(FOTO) O bancă de semințe tradiţonale a fost creată la Bistriţa pentru ca toți cei care vor să-și cultive grădina cu legume ecologice să aibă de unde se aproviziona. De altfel, 12 familii au luat deja loturi de teren de la școală că să le cutive în regim de grădină comunitară, o premieră pentru oraş.
Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa şi-a luat în serios rolul de promotor al agriculturii ecologice. A pus la dispoziţie teren pentru a putea fi cultivat de 12 familii din oraş şi a înfiinţat prima bancă de seminţe tradiţionale. Directorul adjunct al şcolii, Liliana Vereş.
„Sunt seminţe aduse de la ţară, de la bunici, de către copiii noştri. Încet vrem să ne creăm această bancă în cabinetul de horticultură şi vrem să o îmbogăţim în fiecare an cu sortimente diverse. Pentru noi e important să sortăm aceste siminţe şi să ştim cât de autentice sunt. Trebuie să păstrăm gustul specific zonei, savoarea legumei, prospeţimea, culoarea, consistenţa, tot ce înseamnă fruct şi legumă românească. Seminţele vor fi folosite în grădina comunitară”, a spus Liliana Vereş.
Banca de seminţe îşi va dovedi utilitatea încă din această primăvară întrucât seminţele vor fi folosite de cei care cultivă grădina comunitară.
„Banca de seminţe pe care am propus-o Liceului Tehnologic Agricol va încerca să adune, într-un mic laborator, o cantitatea de seminţe tradiţională care să fie o bază pe mai departe pentru grădinăritul din cadrul liceului şi nu numai. Şcoala îşi propune să dezvolte colaborări inclusiv cu institutele din ţară. I-am rugat pe cei care le aduc să spună povestea lor, dacă au să ataşeze şi fotografii ca să ştim de unde provin, ce tip de sămânţă este, ce soi, etc. Vrem ca, în câţiva ani, banca de seminţe să-şi permită să dea şi altora. Încurajează ieşirea din perimetrul liceului în cât mai multe gospodării care, la rândul lor, vor semna un protocol pentru a da mai departe aceste seminţe în acest spirit gratuit. Ele nu se vând, nu se cumpără, se dăruiesc în ideea de a reveni la soiurile vechi şi tradiţionale pe care le aveam şi, în felul acesta, să ne bucurăm noi, copiii şi nepoţii de hrană sănătoasă”, a spus Cristian Ţetcu, de la GAL Ruralis, organizaţie parteneră în acest proiect:
Întrucât a venit primăvara, bistriţenii se pot apuca de grădinărit. Dacă vor avea recoltă bună, 10% din ea o vor dona cantinei liceului.
Adaugă comentariu