Actualitate

S-a stins din viaţă avocatul Horaţiu Petringelu, o personalitate a oraşului Bistriţa

Avocatul Horaţiu Petringelu s-a stins din viaţă la vârsta de 95 de ani după o viaţă şi o carieră impresionante. Va fi condus pe ultimul drum marţi la ora 13.00 la Cimitirul Evanghelic.

Născut la Bistriţa la 24 august 1917, Horaţiu Petringelu a fost fiul cel mic, dintre cei patru băieţi ai protopopului greco-catolic Petringel Ioan. A urmat şcoala primară şi gimnazială la Gimnaziul Evanghelic German din Bistriţa – actualmente CN “Liviu Rebreanu”. În 1936 a absolvit Liceul “Gh. Bariţiu” din Cluj fiind coleg de clasă cu Ion Raţiu, fost lider al PNŢCD. A jucat fotbal la „U” Cluj.

La îndemnul tatălui, a intenţionat să mearga la Paris pentru studii universitare în medicină, dar plecarea din ţară era condiţionată de îndeplinirea stagiului militar. Între 11.11.1937 – 12.11.1938 a satisfăcut stagiul militar voluntar. După cedarea Ardealului, s-a refugiat la Bucureşti. Întrucât a început al II-lea război mondial, a urmat o şcoală de ofiţeri, la Craiova, în 1940, după care au urmat trei ani de front efectiv, la artilerie cu Divizionul 4 Tunuri (la început elev plutonier, apoi a terminat războiul cu gradul de locotenet). A fost decorat cu „Serviciul Credincios” cu spade, clasa a II-a, Ordinul „Coroana României”, clasa a V-a cu spade.

Pentru a-şi da unele examene la facultate, mergea la Bucureşti din Crimeea cu avionul de Poştă, printre sacii de scrisori. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în 1946, an în care s-a înscris în PNL. A fost preşedintele Tineretului Liberal timp de un an, înainte de arestarea sa din 1952. A intrat avocat stagiar la avocat Dr. Corneliu Mureşanu (primul primar român al Bistriţei), care i-a fost maestru în perioada 27.12.1946 – 15.12.1948. A activat ca avocat pledant până în 1.10.2003 (cca. 50 de ani de avocatură efectivă). Din 1950 a fost Preşedintele Comisiei Interimare a Colegiului avocaţilor din judeţul Năsăud până la raionarea administrativă din aug. 1952.

A înterupt avocatura între august 1952- iunie 1954 când a fost deţinut politic administrativ şi apoi când a fost pensionat forţat.

A fost preşedintele Colegiului avocaţilor pentru încă alţi ani. A avut mai mulţi stagiari.

Din 17.12.1947 a fost căsătorit cu Magdalena, născută la Dej, care a urmat Pensionul Francez la Bucureşti şi pe care a cunoscut-o Bistriţa. Căsătoria lor a durat 64 de ani, ea decedând în 5.01.2012.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Avocat Iulia Molnar, fost stagiar al avocatului Horaţiu Petringelu

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.