Printre aceştia se numără Mihai Filip Uifelean care vrea să ridice Pensiunea „Filip”, Estera Uifelean care vrea să amenajeze Pensiunea „Estera”, Lidia Ţandea care s-a gândit să facă Pensiunea „Lidia”, Ioan Ţandea care a ales ca nume pentru pensiune prenumele său, „Ioan”, dar şi Emilia Cifor Uifelean care s-a gândit să amenajeze Pensiunea „Emilia”. La rândul lui Vasile Bogdan Leonte a cerut acord de mediu pentru Pensiunea „Bogdan”, iar Dorina Anuţa Ilieşiu pentru a ridica Pensiunea „Anuţa”. Doamna Victoria Ani vrea şi ea acelaşi lucru, dar nu a găsit încă un nume pentru agropensiunea pe care vrea să o amenajeze, ca şi Simion Andrei Uifelean.
Oricum, puzderia de pensiuni anunţă schimbări majore în localitatea care figurează pe harta României doar din 1956. Potrivit programului de sistematizare de dinainte de 1989, de altfel, ea trebuia să dispară de pe harta judeţului. Nu s-a întâmplat aşa graţie Mănăstirii Sfântul Spiridon din această localitate şi faptului că drumul de acces DJ 172 C a fost asfaltat pe cheltuiala Consiliului Judeţean. Aşa se face că satul Strâmba a prins aripi şi vrea să zboare de-a dreptul.
Vă reamintim că cea care a donat o casă şi un teren Mănăstirii Sfâtul Spiridon a fost Lucreţia Zbârci, rămasă văduvă, mamă a zece copii. Ea nu a cerut decât să i se asigure pe timpul vieţii îngrijire şi întreţinere cu toate cele necesare traiului, iar după trecerea în lumea celor drepţi să fie înmormântată la mănăstire.
Piatra de temelie a aşezământului monahal a fost pusă de Preasfinţia Sa Vasile Someşanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului împreună cu un sobor de preoţi.
În timp, mănăstirea s-a extins, fiind ridicată o construcţie în regim de înălţime tip P+1, ce cuprinde un număr de 18 chilii precum şi alte spaţii. Alături s-a construit o frumoasă capelă pictată de o pictoriţă din Moldova.
Contactat telefonic în legătură cu acest subiect, viceprimarul din Josenii Bârgăului, Ioan Parasca, a declarat că în satul Strâmba sunt deja patru pensiuni şi se vor mai contrui zece.
„Familia Uifelean are zece copii care au primit fiecare teren să ridice câte o pensiune. Noi le-am dat acordul, rămâne să mai rezolve ceva neînţelegeri cu măicuţele care se tem să nu ajungă la ele zgomot, şi vor accesa bani europeni ca să le ridice. Strâmba va deveni o destinaţie turistică”, a declarat el.
Viceprimarul susţine că peisajul este extraordinar, iar acolo se pot face pârtii pentru iarnă sau alte atracţii pentru sezonul cald.
Foto: Mănăstirea Strâmba
Adaugă comentariu