„Din cele 204 de contracte de concesiune privind distribuirea de gaze naturale pe care le are Ministerul Energiei, niciunul nu vizează judeţul Bistriţa-Năsăud”, a spus preşedintele PMP, Eugen Tomac, asta în condiţiile în care liderii judeţeni ai partidelor aflate la guvernare s-au lăudat încă de anul trecut că au discutat cu ministrul de atunci, Toma Petcu (ALDE), despre introducerea reţelelor de gaz pe Valea Bârgăului.
„Doar 27% din localităţile din ţară sunt racordate la sistemul naţiona de gaz, iar restul încă se încălzesc ca acum 3-4 secole. E inadmisibil pentru o ţară care are suficiente resurse astfel încât să putem extinde reţeaua de distribuire a gazului la nivel naţional. Am solicitat Ministerului Energiei să îmi prezinte lista cu localităţile care sunt în proiect pentru a se implementa şi extinde reţeaua de distribuire a gazelor. Sunt 204 localităţi în care s-a stabilit încă din 2003 să se extindă această reţea cu suport din partea statului, dar, în unele localităţi, nici la ora actuală nu au fost implementate proiectele. Din cele 204 de contracte de concesiune privind distribuirea de gaze naturale pe care le are Ministerul Energiei, niciunul nu vizează judeţul Bistriţa-Năsăud. Racordarea la gaz mi se pare o problemă de interes naţional care este tratată cu o superficialitate incredibilă în condiţiile în care dezbaterea pe această temă este aproape complet ignorată şi cu bună ştiinţă de către actuala putere, ori noi credem că este o temă de maxim interes pentru că avem suficient gaz pentru toate localităţile ţării nu numai pentru cele 27% racordate la gaz”, a spus Eugen Tomac, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa.
Liderul PMP a continuat: „Dacă din 3118 localităţi doar 27% sunt racordate la sistemul naţional de distribuire a gazului, este clar că e nevoie de un proiect naţional prin care statul pur şi simplu să vină cu subvenţii directe pentru a putea extinde reţeaua naţională. Altfel, vom rămâne o ţară care extrage suficient gaz, dar nu îl poate folosi tocmai pentru că nu există o strategie aplicată în mod unitar pentru a ne atinge acest obiectiv şi noi o considerăm o prioritate. Un rol cheie îl au primarii”.
În 25 august 2017, ministrul Energiei de atunci, Toma Petcu (ALDE), venit în vizită de lucru în Bistrița-Năsăud pentru a discuta cu autoritățile despre alimentarea cu gaz a localităților care nu au rețele și extinderea rețelelor de electricitate în zonele cu potențial de dezvoltare din județ.
Conducerea județului, primari de pe Valea Bârgăului, directori din firme şi unităţi subordonate Ministerului Energiei au participat la o întâlnire pe care ministrul Energiei, Toma Petcu, a avut-o la Instituţia Prefectului cu cei implicaţi în proiectul “Introducerea gazului metan pe Valea Bârgăului”. Președintele CJ Radu Modovan i-a prezentat ministrului priorităţile de dezvoltare ale judeţului, precum şi dificultăţile pe care le întâmpină în derularea proiectelor existente, determinate fie de legislaţie fie de obtuzitatea unor funcţionari regionali ori centrali.
Ce a spus ministrul de atunci după întâlnire puteţi citi AICI. Concret, deşi a trecut un an de la acea întâlnire, nu s-a întâmplat nimic. Valea Bârgăului se va încălzi tot cu lemne, în condiţiile în care acestea sunt tot mai scumpe.
Acum, Toma Petcu nici măcar nu mai este ministru al Energiei, locul său fiind luat de Anton Anton.
Normal ! Pai nu a zis ministrul de externe al Ungariei ca Romania nu are ce face cu gazele si nu stie unde sa le foloseasca si de aceea trebuie sa la cumpere ei . Traiasca guvernarea rosie. Buni baieti si mari gospodari.
Judetul Bistrița Năsăud nu are parlamentari?
Gazul va ramane pentru unii inca vreo 10 ani dupa acre….energia electrica va deveni principala sursa de incalzit.
Concluzia…Judetul BN este cu 10 ani fata de restul tarii!!!!