Actualitate

Petiție online ”Nu vrem Piața Centrală mineralizată”, inițiată de ”Coaliția pentru Biodiversitate”

”Coaliția pentru Biodiversitate” a inițiat petiția online ”Nu vrem Piața Centrală din Bistrița ”mineralizată”, prin care solicită Consiliului Local și primarului următoarele:

”1. Renunțarea la eliminarea perimetrelor înierbate, a rondourilor pentru flori și tăierea aproape în totalitate a celor 104 arbori existenți, din care 64 de aliniament în cadrul proiectului „Modernizare Piața Centrală”.

2. Restrângerea la maxim a suprafeței de teren care se dorește „mineralizată” – maxim 20% din cele 2 hectare cât reprezintă Piața Centrală.

3. Organizarea mai multor sesiuni de dezbatere publică și consultare a specialiștilor din cadrul ONG-urilor de profil înainte de stabilirea propunerii finale de proiectare”.

”Extinderea spațiilor verzi din orașe contribuie la adaptarea la schimbările climatice și la reducerea efectelor acestora prin răcirea zonelor din vecinătatea orașelor și oferirea de habitate pentru speciile sălbatice, precum și de servicii ecosistemice. Aceasta crește, de asemenea, valoarea imobilelor și sporește calitatea vieții prin filtrarea aerului, reducerea zgomotului și crearea de spații agreabile unde oamenii pot trăi sau își pot petrece timpul liber”, spun inițiatorii petiției.

În petiția care poate fi semnată online de oricine dorește se mai spune:

”De ce este important? Moștenirea lăsată de administrația locală bistrițenilor – Piața Centrală „mineralizată”. Dorința edilului sau necesitate pentru comunitate? Stimați bistrițeni, după cum ați aflat, administrația orașului a comandat un proiect de „modernizare” a Pieței Centrale. Un proiect care este mai mult o dorință a edilului decât o necesitate pentru comunitatea bistrițeană!

În fapt, se dorește eliminarea perimetrelor înierbate, a rondourilor pentru flori și tăierea aproape în totalitate a celor 104 arbori existenți, din care 64 de aliniament, pe motiv că așa se văd mai bine pereții caselor istorice. În urma acestui proiect cromatica naturală din zonă fiind eliminată în totalitate.  Domnul primar ne tot spune că vrea ca Bistrița să semene cu Sibiul, Viena sau Nurnberg, însă bistrițenii sunt convinși că Bistrița trebuie să semene cu Bistrița iar Piața Centrală cu Piața Centrală! „Mineralizarea” și înlăturarea obsesivă a spațiului verde din zonele publice importante ale municipiului Bistrița, ca cerință de temă de proiectare, nu poate decât să ne contrarieze.

În aceste condiții Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud (APM BN) anunță publicul asupra luării deciziei etapei de încadrare, în cadrul procedurilor de evaluare adecvată pentru proiectul „Modernizare Piața Centrală”. O decizie destul de stranie atâta vreme cât legea 265/2006, art. 70-71 privind schimbarea destinației spațiilor verzi deja înregistrate și notate cadastral, legea 24/2007 (spații verzi), ordonanța 195/2005 (protecția mediului) și decretul 887/2006 (protecția mediului) au prevederi contrare acestei decizii.

Bistrița nu-și mai permite să piardă nici un copac sănătos și nici un metru pătrat de iarbă dintr-un capriciu a vreunui edil. Un oraș modern – smart city – ocrotește și protejează spațiile verzi, se modernizează și se dezvoltă într-o strânsă dependență cu mediul natural.

Arborii sunt viețuitoare, nu obiecte. Spre deosebire de multe vietăți ce au o existență efemeră, viața arborilor se numără în decenii și în secole, în anumite cazuri excepționale chiar în milenii. Grila bazată pe durata vieții omului devine oarecum derizorie dacă privim desfășurarea evenimentelor „prin ochii arborilor”! Arborii (și restul vegetației din Piața Centrală) ar trebui considerați un patrimoniu viu moștenit de la părinții și bunicii noștri, un capital natural pe care avem datoria de-al îngriji corespunzător și de a-l transmite generațiilor ce vor veni. Noi, bistrițenii dorim să ne bucurăm și în anii care vin de identitatea acestui spațiu arhitectural unic, motiv pentru care considerăm că la Bistrița a venit vremea să regândim modul cum ne raportăm la spațiile verzi, la viața non-umană din jurul nostru, la natură în general!”.

Reamintim că Asociația GAL Ruralis, Asociația ”Harta Verde” Bistrița, Partidul Verde, precum și prof. Ioan Bâca de la Facultatea de Geografia Turismului a UBB, cer stoparea proiectului primăriei de modernizare a Pieței Centrale prin distrugerea spațiilor verzi și tăierea arborilor. Detalii aici.

15 comentarii

  • Nebunia taierilor de arbori asa dupa cum le taie capul unora ,trebuie sa inceteze!Cei cu dorinta nebuna de taiat arbori,stiti cat aer da un arbore?Sau macar va mai dati seama ca si d-voastra aveti nevoie de aer cat de cat curat, mai ales ca Bistrita este tot mai poluata si mai murdara?Ce vreti sa faceti ?O alta mizerie ca si dalele de piatra din centrul vechi?Cine va da dreptul la lucruri facute aiurea pe banii cetatenilor?

  • Coaliția asta lui pește prăjit se încurcă cu 3-4 copaci din oraș în timp ce dincolo de Shulervard către Sigmir se taie pădurea în toți dracii

  • Modelul lor este Piata Rosie – spatii largi, deschise, cenusii, fara vegetatie, fara umbra, cu dusmanii de clasa la vedere, sa poata fi observati, inregistrati, eventual masacrati. Ii incurca biserica evanghelica dar de vreme ce v-ati facut mana aprinzand-o, ce mare lucru sa o si demolati? Aveti si solutia lui Ceausescu, sa o translatati! Bagati viteza, ciumatilor, ca oricat va staduiti tot nu reusiti sa distrugeti ce au ladat sasii (pe care i-ati vandut)! De cate cincinale mai aveti nevoie?

  • Totusi trebuie sa-i apreciem: prosti, prosti, dar consecventi! Fidelitatea fata de dogmele national-comuniste este un simptom clar al ciumei rosii!

  • Am căutat pe Google Maps ” Biserica Evanghelică Bistrița” şi constat că zona arată foarte frumos. Nu are nevoie de nici o modificare.
    Până acum au semnat petiția online 57 de persoane. Puține.
    Văd că domnul Ioan Bâca are 5000 de prieteni pe Facebook.
    Ori semnați petiția, ori îl ştergeți pe dl. Bâcă din grupul de prieteni!
    Semnarea petiției durează 1 minut. Nume, prenume, e-mail, nr. telefon, județ. Atât.
    E foarte uşor!

  • Adrian c; mai avem pregatite pe tabele peste 500 de semnaturi. Impreuna cu inca un prieten am dat doua ture prin parc si am reusit asta. Mai avem la dispozitie trei zile. Doi oameni cam greu pt. ca suntem trecuti de 60 de ani, dar nu ne lasam. Cand este cazul nu ne dam la schimb pe nimeni si pe nimic. Pacat ca nu avem mai multa sustinere de la tineri. In fond ce facem facem pt. noi toti si in special pt. LUMEA VEGETALA.

  • Rog foarte tare pe toti prietenii, toate cunostintele sa semneze aceasta petitie impotriva distrugerilor de spatii verzi din PIATA CENTRALA. Sa nu uitati ca administratia nu a fost cinstita cu noi si nu ne-a prezentat la dezbaterea publica toate cele patru variante de proiecte. Primarul a ales doar unu, cel mai dusmanos si neiertator cu copacii si florile si iarba. Sa nu lasam sa se intample o astfel de CRIMA ECOLOGICA. Vom cere cu ajutorul vostru o noua dezbatere pe acest subiect. Haidati sa fim uniti ! Macar din casa de la taste ca nu e deloc greu ca cei care iubesc NATURA si BIODIVERSITATEA sa faca un mic efort de un minut de a se semna. O SEARA MINUNATA !

    • daca as vota …nu as vota pentru ce vor ecologistii…ci pentru ca ACEST CRETU NU STIE SA FINALIZEZE O INVESTITIE CU BINE….vezi…pod…vezi pista… vezi veveritze… vezi gropile din bistrita…vezi impozitele care cresc pentru ca ei sa aiba mai multi bani…vezi cum dispar banii nostri pe terenuri de sport…adica se vede INCAPACITATEA PRIMARULUI SAU …daca nu ai de ce ceri?

  • M-am născut la Ghinda, am învățat și am locuit la Bistrița, iat acum trăiesc la Sibiu!
    După schița făcută de arhitecți nu este nimic legat de Bistrița! Parcă suntem în altă țară!
    Dacă se dorește un loc de ”piață” mai sunt spații dar nu stricați centrul care este de…. ani și este frumos doar că trebuie întreținut curat și cu multe spații comerciașe și de alimentație publică!
    În Sibiu era acea piață doar că rondoul de flori s-a transformat într-o fântână arteziană în pământ care se închide când sunt manifestări. În rest totul este ca acum mulți ani!
    Deci, domnilor consilieri nu votați un KITSCH, indiferent din ce formațiune politică sunteți!!
    Sunt bani să-i cheltuim pentru a distruge trecutul?

  • Pozele aratz bine ca si blocul lui Oltean pardon Negrea de pe str. Lucian Blaga , in poze arsta splendid cu spatii verzi, rondouri de flori , parcari, blocul super. Mergeti sa vedeti realitatea. Blocul in drum cred ca nu respecta nimic , dar in primarie este tacere. Ce haos , ce ilegalitati. Oare mai are cine verifica toate acestea?Mai este lege, mai are cineva curaj sa faca ordine?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.