Actualitate

Cristina Iurișniți: Cine plătește oalele sparte? Dreptul la educație de calitate, încălcat

”Ministerul Educației pare să fi uitat care este menirea sa: gestionarea și asigurarea unei educații de calitate pentru copiii noștri. După celebrul manual de sport din 2017 pentru clasa a V-a, inutil și care a generat risipă de resurse financiare, după scandalul legat de lipsa manualelor în școli în septembrie 2017, iată că în 2018 avem manuale ajunse la timp în școli, dar ce folos dacă au greșeli științifice inadmisibile!”, spune deputatul USR Cristina Iurișniți:

”Este condamnabilă lipsa de profesionalism a Ministerului Educației în ceea ce privește gestionarea problemei manualelor școlare pentru elevi și în acest an. După aproape un an de la începutul seriei de erori care au marcat atat procesul de înființare a Editurii Didactice si Pedagogice, cât și cel de elaborare a Legii Manualului, Ministerul editează manuale ilegal, și pe deasupra cu grave erori științifice. În manualul de geografie pentru clasa a VI-a, Marea Roșie este înlocuită cu Marea Moartă, iar Turnu Măgurele este poziționat in locul orașului Drobeta Turnu Severin, ca să dăm numai câteva exemple relevante pentru lipsa de calitate a acestor manuale ale Editurii Unice care a eliminat piața concurențială și a impus monopolul pe informație.

Pe lângă faptul că nici până la acest moment, din punct de vedere legal, situația juridică a Editurii Didactice și Pedagogice nu a fost clarificată, iar Legea Manualului este în continuare neconstituțională, mai nou, decidenții din Educație încalcă profund dreptul la o educație de calitate pentru elevi. Cum putem avea pretenția de la elevii noștri să învețe și să își asume informații corecte din punct de vedere științific, daca Ministerul Educației este incapabil să asigure manuale școlare controlate, evaluate și relevante din punct de vedere al conținutului?

Acum, după ce profesorii de geografie au sesizat greșeli impardonabile pe care presa le-a transmis opiniei publice, după ce USR a denunțat incompetența, abuzul și iresponsabilitatea în privința educației copiilor noștri, vedem că MEN și EDP nu au altă soluție decât tipărirea unor noi manuale de geografie de clasa a VI-a. Pe site-ul edu.ro a apărut un comunicat potrivit căruia manualele de geografie vor fi retipărite! Cine răspunde pentru risipa fondurilor de la bugetul de stat? Cine va fi tras la răspundere pentru greșeli impardonabile în manualele din care vor învăța copiii noștri? Este o întrebare la care Ministrul „Pamblică” va trebui să dea un răspuns oficial interpelării pe care i-o voi adresa în prima zi din sesiunea parlamentară care va începe în 3 septembrie.

Experiența de viață a generațiilor anterioare ne transmite idei de bun simț: nu mai bine măsori de mai multe ori si tai o singură dată? Dar la noi responsabilitatea este însă o vorbă în vânt! Cât despre politici educaționale coerente, de la programe reactualizate, manuale atractive în format letric dar și digital și interactiv, până la formări gratuite pentru profesori pentru a fi capabili să țină pasul cu generația Internet și Facebook, ele rămân niște obiecte doar virtuale, niște vise pentru naivii care mai îndrăznesc să creadă în acest Guvern incompetent și corupt! În orice țară civilizată, risipa și incompetența atrag inerent și asumarea răspunderii unor astfel de decizii care au dus la tipărirea a 1, 6 milioane de exemplare cu greșeli științifice. Cine plătește oalele sparte? Evident răspunsul îl știm… Nu mă aștept că Valentin Popa să își asume vreo răspundere sau să îl apuce vreo criza de conștiință! În schimb mă aștept ca cetățenii responsabili să taxeze prin vot pe cei care greșesc la infinit… Dacă Educație nu e, nimic nu e!”.

9 comentarii

  • Am inteles gargara ta. Dar ce faci tu concret, in afara de a comenta ca o tzatza pe marginea santului? Esti in comisia pentru invatamant, asa ca trebuie sa incerci sa faci ceva pentru a fi sanctionati cei care au gresit. Dupa oale sparte o sa ne trezim ca trebuie sa platim si tigai indoite, din alea in care se fac snitele.
    Vorbeste cu Chichirau si va duceti peste ei. ll puteti lua si pe Gotiu, dar nu in timpul sedintelor, ca atunci el isi face somnul de frumusete. De aia e asa frumos de nici pesta nu se prinde de el. Il puteti lua si pe Nicusor Dan sa dea cu bilute dupa ei. =))

    • Iar te-ai trezit vorbind noaptea singur tsdistul Alandala? Din câte știu chiar Iurișniți a contestat legea manualului și a editurii unice, contestație acceptă de CCR, dar cum voi tinerii comuniști nu citiți, iar mentorii vostrii nu respectă legea, ce să faci? ncsf! Apoi, de făcut cred că a facut, ca profesoară și ca membru in comisia parlamentară, poate a făcut mai mult doamna „Șnițel” cum îi spui tu cu impertinența specifică găștii voastre de chelneri, tractoristi și analfabeți, decât faci tu pentru comunitate.

    • Alan Dala, îți răspund aici ca să clarific câteva percepții ale tale.
      Prima cum că aş fi artist şi nu înțeleg economia.
      Wrong.
      Apreciez artiştii şi creația lor, în general , desigur gustibus et coloribus non discutandum , ce poată să placă unora nu place altora…personal apreciez arta cu conținut social care implică prezentul şi problemele sale şi nu neapărat cea comemorativă, bazată pe un trecut deja trăit.
      Referitor la economie, am cursuri universitare, am şi o mică afacere să-i spun aşa în timpul liber , sunt abonat la 9 reviste economice-Forbes, Fortune ,Bloomberg Markets , Entrepeneur, Fast Company, Inc, Money- citesc The Economist la bibliotecă. Nu e pasiunea mea primară în timpul meu liber dar sunt calificat să fac analize aşa că ştiu să citesc un raport document Eurostat şi să-l înțeleg şi alte articole inclusiv în presa românească.
      Astea fiind lămurite, am rămas siderat (dar nu suprins )-spiritul de gaşcă de hoți în PSD- de atitudinea ta în fața criticii dlui Vâlcov.
      Clar, diferim.
      Pentru mine rãmâne o persoană condamnată în primă instanță -un hoț corupt, pentru tine e un economist capabil să conducă-influențeze politici economice naționale.
      Cu privire la dna Chirchirău şi USR ,simpatizez principiile lor deşi consider că nu sunt suficiente strângeri de semnături .
      Te asigur că la un examen scris , deschis pe otice temă , dna Chirchirău face praf pe orice tractorist sau informator reciclat în parlamentar.
      Doar privind criticile la adresa Editurii Pedagogice cu ocazia comemorării lui Coşbuc , am condamnat monopolul care vrea să-l impună, calificarea şi experienţa neconvingătoare a dnei Nistor. Sună pompos expertiza occidentală acumulată dar la o analiză simplă de timp câteva luni şi studiile în Occident sunt complet irelevante. Am primit nişte cuvinte ce puteau fi interpretate mai degrabă ca şi amenințări. Puerile .
      Departe de subiect.
      Sunt un om liber şi am ajuns să iubesc provocările din partea membrilor PSD din facțiunea aceea pentru care a fura din banul public e normalitatea cotidiană. Visez la o țară unde şi tinerii ,cetățenii care nu sunt membrii cu cotizații în partide, pot avea şanse reale la antrepenoriat sau funcții publice importante.

    • Crezi ca cei de la FMI nu au citit revistele enumerate de tine? La fel gandeau si ei, ca si voi, ca trebuie sa strangem cureaua si pe urma o sa ne dezvoltam cum nu s-a mai vazut.

      Acum ne putem da seama ca austeritatea a fost moarte pentru economie.
      Si eu am fost sceptic la inceput in ce priveste dezvoltarea bazata pe consum, dar uite ca isi arata roadele. Valcov a fost in PDL pana in 2012, asa ca nu e chiar un pesedist pur-sange. Nici macar Dragnea nu e un pesedist crescut in PSD, si el a migrat din PD-ul lui Basescu. Nu sunt nici fan Valcov, nici fan Dragnea, ii puteti baga la puscarie, cum va place voua, sper ca dupa ce duc la indeplinire programul de guvernare, bineinteles daca aveti probe, ca acum nu prea mai merge cum mergea inainte. Daca aveti probe ii puteti baga si mai repede.
      Dar vezi tu cum e cu penalii astia? Cand era Ponta premier, era toata ziua la DNA, atat el cat si mama lui si toate rudele si prietenii. O nou zi, o noua acuzatie. Aparea in ziarele internationale ca e acuzat de evaziune fiscale si spalare de bani, ca trebuia sa aparem ca cea mai corupta tara. Dupa ce nu a mai fost premier, a fost achitat, dar nici nu a mai interesat pe nimeni daca e penal sau nu. Pe urma, in timpul lui Grindeanu faceau perchezitii la guvern, ca aveau suspiciuni ca un sofer voia sa se angajeze cu pile. Din nou in toate ziarele internationale pe prima pagina ca sunt perchezitii la guvern. Zeci de procurori si politisti au sigilat birourile si faceau perchezitii, de ziceai ca au descoperit o frauda de miliarde. S-a lucrat intens pentru a parea ca suntem cea mai corupta tara din univers.
      Recunosti ca dupa masurile PSD au crescut exporturile, puterea de cumparare, PIB-ul si multe altele? Faptul ca au urcat si preturile era evident ca vor urca. Te poate tunde un frizer cu 5-10 lei si sa poata castiga si el cat de cat decent? Nu cred. Deci atat salariile, cat si preturile se reaseaza. La multe produse au crescut preturile nejustificat si cred ca va veni o corectie in urmatoarele luni. Important e ca nu avem o inflatie prin slabirea leului, leu a scazut destul de putin si destul de lent. Deci eu consider ca e o „inflatie neinflatie”, o banala reasezare a preturilor.
      Nu contest ca Chichirau ar iesi invingatoare daca ar concura cu tractoristii pe orice tema, mai putin temele care tin de tractoare si temele ce tin de a fi prezent pe planeta si de realitatea inconjuratoare. Chiar cred ca ar reusi sa concureze si cu orice tirist. Chichirau si Snitelrau.
      Ceea ce s-a intamplat la Editura Pedagogica e de gâgă. Ar trebui zburati toti cei care au gresit, chiar si ministrul educatiei. Nu exclud nici faptul ca ar putea fi un sabotaj, dar acesta trebuie dovedit.
      Nu inteleg cine te-a amenintat. Nu cred ca te-ar ameninta cineva la modul serios doar pentru niste comentarii.
      Daca stii ca cineva fura din banul public, atunci trebuie sa mergi sa faci un denunt, altfel poti fi acuzat de tainurie.
      Te-a amenitat ceva membru PSD sa inteleg? Daca s-a intamplat asa, atunci nu e doar un gest urat, dar e si o mare mizerie.
      Ce sanse nu are orice cetatean la antreprenoriat? Te referi la sanse de a face contracte cu statul?
      Eu cred ca majoritatea functiilor publice importante sunt politice, cam peste tot in lume, deci trebuie sa visezi la o planeta care sa fie altfel.
      Eu i-am promis doamnei Snitel, in comentarii, ca daca mai baga minciuni si mizerii, o sa o iau in vizor. A continuat in multe articole cu minciunile, dezinformarile si cu mizeriile useristice, asa ca am pus-o prima pe lista. Acest articol a fost unul destul de ok si nu prea aveam de ce sa ma iau de dansa, dar am vrut sa ma tin de promisiune. Daca o sa aiba 3 articole consecutive, normale si fara minciuni, eventual scrise de ea, nu doar sa propage in presa locala mizeriile useristice, atunci o sterg de pe lista. Altfel o sa ne distram fain si distractia maxima va fi in campanie.

  • Eu nu particip sub nici o formă în campanie.
    Cât despre explicațiile mele privind deficitul demografic uite azi a apărut un articol despre acest fenomen.
    Pe hotnews.
    Anul trecut au emigrat 220 000 de români. Două oraşe de talia Bistriței goale.
    Iar în articol apare şi lucrarea dlui Horvath Istvan (by the way e la fel de român ca oricare Ion) o analiză a fenomenului migrațional.
    Factorul politic e menționat. Emigrarea a funcționat ca şi o supapă politică pentru cei care au plecat, la nivel individual era o decizie de „dezertare” – a se consuma energia pentru schimbare internă sau răspunsul logic, într-o țară unde Puterea politică a fost în mod real deținută de aceiaşi clasă politică( măcinată de corupție în care criteriile se selecție şi accces la Putere implicau capacitatea de a fura din bugete , un populism deşănțat şi proximitatea cu un nou ortodoxism fundamentalist, irațional, construit în jurul unui parazistism economic al bugetului de investiții -vezi evoluția sumelor acordate BOR vs sumelor pt investiții) . Oamenii încă mor pe capete , economia nu beneficiază de un potențial de dezvoltare , din cauza absenței infrastructurii rutiere.
    Ori logic Puterea politică de la FSN , PDSR , a fost ocultată de aceleaşi personaje politice unele încă prezente pe scena politică ca decidenți ai politicilor naționale. Pepinierele TSD formate din oameni după chipul şi asemănarea lor. Oricât ar vrea să pară de pro-europeeni este o poziție cameleonală, îmbracă culorile social democrației dar sunt în interior urmaşii unui naționalism izolator centrat pe suspiciunile către exterior. Simulează integrarea în familia europeeană la nivel valoric. Ba mai mult vânează oamenii şi parazitează forțat instituțiile care au adus România pe traiectoria statelor europeene. Vizează doar beneficiile( nivel economic) nu şi responsabilitățile asociate.
    Există o opoziție vie fără rădăcinile ideologice ale unui pseudototalitarism politic post-comuist, pardon post-comunist..ar fi USR, dar marja şi puterea de acțiune politică e redusă.
    C’est la vie.

    • Pe mine mă fascinează răspunsul PSD-ului la nivel municipal prin vocea prim-oficialului dl Primar privind spațiul Teatrului de Vară.
      Prima observație , e un spațiu public abandonat de autorități. Ca să menții ingrijit nu îți trebuiau bugete cu doar voință.Măcar îl mențineai curat. Cu angajații proprii ( sunt angajați cu duiumul la primărie) câțiva voluntari , din tinerii -TSD PNL sau USR- sau chiar cu câteva persoane condamnate la muncă în folosul comunității. sau asociația de locatari..SPAȚIUL ERA CURĂȚAT înainte de „poate găsim pe cineva”
      Hello …”Poate găsim pe cineva” să muncească pt salariul europeean la care e plătit..!!!
      Ah, nici un comision, peşcheş , avantaj familial de acolo pentru primar, vice primar , funcționar se înțelege dezinteresul.
      Ecologiştii -caută să mărească spațiile verzi în defavoarea betoanelor. Spot de căldură..Dle ce oportunitate pentru amenajarea spații verzi urbane pe verticală în containere cu bănci hamacuri de relaxare între…
      Sportivii şi antrenorii personali de fitness ..Sunt trepte e soare cursuri de yoga .up.and down ..incluse într-o rutină de sănătate.
      Oamenii de cultură – e la destinație …Teatru de vară..teatru stradal , loc de prelegeri în aer liber, miniconferințe loc de simulare a democrației directe, lecții educaționale în aer liber..invitații bibliotecii sau librăriei..situate în proximitate…ce galerie stradală expoziție deschisă de artă..

      ……
      ……

      Dar Nu.

      „Poate găsim pe cineva”
      Spațiul respectiv e etalon pe capacitatea administrativă, antrepenorială şi civică a Bistriței.
      Fiecare îşi aruncă pisica în curtea altora.
      Cu un pic de imaginație şi un minim de organizare pariez că tema respectivă a utilizării şi folosinței spațiului, prin liceele bistrițene ,ar genera răspunsuri -soluții -mult mai suprinzătore ,energice şi orientate spre comunitate.
      „Poate găsim un extraterestru să organizeze dezbaterea”

    • Nici eu nu particip in campanie.
      Despre deficitul demografic stie toata lumea si nu il contesta nimeni. Dar cine e de vina ca romanii emigreaza? Si uite ca emigreaza si acum cand veniturile sunt cat de cat decente, chiar si pentru cei cu minim. Cum ar fi fost daca ar fi ramas Boc la putere, cu austeritatea, pe care o propovaduiesc si acuma? Stii cat era salariul minim in 2011? Era 670 brut, iar net era 518, la cursul de atunci era 119 euro. Acum salariu minim net e 1162 de lei, deci 250 de euro, la cursul de azi. Se pare ca e o mica mare diferenta in euro. Uite ca daca iau si bonuri de masa, pot depasi 300 de euro, deci e ceva.
      Nu stiu daca iti amintesti ce circ era la fiecare crestere de minim cu 50 de lei. Incepeau toti sa planga si sa scheaune ca pleaca Leoni si alte firme, apareau povesti ca deja isi impacheteaza si ca se duc in RM. Ciolos, useristii, liberalii si iohannis aproape ca intrau in greva foamei de disperare ca creste salariul minim si se prabuseste tarisoara.
      Daca o sa mai creasca veniturile cu cel putin 50%, trendul migratiei va incepe sa se inverseze si multi vor alege sa se intoarca. Clar ca la peste 400-500 de euro pe luna minim net, nu o sa mai renteze sa stea 10 intr-o camera, departe de casa.
      A fost o tema falsa cea cu disperarea ca creste salariul minim? Eu zic ca a fost.
      Iti poti imagina ce exod ar fi fost daca nu se mareau salariile?
      Eu cred ca a fost stopat si exodul medicilor, dupa ce li s-au marit salariile conform promisiunilor. Toti radeau ca sunt minciuni si ca nu vor mari asa de mult salariile medicilor. Uite ca nu au fost minciuni.
      Eu ma bucur cand vad ca oameniii castiga din ce in ce mai bine.

      220 de mii reprezinta mai mult de 2 orase de talia Bistritei, mai exact reprezinta: Bistrita + Beclean + Nasaud + Sangeorz Bai+ Dej + Gherla + Reghin + Vatra Dornei + Sighisoara. Asta ca sa vezi cat de penibili sunt cei care zic ca au fost 200 de mii la protestul din 10 august. Deci cateva sute de jandarmi, cel mult o mie, au gazat si batut populatia atator orase. =))

      Factorul politic e mentionat de catre ultrasi si de catre cei carora le e rusine sa zica ca de saraci. Am vazut si eu cum toti zic ca din cauze politice au plecat, dar supa ce cuntinua si isi spun nemultumirile, e clar ca numai din cauza banilor.
      Deci tu, om normal si sanatos, cu familie si copii, te iei si te duci la munca in strainatate, stand departe de familie, numai datorita unor factori politici? Suntem nebuni? =))
      Vad ca ati ramas cu pata pe BOR de la alegerile din 2014, cand BOR a fost de partea lui Ponta. Ati uitat frumosii ani cand BOR a fost de partea „binelui”, adica a lui Basescu.

      Nu doar la BOR s-au dat, s-au dat si la celelalte culte. Stiu ca voi sunteti setati numai pe BOR.
      S-au dat si la alte fundatii si asociatii, incepand de la Pora si pana la GDS.
      Infrastructura rutiera s-a facut cand nu a fost PSD la guvernare. Aia unde e? Au razuit-o pesedistii de pe harta? Aaa, stai ca nu s-a facut. =))
      Sa-ti faci poza cu USR, ca nu cred ca mai face pragul. Se infiinteaza partidul diasporei, partidul lui Ci0l0s si poate si altele, asa ca as putea chiar paria ca USR nu mai face pragul. Cu siguranta vor migra si ei prin alte partide sa mai prinda macar un snitel, ceva.

  • Intrebare : care e numarul de elevi romani din toate clasele a V-a (cei care vor beneficia de celebrul manual de geografie)?? Sunt mai mult decat sigur ca nu sunt 1,6 milioane. Nici pentru jumatate nu as baga mana in foc.

    Sistemul naţional de educaţie a însumat, în anul şcolar/universitar 2015-2016, un număr de 3,642 milioane de copii, elevi, studenţi şi cursanţi, … arată datele Institutului Naţional de Statistică, date miercuri publicităţii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.