Astăzi este Ziua Internațională a Rangerilor, marcată de 63 de asociații ale rangerilor din 46 de țări, inclusiv din România. În ţara noastră lucrează peste 180 de rangeri în cele 22 de parcuri naționale și naturale, al doilea ca dimensiune din ţară, Parcul Naţional Munţii Rodnei, având cea mai mare parte din suprafaţă pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud.
Potrivit Regiei Naţionale a Pădurilor, care a prezentat imagini cu activitatea rangerilor din PNMR, aceştia sunt „oameni care se implică în conservarea şi protejarea patrimoniului natural, cultural şi istoric de pe raza ariilor naturale protejate, în supravegherea ecosistemelor şi a tuturor activităţilor care se desfăşoară pe teritoriul parcurilor, participă la acţiuni de salvare a persoanelor aflate în dificultate, îndrumă şi monitorizează turiştii pe teritoriul parcului şi organizează activităţi educative”.
„Sunt sute și sute de ore petrecute în teren, rangerii monitorizând permanent speciile de animale în teren, inclusiv cu ajutorul camerelor de monitorizare cu senzori de declanșare amplasate în locuri cercetate amănunțit înainte. Rangerii Parcului Național Munții Rodnei monitorizează carnivorele mari, amfibieni, lilieci și alte specii din fauna parcului. Activitatea lor o prezentăm astăzi, în fotografii realizate de-a lungul anului”, a scris RNP pe Facebook.
Ziua Internațională a Rangerilor a fost proclamată oficial în 2007 de Federația Internațională a Rangerilor, vicepreședintele acestei presigioase organizații fiind un reprezentant al României, Florin Hălăştăuan, membru al Asociației rangerilor din România. În țara noastră, Ziua Internațională a Rangerilor este marcată de cinci ani.
Parcul Naţional Muntii Rodnei este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor Romsilva, fiind al doilea parc național din țară ca suprafață, cu peste 47.000 de hectare, fiind situat în partea de nord a țării, în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud.
Parcul cuprinde o parte a Munților Rodnei și are o faună bogată, între care se regăsesc capra neagră, cerbul carpatin, căpriorul, mistrețul, ursul, lupul, râsul, marmota, bursucul, jderul de copac, cocoșul de mesteacăn, cocoșul de munte sau acvila de munte.
Adaugă comentariu