Recomandări Social

Francezii din Besançon, primiţi cu multă căldură la Parva. Ce au făcut pentru acest sat (FOTO-VIDEO)

Asociaţia Franche-Sylvanie Besançon a fost primită din nou cu multă căldură de localnicii din Parva, sat descoperit de fostul preşedinte al organizaţiei în urmă cu 25 de ani. La vremea aceea, Hubert Tyrode, care nu se mai află printre noi, şi-a dorit din toată inima ca lumea să cunoască frumuseţile Parvei, iar localnicilor să le fie mai bine investind în turism. Aşa că a pus bazele unui centru de primire a turiştilor. Prea puţin din visul său s-a împlinit, dar respectul oamenilor pentru efortul său a rămas.

După ce au celebrat 20 de ani de prietenie cu Bistriţa la Târgul Mare, francezii din Besançon au mers şi la Parva, unde au fost primiţi cu multă căldură de localnici. Femeile din sat au cântat în cinstea lor.

La rândul lor, francezii au susţinut un minirecital simfonic la Parva, în prezenţa lui Michelle Tyrode, soţia fostului preşedinte al organizaţiei.


Reamintim că Asociaţia Franche-Sylvanie Besançon a fost creată cu scopul de a fi punte de legătură între Franţa şi România. ONG-ul înfiinţat de Hubert Tyrode le-a propus autorităţilor din Parva un parteneriat care să aibă ca finalitate găzduirea cel puţin o sută de turişti străini/an care să beneficieze de cazare după toate normele europene cu apa caldă, săli de baie, toalete, însă în regim de agroturism. Tot cu sprijinul francezilor, în 2005, a fost înfiinţată Asociaţia Carpatia-Ecotur-Parva formată din 24 de familii ale căror pensiuni au fost clasificate de Ministerul Turismului.

Învăţaţi de francezi, ţăranii din Parva şi-au denumit foarte pensiunile: „Floare de colţ”, „Crin”, „Montana”, „Nufarul” sau „Viorel”. Majoritatea s-a mulţumit cu atât. Turiştii nu au venit singuri, în pensiunile astfel denumite nu s-a cazat mai nimeni.  În afară de mese comune, la Centrul de turism rural Hubert Tyrode nu s-a făcut altceva fiindcă turişti nu au prea existat.

Fostul primar al comunei, Gheorghe Stelian, recunoştea în 2011 pentru Timp Online că administraţia sa a eşuat în acest proiect. „E vina noastră că nu am ştiut cum să îi atragem, nu am promovat prea mult zona aceasta. Proiectul nostru cu francezii presupunea promovarea turistică a comunei prin întocmirea de pliante, realizarea unui site web, harţi IGN privind întreaga zona a Munţilor Rodnei, organizarea unei sarbători anuale şi a unui târg de produse de artizanat local şi de produse agricole locale, de exemplu brânzeturi, precum şi a unei expozitii de animale. O parte le-am făcut, altele nu”.

Tot prin proiectul pe care l-au gândit francezii încă din 1994, localnicii ar fi trebuit să organizeze circuite turistice cu ghizi care să prezinte turiştilor fauna, flora şi bogăţiile din zona Munţilor Rodnei. Ei au propus ca de la Parva să se facă trasee turistice spre Peştera Izvorul Tăuşoarelor, pe Valea Rebrei până la Tarniţa la Cruce, la Şaua Craia sau Şaua Zânelor. Totodată, pe Valea Rebrei se poate face caiac şi rafting.

Abia în 2015, centrul turistic din Parva a început să fie reabilitat cu peste 500.000 de lei, bani de la Grupul de Acţiune Locală (GAL) Țara Năsăudului. Centrul, prevăzut cu o sală de reuniuni, una de mese, bucătărie, dormitoare şi grupuri sanitare, a fost botezat „Hubert Tyrode”.

Sursa foto şi video: Facebook 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS