”Via Transilvanica a început ca o poveste despre o ţară cu locuri frumoase şi oameni buni şi despre cei care şi-au pus în gând să o străbată şi să redescopere cine sunt ei cu adevărat! Aceşti oameni am fost la început noi, dar pe măsură ce povestea câştiga rotunjime, odată cu înmulţirea kilometrilor fizici de pe traseu, câştiga şi noi personaje care se potriveau imediat conceptului de Via Transilvanica!”, a postat pe Facebook Asociația Tășuleasa Social:
”Când am început marcarea porţiunii de pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, aveam în plan să pornim trasarea din comuna Lunca Ilvei. Ei bine, se ştie că lucrurile nu pot să iasă mereu aşa cum au fost plănuite, iar în povestea noastră acesta este un caz fericit de nepotrivire. Am primit la vremea aceea un telefon din Poiana Stampei, la capătul căruia domnul primar ne anunţa ca Via Transilvanica trebuie neapărat să treacă şi prin satul lor, că o aşteptau demult, că între drum şi localnici va începe o frumoasă prietenie. Am simţit atunci că e ceva de bine, ne-am dat seama ce trebuia să completăm la începutul povestirii noastre. Am mai adăugat nişte kilometri până în Poiana Stampei şi, în plus, am găsit o descriere a felului în care eroul principal, de data aceasta niciun fiu de împărat, ci simplu drumul, este simţit de cei care trăiesc şi vor trăi în jurul lui.
Poiana Stampei şi zonele din apropiere, întreaga Ţară a Dornelor, ne-au fost făcute cunoscute de partenerii noştri de 11 ani, Coca Cola HBC România, prin proiectele pe care le-am făcut împreună în aceste locuri. Acum când ne pregăteam să punem punct primului capitol Via Transilvanica, am primit cu mare drag un nou prieten de drum: Coca Cola contribuie cu 10 km de traseu! Ziua de 29 septembrie, ziua inaugurării, este tot mai aproape, iar povestea se face din ce în ce mai bună! Cei 134 de km din traseul Via Transilvanica vor fi daţi în funcţiune. Drumul îşi împlineşte menirea de a-şi primi drumeţii”.
Via Transilvanica va fi realizat pe modelul ”El Camino”, cu un traseu de 950 km care străbate zece județe. În Bistrița-Năsăud, traseul are 134 km și trece prin următoarele comune: Monor, Șieuț, Șieu, Mărișelu, Dumitrița, Cetate, Livezile, Bistrița Bârgăului, Tiha Bârgăului și Lunca Ilvei.
Întrucât nu există în România un circuit care să poată fi parcurs altfel decât cu mașina, Tășuleasa Social și-a propus, în Anul Centenarului, având ca sursă de inspirație potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranţă din Statele Unite sau India, să înceapă amenajarea unui astfel de drum care să pornească de la Drobeta Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol – să străbată toată Transilvania și să ajungă la Putna unde se odihnește Ștefan cel Mare. Fiind un drum public, acesta va putea fi parcurs de persoanele iubitoare de drumeţii, natură, sport, doritoare să îl străbată în totalitate sau parţial.
Adaugă comentariu