Consiliul Județean a solicitat Consiliului Local Bistrița să își dea acordul pentru trecerea unui teren aflat în Complexul Wonderland – Unirea din domeniul public al municipiului în cel al județului, în vederea realizării unui muzeu în aer liber care să reflecte imaginea satului din Bistrița-Năsăud.
”Suprafața solicitată va fi astfel sistematizată încât să corespundă caracteristicilor unui muzeu în aer liber, ce va reflecta imaginea satului din județul Bistrița-Năsăud în originalitatea, reprezentativitatea, unitatea şi diversitatea sa, în conformitate cu criteriul autenticității și al respectării tradiţiilor locale, gândit ca o destinaţie ce va crește potenţialul turistic al municipiului Bistrița, al judeţului Bistrița-Năsăud și al regiunii”, motivează CJ.
La finalizarea lucrărilor, Muzeul Satului va fi inclus în structura organizatorică a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, care va asigura administrarea acestuia și va prezenta publicului un concept de amenajare pe repere etnografice:
– 12 case reprezentative provenite din importante zone etnografice ale judeţului – Valea Someșului, Valea Bârgăului, Valea Țibleșului, Valea Șieului, etc.
– o bisericuţă tradițională
– o clădire administrativă-multifuncţională, care va cuprinde săli tip ateliere educative și de creație, unde copiii și nu numai vor avea posibilitatea să o înveţe tainele meşteşugurilor tradiţionale din judeţ, unele prea puțin practicate în prezent – olărit, sculptură în lemn, ţesut pânzeturi, cusut manual costume populare, broderii cu mărgele, cojocărit, opincărit, împletituri în papură și nuiele, pictură pe lemn și sticlă, etc., precum și săli de expoziții amenajate în conformitate cu normele de conservare şi prezentare a obiectelor specifice vieții satelor din județul Bistrița-Năsăud
– un amfiteatru în aer liber, adecvat desfășurării evenimentelor culturale organizate de instituţii de profil.
Răspunsul municipalității: ”Complexul din Unirea face obiectul unui program mai amplu de investiții, iar o asemenea investiție ce va întregi diversitatea complexului și va crește potenţialul turistic al municipiului Bistrița, este bine venit pentru municipalitate, deoarece el va servi atât interesul județean, cât și cel local. Solicităm ca în cadrul proiectului să fie prinse și două case specifice localităților componente ale municipiului Bistrița – una săsească (Unirea, Ghinda, Slătinița, Viișoara, Sigmir) și una ungurească (Sărata)”.
Foto cu caracter ilustrativ: Complexul Muzeal BN, casă țărănească
Alte țărănisme penibile! Consiliul Județean o ține tot într-o horă electorală cu folcloristele și Andreicuț și îi mai trebuie o scenă. Are în curtea muzeului și biserică și trei case și-și mai poate monta încă 4-5. Unirea și Sărata sunt aici și cine e curios poate vedea case autentice. Din Teleorman nu aduceți nimic? De casa în care s-a născut Dragnea s-ar mira lumea!
Cladire multifuncțională pentru ateliere?1? Da ce sunt atăția curioși de olarit și împletituri de papură și în nuiele că nu mai încap la Casa Pionierilor, Muzeu, Liceul de Artă sau Centrul pentru tineret?
Amfiteatru în aer liber pentru instituții de profil! Exact un amfiteatru în aer liber ne mai lipsea pentru ministrii și parlamentarii pseudo țăranii angajați la CJ și Palatul Culturii. Mai este un amfiteatru în aer liber în ruină în municipiu.
Tâmpenii național comuniste!!!
Nu mai bine dă municipiul ruina aia de beton de la microhidrocentrala sa-si faca acolo Raducu ateliere muzei si amfiteatrul de langă Profi ca-i mai aproape și de folcloristele lui și să nu mai umple pășunea de betoane fară rost pe care nu le poate întreține nimeni!?
Se pornise frumos festivalul ala WTF în zonă și hop și țăranii aculturali se bagă în seamă cu ambiții prostești. Câți vizitatori are Muzeul Județean și câți bani papă nu ne spuneți?
Pentru „Anton” si ‘Eu”, care scriu aici judecând cu altceva dar nu cu mintea: E jalnic dacă mai sunt și astfel de oameni care nu au nici un pic de respect pentru valorile tradiției românești. Sau ei or fi de alt… neam, și pentru ei nu este important ca valorile arhitecturii noastre tradiționale să fie păstrate, sa poată beneficia generațiile viitoare de posibilitatea de cunoașterea modului cum arăta un sat tradițional românesc și universul lui firesc, natural al satului, despre care Lucian Blaga spunea că este locul unde s-a născut veșnicia. Totodată ar fi un obiectiv turistic în care bistrițenii și năsăudenii să poată să arate lumii întregi valorile transmise dinspre strămoși, ar fi un motiv în plus pentru turiști să-și dorească să poposească la Bistrița. Va fi cu siguranță un nou brand pentru Județ. Dar ce să ceri unor oameni ce nu au nimic sfânt în sufletul și gândirea lor. Este o idee ingenioasă și ar fi mare păcat să nu fie salvate puținele case tradiționale rămase in zona Județului nostru. Alte Județe au demult astfel de muzee în aer liber, și au astfel salvate aceste valori de o importanță deosebită pentru istoria și nemurirea Neamului Românesc. FELICITĂRI tuturor celor ce susțin acest demers de salvare a ”sufletului poporului nostru românesc” pentru că aceste obiective asta reprezintă și vor reprezenta în timp !
Domnu’ Visuian. De acord ca nu trebuie sa ne uitam trecutul. Etnografia e minunata. Trebuie sa ne respectam inaintasii. Ideea de a crea un muzeu al traditiilor, un muzeu al satului e exceptionala. Ar atrage turisti.
Dar:
intr-o zona amenajata pentru schi, parc aventura, zona de concerte noi trantim un complex de case taranesti? Nu vi se pare ca se potrivesc astea ca nuca in perete?
E O IDEE EXCELENTA…chiar imi plac casele vechi..cu atat mai mult cele sasesti!!
Ce-i trebuie chelului ?
Tichie !
Dar cretului ?
Noroc la table.Gherla.
Nuste tarani.