Cu toate că partidul său se află la guvernare, Ioan Nelu Botiș s-a comportat în Camera Deputaților ca un reprezentant al opoziției. El a adresat 82 de întrebări miniștrilor și a luat de 84 de ori cuvântul ca să-și spună public opinia.
De pe băncile Parlamentului, Botiș a susținut cu toată tăria ca firmei RAAL Bistrița, membră a Asociației Parteneriat Euroactiv, să i se acorde un sprijin financiar de două milioane de euro pentru achiziționarea de materie primă pentru relansarea producției proprii. S-a întâmplat în luna octombrie a anului 2009, cu un an mai devreme ca el să ajungă în Cabinetul Boc. Cererea i-a fost adresată Sorinei Plăcintă, la vremea aceea ministru interimar pentru relația cu Parlamentul. Lui Botiș i s-a răspus că nu firma din Bistrița nu se încadra în criteriile pentru acordarea banilor de la stat.
Tot în calitate de parlamentar, Ioan Nelu Botiș s-a implicat și în favoarea firmei Rombat Bistrița, un alt membru al Asociației Parteneriat Euroactiv Bistrița (vezi http://www.euroactivbn.ro).
Potrivit site-ului Camerei Deputaților, Botiș a adresat în luna iulie a anului 2009 o interpelare ministrului Muncii de la vremea aceea, Marian Sârbu, cu privire la încadrarea unor locuri de muncă din cadrul societății în Anexa 2 a Legii 226/2006. În anul 2010, Botiș a mai adresat încă o interpelare ministrului Muncii de la vremea aceea, Mihail Șeitan, tot în legătură cu firma Rombat.
În afară de aceste interpelări, Botiș a încercat să ajute numeroși oameni care s-au adresat cabinetului său parlamentar indiferent de culoarea lor politică. Este de așteptat ca el să revină în forță și să continue să ceară explicații foștilor săi colegi din Guvern pentru probleme nerezolvate din Colegiul nr.1 Bistrița în care a fost ales parlamentar.
jenant
Proiectul întocmit de asociaţia consiliată de Ligia Botiş a fost depus şi aprobat la câteva zile după ce soţul ei a fost numit ministru al Muncii. În Bistriţa, în jurul familiei Botiş se întinde o adevărată caracatiţă a afacerilor cu bani de la stat.
Proiectul derulat de Asociaţia Partenerilor Euroactiv, la care Ligia Botiş, soţia ministrului muncii deţine funcţia de consilier juridic a fost depus la doar două săptămâni după ce Ioan Boţis a fost numit în funcţie. După aproximativ o lună, proiectul în valoare de peste două milioane de lei a fost aprobat chiar de instituţia care se află în subordinea ministerului Muncii.
În plus, apropiaţii ministrului Botiş derulează activităţi şi în cadrul unei firme care vrea să acceseze bani europeni. Mai exact, la Firma EUROACTIV Jobs SRL, care se ocupă cu plasarea forţei de muncă în afara României.
Iniţial, chiar soţia ministrului, Ligia Botiş, era acţionar. Ea şi-a cedat însă acţiunile acum trei săptămâni în momentul în care firma a decis să deruleze proiecte pe fonduri europene.
Au rămas totuşi în firmă apropiaţii ministrului Muncii. Acţionar principal este în acest moment Csaba Bartha partener de încredere al familiei Botiş, care deţine 33,3% din acţiuni. Fostul şef al cabinetului parlamentar deţinut de Ioan Botiş, Alina Căpraru, deţine la rândul ei 16,6 % din acţiunile firmei. În plus, doi dintre actualii consilieri ai ministrului Muncii, respectiv Irina Şomlea şi Ioan Moroşanu deţin acţiuni la firma cu pricina.
Diana Magda deţine 16,6% din totalul acţiunilor însă, ea este şi manager de proiect la Asociaţia Partenerial Euroactiv Bistriţa care derulează proiectul de 2 milioane de lei cu finanţare de la Uniunea Europeană şi de la Guvern. Asociaţie care de altfel activează într-un spaţiu deţinut chiar de familia Botiş, după cum reiese din declaraţia de avere.
@parerea mea este ca statul acesta are institutii care se ocupa de facut anchete. Nu sunt procuror, nici judecator. Astept ca acest stat sa se ocupe de ceea ce trebuie sa cerceteze si ca fiecare om sa isi aduca aminte ca are o constiinta, ca viata e scurta si se termina si vom da seama toti pentru ceea ce am stiut si nu am spus si pentru ceea ce am facut.
despre veniturile celor din asociatia aceea s-a mai vorbit.se auzea asa pe unde mai umblau cam cat castiga.Nu e nimic oficial-nu e greu sa fi aflat.oricum ideea este ca trebuia sa-si vada de treaba si sa nu se impauneze atat, sa nu treteze cu nasul pe sus, pe bietii oameni care-si cauta de lucru sau care au fost datia fara.Sa castige cat vor dar sa mai lase si pentru altii.
@carla. Din pacate pentru acesti oameni implicati in proiect, totul a iesit la iveala intr-o perioada in care lumea o duce foarte, foarte greu. Au fost perioade in care si cei din administratie castigau salarii de 10.000 de lei lunar, dar nivelul de trai era altul. Acum, din cauza saraciei, aceste venituri par si cred ca sunt „nesimtite”. Sa te mai si lauzi cu ele in public dupa ce deja mai multe institutii si ochi le vad (Casa de Pensii, CJAS, Finante) mi se pare si mie foarte mult.
exact! si le vad tocmai cei carora li se diminueaza veniturile si li se zvoneste de o noua restructurare.Si atunci de ce sa te miri ca pe oameni ii deranjeaza, si ca vorbesc??/ pana la urma de aia am iesit la revoluite pe strazi.Sa putem spune ce ne deranjeza nu? si iata ca se poate si fara Botis ministru si proiectul lor sa mearga linistit inainte sa aibe succes, dar nu cu oameni platiti din 2-3 parti.Eu daca as fi bugetar as fi procedat mai demult la a transmite semnale.cine stie cate or mai fi din astea….
@carla Stimata doamna, nimeni nu a spus ca informatiile sunt de la bugetari. In primul rand, cred ca toata lumea merita sa stie ca au venit informatii din toate directiile. In mediul privat e si mai greu decat la stat. Nu sunt bani, salariile se dau cu intarziere. Chiar daca au de lucru, unii oameni nu sunt platiti asa ca se mai duc sa caute „Sanse la demnitate”. Bugetarii, v-am mai spus, se tem pentru joburile lor si nu ar vorbi sub nicio forma. Incercati dvs sa obtineti informatii de la ei si veti vedea priviri speriate.