Specialiștii Direcției Agricole Bistrița-Năsăud au început o serie de întâlniri cu fermierii din județ cărora le-au prezentat programele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale „Tomate” și „Usturoi”.
”La sediul primăriei Nimigea, împreună cu potențialii beneficiari ai programelor MADR, Tomate și Usturoi. A fost, realmente, o plăcere să stai de vorbă cu acești vrednici gospodari! Mult succes în activitatea voastră, oameni buni!”, a scris pe Facebook Nuțu Tabără, șeful DA.
De Programul ”Tomata” pot beneficia producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, valabil până la data plăţii ajutorului de stat; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale.
Cei care solicită ajutoare de minimis trebuie să îndeplinească, pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, cumulativ următoarele criterii de eligibilitate: să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, pe care să se găsească inscripţia programului şi numele beneficiarului, să obţină o producţie de minimum 2 kg tomate/mp, să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate în anul de cerere şi să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative privind comercializarea producţiei.
„Pentru obţinerea sprijinului, solicitanţii înregistraţi în Registrul unic pentru accesarea Programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate şi verificaţi au obligaţia să depună la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti documente justificative care să ateste comercializarea producţiei de tomate obţinute din spaţiile protejate, până la data de 27 decembrie 2019 inclusiv. Documentele justificative sunt bon fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare”, se precizează în Nota de fundamentare a proiectului.
Valorificarea producţiei de tomate se face în perioadele ianuarie – mai, inclusiv, şi/sau noiembrie – 20 decembrie, inclusiv.
Valoarea sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 13.991,4 lei/beneficiar/an, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an. De asemenea, valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.
Programul de susţinere a producţiei de usturoi cu 1.000 euro/hectar va debuta în 2019, fermierii urmând să depună cererile pentru obţinerea finanţării la Direcţiile Agricole Judeţene până la data de 15 mai a.c. Cei care beneficiază de acest sprijin trebuie să cultive minimum 3.000 mp şi valorifică 5 tone de usturoi.
Sursa foto: Facebook
Urmeaza morcovii si varza… la cortofi ne mai gandim
Este un program bun , dar trebuie luat in calcul si elementul principal , vanzarea productiei .
Anul trecut numerosi fermieri nu au reusit sa-si vanda productia de tomate.