Timp de gândire

Să călătoreşti cu autobuzul prin Bistriţa, o experienţă groaznică

Să nu mai aud în viaţa mea pe nimeni că mă îndeamnă să folosesc mijloace de transport în comun! Să circuli cu autobuzul la Bistriţa este 100% o experienţă oribilă. De la autobuzele care vi se par mari şi spaţioase, doar vi se par, ascultaţi-mă pe mine, până la sinistrele microbuze care nu ar avea ce căuta în transportul urban, totul pute. Ţi se face rău de când deschizi uşa şi prima tentaţie pe care o ai când cobori este să vomiţi.

De ceva vreme, de când mă distrez scriind despre firmele de asigurări, iar ele se distrează cu maşina mea parcată într-un service, experimentez mersul pe jos, călătoriile cu taxiul şi, din când în când, şi transportul în comun. Cred că astăzi a fost ultima zi în care am plătit ca să-mi fie rău.

De când cartierul Subcetate e locul de baştină al şatrelor de ţigani, toate autobuzele put de-ţi taie respiraţia. Azi dimineaţă, un exponent al etniei se lefăia pe două scaune. Unul era ocupa de el (care nu cred că s-a spălat în ultima lună), iar altul de nişte flori ofilite pe care intenţiona să le vândă probabil. Sigur îl cunoaşteţi pe individ. Are o figură de adolescent şi terorizează lumea cu flori în toate cârciumile. Am trecut la o distanţă oarecare de el, dar nu am fost deloc inspirată. Un alt individ avea neşte treburi de rezolvat la telefon. Şi urla, fireşte ca să acopere uruitul autobuzului. Stimabilul a avut mai multe treburi de rezolvat şi mai multe telefoane de dat. De sub mâna lui ridicată cu scopul de a ţine telefonul la ureche venea un miros capabil să ucidă. Am supravieţuit cu chiu cu vai ca să fac o minunată faptă. Am ajutat o bătrână să urce în autobuz. Nu cred că putea umbla sau cel puţin aşa părea. În schimb căra vreo două desăgi. Autobuzul a stat în staţie mult şi bine până femeia s-a urcat prin spate cu ajutorul meu şi apoi, singură, a purces până spre şofer, însă nu ca să plătească bilet, ci ca să coboare la următoarea staţie. Părea să se descurce cu umblatul dintr-o parte în alta, aşa că i-am dat pace făcându-mi reproşuri că am apucat-o de braţ să urce în autobuz şi poate că ea nu voia să urce. Mai ştii?

După ce femeia a coborât, a urcat o tânără mămică posesoare de bebeluş şi cărucior cu care a blocat uşa pe care intenţionam să cobor. Nu i-a păsat foarte tare. Era mai ocupată să ţipe la nişte nenea care urcaseră prin faţă, păreau a fi din familie. Ca să depăşesc momentul, am luat-o spre uşa din faţă pe unde în mod obişnuit se urcă. După o cursă cu obstacole printre barele autobuzului verde (are extrem de multe bare, să ştiţi, şi extrem de puţine scaune), am ajuns aproape lângă şofer care avea deja bulbuci la gură de nervi. Urcaseră un bărbat şi o o femeie, ambii în vârstă. Ea voia să ajungă la Casa de Pensii, iar el nu ştia dacă să plătească sau nu bilet. Au urmat discuţii infinite între el şi şoferul care îi cerea cardul sau banii (cardul de călătorie, nu vă speriaţi). Cum nenea nu avea card, a mai stat 10 minute să se scotocească de bani. Autobuzul nu a pornit de pe loc, aşa încât pot spune că nici până acum nu mi-a ieşit din nări putoarea din incintă şi nici nervii nu mi-au trecut.

Concluzie: ori trăim într-un oraş în care foarte puţină lume se spală, ori put maşinile astea din temelii. Pe cei care nu se spală ştiu că nu-i putem învăţa nimic altceva, dar, din câte ştiu eu, transportul local e finanţat cu bani grei de Primărie. Nu ajung să mai fie spălate  din când în când împuţiturile astea ambulante? Nu sunt odorizante de maşină? Şoferii nu îşi pot tăia unghiile, nu au bani de o cămaşă curată? Ce, Doamne iartă-mă, se întâmplă cu lumea asta? Zici că trăim într-un coteţ.

De câte ori am fost în străinătate, am folosit numai mijloace de transport în comun. Era o adevărată plăcere să călătoreşti şi nu merita să te chinui să găseşti loc de parcare. La Bistriţa, dacă ajungi să mergi cu autobuzul prin oraş, te enervezi şi rămâi cu o putoare în nas şi pe haine de îţi vine să te întorci acasă, pe jos, să faci duş.

Le recomand tuturor celor care fac pe ecologiştii de ocazie şi ne îndeamnă să lăsăm maşinile acasă că e „Ziua fără autoturism” să încerce experienţa aceasta, a călătoritului cu mijloace de transport în comun, şi apoi să tacă. Pe vecie dacă se poate. Nu cred că mai e cazul să spun că niciun om care are maşină nu este atât de nebun încât să se autoterorizeze circulând cu jegurile de autobuze şi mizeriile de microbuze.

Cristiana Sabău

16 comentarii

  • Intradevar , cum sunt elev la inceputul anului am incercat si eu sa vin cu asazisul „MaxiTaxi” , dar nu am putut rezista . DImineata inteleg ca toata lumea merge la scoala , la servici etc. dar chiar daca in autobuz toata lumea se inghesuie ca niste sarmale soferul tot opreste in statie sa mai urce vreo 2-3 .Si am avut si eu parte de toate chinurile de mai sus nu deodata doar o luna ,cat am fost obligat de mama sa ma duc cu maxitaxi ca aveam abonament si sa nu zica , ca la platit degeaba .

  • Spatiile de joaca pentru ANL-urile si blocurile sociale din zona Subcetate sunt doar doua (doar unul amenajat cat de cat). Sunt spatii pe care s-ar mai putea amenaja spatii de joaca dar vad ca acum incepe sa se construiasca case. Si este zona cu cei mai multi copii/bloc. Asa ca vine cate „un exponent al etnie” si fac legea pe spatiile de joaca si apoi inca unul, si inca unul, si inca unul…..si vorbesc cum stiu ei mai melodios si mai colorat. Astfel incat iti piere cheful sa mai iesi afara, langa bloc.

  • Eu de cand ma stiu folosesc mijloacele de transport in comun, consider ca nu trebuie sa am masina personala sa ajung dintr-o parte in alta a orasului. In general nu am avut probleme, chiar mi se pare rezonabil. Singura problema este ca Bistrita nu are autobuze bune, cele mari nu au geamuri, vara nu poti respira se circula cu usile deschise, iar cele mici, maxi-taxi … aceste mijloace de transport nu mi se par ok, nu stiu cine a avut ideea de a le introduce intr-un astfel de circuit, ma refer ca mijloc de transport in comun, nu cred ca sunt facute pt asa ceva. Ar trebui mai multa preocupare in acest sens, de a pune la dispozitia cetateanului mijloace de transport normale, ca in alte tari civilizate, la noi se sta la rand la sofer sa platesti biletul, nu exista casa de bilete, sau poate este si nu stiu eu.

  • lasati prieteni , ca din iunie incolo, va face Cretu metrou. aaaa……era sa uit si….tramvai !! doar un mic vot cu ,,degetul,, si e gata , va rezolva !!! cu stima si respect !

  • Poate ca ma repet, dar dupa experienta cu gulerele albe ale sistemului de asigurari, iata ca plonjati din nou in lumea reala, traind experienta gulerelor negre. O fi sau n-o fi cu invataminte aceasta experienta, n-am eu de unde sa stiu, chestia este ca de la tinutele rafinate (office parca se cheama) ale domnitelor si domnilor politicieni pe care de atatea ori le-ati amintit prin articolele dumneavoastra, faceti cunostinta cu tinutele second hand ale muritorilor de rand… iar de la rafinamentul parfumului Christian Dior ati fost nevoita sa suportati miresme autohtone ale casei Cristian Dihor.
    Este si asta o experienta… imi aduce aminte de un film american de prin anii ’90, „Rugul vanitatilor”, comparatia cu experienta dumneavoastra fiind putin exagerata.
    Din cate stiu eu, cartierul ANL Subcetate are o istorie destul de scurta si a fost gandit pentru a asigura locuinte tinerelor familii ce isi doreau sa se stabileasca in Bistrita, fiind un suport extraordinar pentru scaderea mediei de varsta a orasului… dar nu sunt eu competent sa vorbesc despre acest cartier, cred ca unul dintre candidatii la fotoliul de primar s-ar putea exprima mai bine despre intentiile cu acest cartier, ca doar a contribuit la infiintarea lui si s-o stabilit si domnia sa acolo. Poate de ciuda, ori nu stiu de ce, echilibrul acelui cartier a fost stricat in ultimii 2 ani prin plasarea de noi locuinte sociale in zona, astfel ca s-a ajuns la relocarea in aceasta zona a unei etnii cu apucaturi mai colorate, ce nu mai era de suportat in zona centrala, ca nu mai dadea bine cu tendinta de redesenare a partii autentic sasesti a Bistritei de odinioara. De unde aceasta populatie a fost adusa pe vremuri in aceasta zona centrala pentru a obliga la emigrare populatia saseasca, acum ea este trimisa spre a obliga familiile de tineri din locuintele ANL sa gandeasca alternative de parasire a acelei zone, caci, vrem nu vrem, o relatie de conlocuire este greu de gandit, si asta nu neaparat din motive rasiste, ci de igiena personala.
    Plonjarea asta in realitatea necoafata a vietii celor mai putin favorizati de soarta, ar fi de dorit si pentru cei ce le decid destinele din masini de serviciu, platite partial si din banii acestora. Intersectarea marilor domni si a marilor doamne ce reprezinta administratia de toate felurile cu acesti oameni, se produce insa doar acum in campania electorala si, din pacate, pentru o scurta perioada de timp. Voturile nu au miros. Dar asa e lumea asta croita si mare adevar e in una din legile lui Murphy care spune ca: „politica este arta de a obtine fonduri de la cei bogati si voturi de la cei saraci, promitandu-le unora protectia fata de ceilalti.

  • Cred ca de vina este ruta. Depinde de pasageri. Am intrebat pe cineva care circula pe liniile 1 si 2 si spune ca e ok. Nu pute si soferul are mop si galeata in masina. Semn ca face si curatenie. Cica e curat. Concluzie: schimba linia,cartierul.

  • Off,in ultimele dvs articole povestiti intamplari personale,iertati-ma,dar am senzatia ca vreti sa pareti ca abia acum ati coborat de undeva din inalta societate,ganditi-va cati oameni suporta zilnic aceste duhori ale unora care sunt certati cu apa sau care vor pur si simplu sa ignore normele simple de igiena.Sunt de acord ca fiecare trebuie sa se spele,apa si sapun exista,dar ceva ma irita ,totusi,in felul in care scrieti si sunt convinsa ca veti spune ca n-am decat sa nu mai citesc ceea ce scrieti,muncesc cu oameni,suport duhori zilnic,suport si mojicii,dar ….nu stiu,n-as indrazni sa o spun in acest fel ca dvs…poate tine de felul de a fi al omului,nu stiu …ma gandesc doar ca nu v-ati trait copilaria intr-o camera cu inca 4 frati ,ca multi altii,nici nu ati facut naveta 4 ani de liceu intr-un autobuz plin cu praf,fara a putea respira,si cand sa ajungeti la liceu sa pareti nespalata de 2 zile….in fine,sunt oameni care traiesc in saracie lucie,dar asta nu le da dreptul sa nu se spele ,dar nici dvs sa scrieti atat de acid la adresa unor semeni,cu iertare…

    • Doamnă, o să vă răspund la toate întrebările.
      Am crescut la ţară unde aveam vaci, porci, găini, dar, slava Domnului, şi miros de fân cosit.
      Nu am decât o soră. Mama mea e asistentă medicală. Ţine mult la igienă.
      Am umblat şi cu autobuzele îngheţate şi cu trenuri murdare pe vremea când se găsea doar săpun Cheia, dar mă aştept totuşi de la această societate să mai evolueze puţin în era rafturilor pline cu gel duş. Ar trebui să involueze?
      De felul meu sunt cam lipsită de tact. Unii cred că e un defect, alţii că nu. În general sunt directă.
      Când cineva trăieşte în sărăcie lucie nu are telefon de ultimă generaţie la ureche la care să ţipe sau dacă preferă telefon în loc să se spele şi să îşi plătească facturile, atunci nu văd de ce ar trebui să mă cuprindă mila.
      V-am răspuns tututor observaţiilor fiindcă sunt pertinente şi îmi face plăcere să purtăm aici dialoguri. Prefer oamenii critici. Cine se aseamănă se adună, nu-i aşa?

  • Am incercat de pe situl Transmixt sa aflu tarifele sau puncte de vinzare a biletelor sau abonamentelor. Zero pagina lor pe internet este frumos si complet doar pana la punct cind te ai hotarit sa incerci serviciile…Nicio informatia pentru tarifele pe site,

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.