Actualitate

De ce crede Camelia Tabără că vor fi mai mulţi candidaţi pentru un post în învăţământ

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud se aşteaptă la un număr mai mare de absolvenţi care să vrea să devină profesori. Inspectorul şcolar general Camelia Tabără crede că tinerii vor fi atraşi să devină dascăli după creşterile de salarii din învăţământ, dar şi pentru că anul acesta s-a mai schimbat ceva: posturile vacante vor fi ocupate cu prioritate de cei care iau concursul de titularizare şi abia apoi de cei care vor să se transfere.

„Noi anticipăm un număr mai mare de participanţi la concursul naţional. Credem că e un efect al salarizării din sistemul de învăţământ şi al măsurii pe care Ministerul a luat-o de a pune concursul pentru absolvenţi înainte de pretransfer. Ne-am bucurat pentru că avem catedre care, de ani de zile, nu au fost tentante, cum sunt cele de la Liceul de Muzică, să înceapă să vină tineri absolvenţi din toate centrele universitare. E un semn bun. În momentul în care vin tinerii, sperăm sistemul să se primenească. O să încercăm să echilibrăm examenele şi centrele de evaluare astfel încât să nu chinuim o singură şcoală”, a spus Camelia Tabără la şedinţa cu directorii de şcoli.

Reamintim că, în şcolile şi grădiniţele din judeţ vor fi scoase la concurs pentru anul şcolar 2018-2019, 994 de posturi din care 318 sunt complete. Din totalul posturilor, doar 88 sunt titularizabile, adică au o valabilitate pe durată nedeterminată. Cele mai multe, peste 20 sunt pentru învăţători. Urmează în top catedrele de educatori, profesori de educaţie muzicală, educaţie fizică şi matematică.

„Sperăm să vină tineri bine pregătiţi. În acest an, concursul de titularizare, pentru prima dată, e înaintea pretransferului. Deci va exista etapa de restrângere de activitate, cea în care un profesor care a obţinut în anii anteriori o notă peste 7 şi e pe post să se poată titulariza şi, după aceea, în concurs, cei care obţin peste 7 pot alege un post titularizabil, iar cei peste 5 un post de suplinire. Concursul va fi în luna iulie”, a menţionat Camelia Tabără într-o conferinţă de presă de la sfârşitul lunii februarie.

Potrivit inspectorului general, vor ieşi la pensie 133 de profesori din care 76 au dreptul să îşi continue activitatea încă trei ani: „60% dintre pensionabili vor să-şi continue activitatea. Trebuie să solicite în fiecare an. După cei trei ani, pot preda dacă mai sunt ore libere, la plata cu ora. E etapa aceea de final de august când e preferat un pensionar pe diverse catedre sau fracţiuni de ore decât un necalificat”.

3 comentarii

 • Asa de roz si frumos e totul dar realitatea e aceeasi de 28 de ani incoace.Pile, relatii ,cunostinte si posturi cu dedicatie.!!!

 • sunt persoane care au intrat in invatamant cu nota 2, daca asta inseamna invatamant atunci puteti inchide scoala. vrei sa reusesti? atunci iti trebuie pile si relatii si totul se rezolva… asta e romani

 • În România se face prea multă școală (în sensul de timp afectat zisei activități), dar prea puțină pregătire pentru viață și muncă.
  Opt clase bine gândite ar fi de-ajuns pentru toată lumea, după care 1/2 la licee, iar 1/2 la școli profesionale sau la oi.
  După liceu maximum 1/2 din absolvenți la facultate, restul la postliceale ori la alte profesii pentru care este suficient liceul.
  În felul acesta s-ar putea oferi condiții mai bune atât dascălilor, cât și elevilor și s-ar răspunde corect cerințelor vieții.
  Așa tocăm bani pentru te miri ce pentru rezultate tot mai catastrofale.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.