Unii şi-au acoperit feţele cu mâinile de ruşine că au aproape doi metri şi sunt în clasa întâi. Alţii au recunoscut, senini, că nu le e jenă să pună mâna pe stilou ca să înveţe să scrie şi să citească. Nu e vina lor că părinţii nu i-au dat la şcoală, dar ţine de ei să repare un neajuns al vieţii lor trăită în prea multă întunecare. Ani la rândul i-au rugat pe alţii să le citească ce scrie la televizor sau să le completeze cereri. Astfel de situaţii trebuie să înceteze, şi-au spus ei, şi bine au făcut.
Marţi, la Şcoala Generală nr. 2, „bobocii” s-au întâlnit cu Garofiţa Maria Varga, cea care, timp de trei luni, îi va învăţa alfabetul şi cifrele.
„Am lucrat în această şcoală, am predat aici timp de trei ani, iar acum sunt voluntară la Fundaţia Inocenţi. Vom face cursurile împărţiţi pe grupe în funcţie de programul fiecăruia. O grupă va veni de la 15.00 la 17.00, iar alta de la 17.00 la 19.00”, a spus învăţătoarea la prima întâlnire cu elevii ei, aşezaţi, cuminţi, în bănci.
La rândul ei, Andrada Miron, asistent social la Fundaţia Inocenţi, a declarat că voluntarii fundaţiei şi-au dat seama că e nevoie de un curs de alfabetizare dintr-un program de sprijinire a copiilor rromi.
„Acest program se derulează de trei ani şi, anul trecut, în toamnă, am avut nişte cursuri pentru părinţi referitoare la igienă, disciplinare. Atunci ne-a venit ideea să-i întrebăm dacă vor să meargă la şcoală. Noi ştiam că mulţi sunt analfabeţi şi semianalfabeţi. I-am întrebat dacă vor să vină la un astfel de curs, au spus că sunt încântaţi şi iată că ne-am apucat de treabă”, a declarat Andrada Miron.
Ea a spus că acest curs este gratuit şi că, în plus, persoanele obligate să facă naveta din Viişoara sau Subcetate, unde se află majoritatea locuinţelor sociale, nu trebuie să suporte costul deplasării fiindcă acesta le este decontat de Fundaţia Inocenţi.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu