu Mare, Căianu Mic şi Şieu Cristur.
AICI puteți vedea mai multe fotografii.
Un obicei prostesc tipic romanesc din lipsa de ocupatie a romanului