Actualitate

Ana Dragu: Marea decontare a serviciilor psihologice e mică și pe alocuri inexistentă

„Marea decontare a serviciilor psihologice e mică și pe alocuri inexistentă”, afirmă Ana Dragu, preşedintele Asociaţiei Autism Europa Bistriţa într-un comunicat de presă pe care îl redăăm integral.

„În timp ce părinții copiilor cu autism și alte tulburări psihice, copiii cu dizabilități și cei cu cerințe educative speciale plătesc evaluările psihologice periodice din buzunar, CJAS BN a decontat anul trecut servicii psihologice conexe actului medical în valoare de 76 de lei.

Ce sunt serviciile conexe actului medical? Servicii de evaluare psihologică, psihoterapie, logopedie și kinetoterapie.

Câte servicii poate deconta un psihiatru pediatru sau un neurolog pediatru pe zi? În medie 180 de puncte/zi, respectiv fie 6 evaluări psihologice, fie 6 ședințe de psihoterapie, fie 12 ședințe de logopedie, fie 12 ședințe de kinetoterapie.

Cine are nevoie de evaluare psihologică? Toți copiii cu tulburări de dezvoltare și alte tulburări psihice (tulburări de spectru autist, retard în limbaj, ADHD, tulburări emoționale, tulburări de comportament, alte forme de dezvoltare atipică, retard mintal, boli neurologice, boli rare, tulburări psihice, tulburări de învățare, copiii din sistemul de plasament, copiii din casele de copii, copiii încadrați în grade de handicap, copiii cu cerințe educative speciale etc.

Cine are nevoie de psihoterapie?  Toți copiii cu tulburări de dezvoltare și alte tulburări psihice (tulburări de spectru autist, retard în limbaj, ADHD, tulburări emoționale, tulburări de comportament, alte forme de dezvoltare atipică, retard mintal, boli neurologice, boli rare, tulburări psihice, tulburări de învățare, copiii din sistemul de plasament, copiii din casele de copii, copiii încadrați în grade de handicap, copiii cu cerințe educative speciale etc.

Cine are nevoie de kinetoterapie? Copiii cu tulburări de spectru autist, copiii cu boli neurologice, copiii cu boli rare, copiii cu dizabilități fizice, copiii cu traumatisme fizice.

Cine are nevoie de logopedie? Copiii cu tulburări de dezvoltare și alte tulburări psihice (tulburări de spectru autist, retard în limbaj, ADHD, tulburări emoționale, alte forme de dezvoltare atipică, retard mintal, boli neurologice, boli rare, tulburări psihice, tulburări de învățare (dislalie, disgrafie, discalculie, balbism, pacienții cu boli neurologice cu afectare a limbajului etc.

Este unanim recunoscut faptul că persoanele cu autism din România nu au acces la servicii psihologice gratuite, nici la terapie de recuperare gratuită, nici la logopedie gratuită și nici la kinetoterapie gratuită decât sporadic, extrem de insuficient și mai ales în marile orașe unde există mai mulți medici psihiatri pediatri și neurologi pediatri care pot subcontracta aceste servicii prestate de psihologi și care pot fi decontate apoi din Fondul Național al Asigurărilor de Sănătate.

Un exemplu de județ în care nu s-au făcut până în prezent eforturi de decontare a serviciilor conexe actului medical este și Bistrița-Năsăud, unde cei doi medici aflați în contract cu CJAS BN ar fi putut deconta în 2017 servicii psihologice în valoare de circa 180.000 de lei prestate de psihologi clinicieni, logopezi și kinetoterapeuți. Totuși, potrivit unei raportări a CJAS BN, aceștia au reușit performanța să deconteze servicii în valoare de 76 de lei.

Cu alte cuvinte, în 2017, CJAS BN ar fi putut deconta în Bistrița-Năsăud, conform legii și Contractului Cadru 2988 de evaluări psihologice pentru copiii cu nevoi speciale sau tulburări psihice, sau 2988 de ședințe de psihoterapie sau 5976 de ședințe de logopedie sau 5976 de ședințe de kinetoterapie pentru copiii cu tulburări din spectrul autist (care ar fi fost astfel GRATUITE pentru pacienți. Au decontat în schimb 2 ședințe de nu se știe ce.

Chiar exploatat la maxim, acest mecanism este insuficient și nu asigură terapia necesară recuperării copiilor cu autism, însă folosit înțelept, poate asigura cel puțin partea de evaluări psihologice gratuite pentru persoanele cu dizabilități nevoite în prezent să plătească aceste evaluări. Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț oferă anual în medie 100 de evaluări psihologice gratuite beneficiarilor cu tulburări de spectru autist.

Asociația Autism Europa Bistrița – Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț a adus această situație la cunoștința conducerii Spitalului Județean Bistrița instituție care, prin personalul de specialitate din Policlinica Bistrița, poate oferi aceste servicii, în cantitatea descrisă mai sus, copiilor cu tulburări psihice. În urma discuțiilor, directorul general Gabriel Lazany și directorul medical dr. Gabriela Deak – medic primar neurolog și-au exprimat disponibilitatea de a remedia situația și de a face demersurile necesare pentru ca în viitorul cât mai apropiat toți copiii cu tulburări psihice să beneficieze de servicii psihologice conexe actului medical gratuit, în limita permisă de lege.

Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț dorește să colaboreze cu autoritățile locale în vederea identificării de soluții pentru terapia copiilor cu autism și tulburări conexe în vederea eficientizării resurselor disponibile la nivel comunitar și a identificării de soluții optime pentru ca toți copiii cu tulburări de dezvoltare să aibă acces la un minim de servicii gratuite oferite de stat.

Centrul de Resurse şi Referinţe în Autism Micul Prinţ”

10 comentarii

    • Vorbiti prostii d-ul Bartos! Este singura persoană care luptă pentru drepturile copiilor cu dizabilitati. Dacă sunt legi, să fie respectate si puse în aplicare, asa că de ce să nu ne cerem drepturile copiilor nostrii, pentru că fiecare dintre noi am dori să avem copii sănătoși si să nu fie nevoie de nici o favoare din partea statului. Eu vă doresc multă sănătate si să vă bucurati de copii si nepoti sănătoși!

    • Comentariul dumneavoastra mi se pare o lipsa de respect crasa fata de comunitatea bistriteana, fata de oricare dintre oamenii care prin eforturi colosale incearca sa schimbe ceva 🙁 fata de parintii copiilor cu TSA. Va invit sa miscati un deget alaturi de noi pentru copii astia. Voluntariat NU donatii. Apoi sa va expuneti parerea personala!!!! Va multumesc!

  • Vad cu tristete cum comentariul defaimator al unei persoane care de fapt nu intelege ce se intampla pentru ca a avut norocul sa nu fie nevoit sa inteleaga ce inseamna autismul si viata unui parinte al unui copil cu autism, a obtinut 12 like-uri. In acelasi timp reactia unor parinti care sunt in situatia de a lupta zilnic pentru drepturile copiiilor lor si care intradevar o au ca portavoce pe Ana Dragu nu sunt agreate.
    Nu e nici locul si nici timpul sa explic cuiva care nu are dorinta de a intelege cu atat mai mult de a empatiza cu niste copii care s-au nascut altfel decat copiii lor, ca si acesti copii trebuie sa fie ajutati. Asa cum copiii care sufera de diabet sau alte boli au dreptul la tratamente decontate de stat asa au dreptul si copiii cu autism si alte afectiuni asociate. Si mecanisme s-au creat, destul de ineficiente dar factorii responsabili nu le pun in aplicare nici pe acestea. Despre asta este vorba domnilor si nu despre lacomie asa cum va place sa insinuati sau sa credeti. Nu e doar Ana Dragu. In spatele ei suntem foarte multi parinti in situatia carora nu v-ar placea sa fiti. Si nu cerem BANI pentru noi . Cerem respectarea drepturilor copiilor nostri, incercam sa luptam pentru copiii nostri asa cum si voi ati face. Daca ati sti ca intr-o lege s-ar stipula drepturi pentru copiii vostri, voi nu ati lupta pentru ele?
    Poate vi se pare agasant sa vedeti des aceeasi persoana care se agita si revendica drepturi pentru niste copii de care nu stiti nimic. Din pacate nu putem sa facem mitinguri de fiecare data cand interactionam cu o autoritate sau incercam sa rezolvam o problema pentru copiii nostri. Daca nu va place Ana nu avem ce sa facem. Poate nici ea nu v-ar placea daca v-ar cunoaste. Poate nici eu. Ceea ce as vrea totusi sa nu se mai intample este sa fie aruncate in derizoriu toate eforturile nostre si sa se dea o conotatie meschina fiecarei pozitii publice adoptate in numele acestor copii si doar pentru ei.

  • În mod normal „asta” nu ar raspunde, dar totuși răspunde pentru că, nu e așa, trebuie sa existe un motiv „ascuns” pentru care cineva se agită în permanență pentru drepturile unei categorii vulnerabile. Nu-i destul ca are un copil ale carui drepturi sunt călcate sistematic în picioare. Și nu e destul că e învestit cu rol de reprezentare. Citind comentarii scuipate printre dinți de tot felul de oameni care nici nu au decența să citească articolul, nici IQ-ul necesar să înțeleagă ce se întâmpla deduc ca exista persoane care au un setting mintal care nu le permite să conceapă cum Dumnezeu cineva ar lupta pentru ceva fără să îi pice nimic, un comision acolo, o jumate de cartuș de imprimantă, un cârnaț, un procent din contractul instituției, ceva, orice, dar să nu fie în van agitația.

    Ce e aia ideal? Principii, drepturi, prostii! Orice demers are în spate un singur motor: bani, bani, bani, fără număr.

    Trist, dar înțeleg. Cine funcționează pe coordonatele astea toată viața nu are cum să priceapă cum cineva poate fi motivat de alte lucruri, cum ar fi dreptatea socială, obligația de a proteja persoanele vulnerabile, dragostea fața de copii și speranța ca țara asta va oferi într-un final copiilor cu autism dreptul la recuperare, educație și o viață decentă.

    Înțeleg și promit ca atunci când îmi virează CJAS 180.000 de lei în cont, contravaloarea serviciilor psihologice de care TOȚI copiii din județul Bistrița-Năsăud ar fi putut beneficia GRATUIT în 2017 dacă interesa pe cineva să le respecte drepturile, servicii pe care pentru că nu a interesat pe nimeni părinții le-au plătit ORICUM din buzunare, dau o bere. OK?

    Public extrasul de cont și anunț în presă, ok? Facem o petrecere faină în târgul de vite de la Viișoara.

  • doamna …………la toti oamenii din aceasta tara le sint incalcate drepturile cu buna stiinta de catre acest guvern[si nu numai]/

    drepturi medicale ……..cat si alte drepturi.
    asa ca …..nu e nici o noutate.

  • D-na Lia, explicațiile sunt de prisos. Pentru cei care nu au în familie astfel de probleme e foarte greu să înțeleagă că o mamă face tot ce poate pentru copilul ei, „mută muntii” din loc dacă e nevoie! Să ne amintim că urmează 2 Aprilie, ziua de constientizare a autismului si îi invit pe d-ul Bartos si pe d-ul Raul Adrian să ni se alăture.

    • io ma alatur……………si ce rezolvam.
      ca doamna a fost la Bucuresti , si nu a putut rezolva mare lucru.
      ne adunam ca sa nu fim imprastiati ??

  • sa va spun eu ce trebuie facut , si asta in toate planurile :
    1 greva fiscala la toate nivelurile in Romania. numai asa putem scapa de sclavagismul asta modern , adica sa ia de la mine si la care liucreaza si sa dea la trintori si putori ca sa nu lucreze.
    2. initiative private de stringere , colectare si investire ulterioara eficienta a banilor rezultati.
    si 3 si nu ultima …….refuzul de a mai discuta si colabora cu acest regim .

    daca astea le facem ……………..va fi bine . daca nu …..vom inota in aceeasi mocirla .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.