(VIDEO) Ranforsarea DN 17 D, oprită la sfârşitul anului trecut, a fost reluată pe cei 7 kilometri între Nepos şi Feldru pe care nu s-a mai putut turna asfalt din cauza vremii nefavorabile. Acum, că vremea permite, se face frezarea îmbrăcăminții de beton degradată și ca să poată fi turnat asfalt nou.
Potrivit şefului Secţiei Bistriţa a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, Alexandru Slavita, de la Feldru spre Rodna, anul acesta vor fi trei mari şantiere pe drumurile naţionale.
„Unul va fi acesta de ranforsare pe DN 17 D, să îl închidem până la pod, la Feldru, următorul va fi de la pod până la ieşire din Rodna, reciclare, iar ultimul va fi pe DN 17 C de la ieşire din Salva până la ieşire din Telciu, tot reciclare. Stratul de asfalt existent va fi scos cu reciclatorul, se adaugă piatră spartă, emulsie, ciment, iar peste el se închide un strat de 6 cm de asfalt. Practic e îmbrăcăminte nouă plus adaos la fundaţia drumului. Acest lucru se va face până la ieşirea din Rodna. La Salva-Telciu a câştigat o firmă bună cu care am mai lucrat, iar prin aprilie 2018, vom da ordinul de începere a lucrărilor”, a spus Alexandru Slavita.
În ce priveşte tronsonul Telciu- Dealul Ştefăniţei, acesta va intra procedură de licitaţie în primăvara aceasta: „Se află acum în proiectare şi în primăvară va fi licitaţia şi pentru tronsonul de la Telciu până în Dealul Ştefăniţei şi, la fel, drumul de beton de la ieşire din Rodna până în Valea Măriilor, tot aşa va fi ranforsare. Din DN 17 D mai rămâne de făcut partea de drum pietruit de la km 86 până în Cârlibaba. Din informaţiile pe care le am se depun eforturi pentru a se obţine finanţare şi cred că se va face licitaţie pentru proiectare-execuţie aşa încât în doi-trei ani să se poată circula pe asfalt şi pe această zonă. Se va asigura legătura cu DN 18, prin Pasul Rotunda, spre Suceava. Deja şi DN 18 va fi reabilitat anul viitor şi ar fi o legătură foarte bună economică şi turistică pentru partea din Rodna, Valea Mare”.
Tronsonul din DN 17 C între Dumitra-Bistriţa şi Dealul Ştefăniţei – Moisei unt în acelaşi pachet cu tronsonul DN 17 D de pe Pasul Rotunda.
„Vrem să obţinem finanţare pentru toate cele trei dealuri cu probleme şi să facem licitaţie pentru proiectare- execuţie. Dacă situaţia trenurilor şi proprietăţilor ne va permite, vom face şi banda a treia. Vom vedea dacă reuşim. Dacă nu vom reuşi, se poate să facem benzile mai largi până la limita de siguranţă, să fie platforma mai lejeră. Pe 2 km cât ţine Dealul Târgului va fi mai larg DN 17 C”, a dat asigurări Alexandru Slavita, potrivit căruia toată reţeaua de drumuri naţionale din judeţ va fi reabilitată până la sfârşitul anului 2019.
DN 17 D a devenit drum naţional în 1970. El traversează următoarele localităţi: Beclenuţ, Săsarm, Chiuza, Mocod, Salva, Năsăud, Rebrişoara, Nepos, Feldru, Ilva Mică, Sîngeorz-Băi, Maieru, Anieş. Rodna, Şanţ şi Valea Mare. După 1980, Secţia de Drumuri Naţionale Bistriţa a realizat în regie proprie lucrări de turnare a unei îmbrăcăminţi de beton de la km 29+500 la km 45. Pe acest tronson se vor face şi acum lucrări de modernizare.
Sursa foto şi video: Facebook Primăria Feldru
Mi-au atras atenţia două expresii „tehnologice” utilizate, din harababura înşirată de către domnul Alexandru Slaviţă, respectiv „ranforsare” şi „reciclare”, ale căror înţeles cred că, şeful Secţiei Bistriţa a Direcţiei Reginale de Drumuri şi Poduri Cluj, nu le cunoaşte, dar le foloseşte în expunerea prin care vrea să ne „îmbete cu apă rece” pentru a nu înţelege nimic din ceea ce ne comunică, şi sunt sigur că nici dumnealui nu ştie. Nu ştiu ce competenţe are în domeniul construcţiilor civile (de drumuri şi poduri), dar după ce am citit această „informare”, am ajuns la concluzia că de fapt se încearcă o dezinformare în vederea justificării nerespectării termenelor de execuţie planificate, prin înşirarea unor lucrări care se află în faza licitaţiilor proiecţie-exexuţie, lucrări ce urmează a fi finalizate în anul 2019. Miram-aş, dar aştept să se împlinească „minunea”, şi până atunci şi o expunere lămuritoare a „mixturii” de informaţie ce presupune o „reciclare”.