Recomandări Social

Primarul din Runcu Salvei: Să ne dea bani să putem funcționa, ori să ne desființeze

Primăria comunei Runcu Salvei, înființată în urmă cu 14 ani, nu se mai poate susține fiindcă nu îi ajung banii, a spus, într-o conferință de presă, primarul Anchidim Pavelea (PNL).

”S-au împărțit mult așteptatele sume din bugetul care a întârziat anul acesta. Am primit adresă de la CJ – anul acesta nu am primit de la Finanțe, doar de la CJ sume pentru echilibrarea bugetelor și din impozitului pe venit – și, cu toate că Legea bugetului spune că nicio comună să nu aibă sub 2 milioane de lei ca să poată funcționa, la Runcu Salvei nu s-a pus în practică.

Eu am primit 1,215 milioane lei. M-am dus și am întrebat: Domnilor, de ce nu am și eu 2 milioane ca să pot funcționa? Au spus că mi-au mărit veniturile proprii dumnealor. Eu, comună mică, izolată, fără fabrici, cu impozite mici, cu poziție geografică care nu ne ajută, am primit 1,215 milioane de lei”.

Primarul a prezentat și o situație a banilor alocați altor primării mici cu mai puțin de 2000 de locuitori: Silivașu de Câmpie – 1,860 mil. de lei, Miceștii de Câmpie -1,721 mil. de lei, Ciceu Mihăiești – 1,709 mil. de lei, Sânmihaiu de Câmpie – 1,776 mil. de lei, Milaș – 1,612 de mil. de lei, Ciceu Giurgești – 1,818 mil. de lei.

”Și ei au numai cât să poată funcționa, dar cu veniturile lor proprii se mai descurcă. Mie mi-au luat umflat veniturile ca să nu pot funcționa. Au zis că voi obține 900.000 de lei venituri. Așa au stabilit dânșii, nu știu de unde și cum, ca să mă sancționeze. De la 1,215 mil. lei la 1,612 mil. cât are cel mai puțin e o diferență. Am cerut, printr-o adresă, 360.000 de lei atât Consiliului Județean, cât și Administrației Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud întrucât am nevoie de acești bani ca să pot asigura funcționarea administrației locale în cursul acestui an”, a mai spus primarul din Runcu Salvei:

”De la CJ mie mi s-a dat cea mai mică sumă sumă, 75.000 de lei, iar comunei Lechința 2 milioane de lei. Au zis că Lechința are de făcut ceva secție de poliție, dar și eu am de pus 3 milioane de lei cofinanțare la proiecte europene. De unde să-i dau, că nu am venituri? În toamnă când a fost o rectificare de buget la CJ nu mi-au dat dat niciun leu pentru că aș fi depus adresa mai repede decât mi s-a cerut. Acum m-am dus cu adresă când ne-au cerut-o și am dat la fiecare consilier județean să o prezinte ca să știe ce nevoi am. Nu s-a ținut cont de nimic. A fost o bătaie de joc ca să nu putem funcționa. Totuși, eu mă gândesc – că și așa se conduce țara prin ordonanțe de urgență, nu prin legi – de ce nu dau o OUG prin care să elimine primăriile incomode, să le desființeze? Să se facă reformă administrativă, eu nu sunt împotrivă, dar cu condiția să o ducă cetățeanul mai bine. Să dea cadru legislativ”.

Primarul Pavelea a spus că nu doar el e nemulțumit de alocările din buget, ci și primarul PSD din Ilva Mică, Aurel Horea.

”Domnul președinte Emil Radu Moldovan a spus așa, citez din memorie: Voi ați mărit salariile la angajații primăriilor. Muncesc mai mult? Nu! Tăiați-le salariile! Soluția finală este deci să tăiem salariile de la angajații primăriilor. De ce nu se face prin OUG să ne dea o grilă fixă cât să fie fiecare, de exemplu un angajat al Primăriei Runcu Salvei să fie egal, dacă are același grad comuna, cu unul din Teleorman, Prahova, nu la dispoziția consiliului local pentru că ăștia normal că trag sfori la consilieri și fiecare pretinde”, a spus Anchidim Pavelea.

Primarul a menționat că, în 2018, a obținut venituri de 700.000 de lei pentru că a avut doborâturi de vânt în păduri: ”Acum, conform amenajamentului silvic, îți dă voie mult mai puțin. Eu am solicitat ori să ne dea cât să putem funcționa, ori să dea OUG să ne desființeze. Am vreo 26 de persoane cu handicap cu indemnizații și asistenți personali pentru care am nevoie de 600.000 de lei pe an, 12 angajați ai primăriei că am și centru de informare turistică, plus alte și alte cheltuieli. Suntem într-o situație foarte proastă. Nu știu dacă mi se vor da, dar am depus cerere la Finanțe și la CJ. Situația nu e roz pe nicăieri. La Ciceu Mihăiești, primarul l-a rugat pe vice să demisioneze că era pensionar ca să poată funcționa”.

Primarul din Runcu Salvei a spus că, dacă nu s-ar fi desprins de Salva, satul său era ”un ținut uitat de timpuri”: ”Dacă nu se făcea comună, Runcu Salvei dispărea. După Revoluție au început să se mute masiv în județul Cluj, pe la Postuța, Antaș, Bobâlna întrucât erau condiții precare de trăit la Runcu Salvei, nu aveam drumuri, nu aveam școli, nu aveam cămin, nimic. De când s-a făcut comună, populația nu a mai plecat din Runcu Salvei, iar eu am considerat că e un fapt bun. M-am luptat, am atras fonduri europene. Dacă Guvernul nu ne mai poate susține să vină cu soluții clare. Nu poate desființa numai Runcu Salvei, bănuiesc. Vor să facă precum Guvernul Petru Groza care a falsificat alegerile prin 46 când au dat ordin de ministru și au scos toate partidele în afara legii să rămână PCR. Dacă va mai câștiga o dată PSD, aici vom ajunge: vor dispărea toate, vor mima democrația și va mai rămâne un partid anexă, satelit. Pe restul le va scoate în afara legii”.

Primarul a recunoscut că are un proiect finanțat prin PNDL II, însă datorită unei ”doamne care lucra la Ministerul Dezvoltării” și nu pentru că l-ar fi ajutat conducerea județeană a PSD: ”Când a căzut Guvernul Grindeanu, m-a sunat doamna aceea și mi-a spus că mi-a aprobat proiectul cel mai mare. Eram prin Dumitra, am tras pe dreapta și am plâns de bucurie. I-am spus că nu cred. Dumnezeu să îi dea sănătate. Era vorba de o sumă de 4 milioane de lei pentru infrastructură”.

Președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a completat: ”Caz concret Runcu Salvei. Acesta este modul în care se împart banii. Am trăit o întâmplare la un eveniment într-o comună. Domnul Radu Moldovan le spunea celor aflați acolo că nu face politică, că el este membru în partidul administrației, acolo unde de fapt trebuie să afle toți primarii. În partidul administrației lui Radu Moldovan. Cei care n-au intrat în partidul- administrație prin OUG 55/2014 sunt presați prin diferite metode, mai cu binișorul mai cu bâta bugetului, să se hotărască să o facă. Sesizat că nu ajung banii pentru comune, în condițiile în care PSD se laudă cu o mare creștere economică în timp ce se iau împrumuturi care ne îndatorează cu miliarde de euro, Radu Moldovan a spus clar: tăiați salariile! Încă un aspect: marele Vasile Dâncu, care se poate lăuda cu funcții deosebit de sus puse la viața sa, n-a mișcat niciodată un deget pentru satul lui natal pentru că administrația locală este condusă de un primar liberal care nu vrea să intre în partidul-administrație”.

5 comentarii

  • Vezi dom” primar ce greu e in opozitie,dar pe vremea PDL-ului cand tu cu populatie sub1000 de locuitori primeai cat trei comune cu peste 5000 de locuitori fiecare era bine? Totusi ai ajuns si tu la concluzia ca acele comune care au sub 2000 de locuitori sa fie desfintate,asa cum e in alte tari civilizate.Sa ramana doi angajati pentru eventuale adeverinte,un primar onorific fara salar si atunci sa vezi ce bine functioneaza,nu cu 15 angajati,9 consilieri locali,maisini,combustibil,….
    PAREREA MEA!

  • Păi dacă v-a mâncat în fizic? Nu v-a fost bine în comuna Salva? Aviz celor care visează la „autonomii”! Uniunile duc la bunăstare și dezvoltare!

    • Pai… Sigur că nu le era bine.! Runcu Salvei era un catun arhaic fără drum, fără gradinita, fără apa,… fără viitor. Runcu actual nu se poate nici măcar compara cu cel de atunci! Asta e realitatea d_le gardian.

  • Primăria Runcu Salvei, ar trebui desființată, nu-si are rostul cu o populație de 1.000 de locuitori. Bineinteles pentru primarul Pavelea, zugrav la origini, este o adevărată dramă ca nu se mai poate lăfaii pe banul public.

  • Primarul Pavelea , de confesiune groco-catolic, a comis intentionat o nedreptate fara seaman: a impartit pamantul destinat pentru cimitir multiconfesioanal in trei parti egale. O parte la ortodocsi; o parte la greco-catolici si o parte le pocaiti. Polulatia ortodoxa inse este undeva la peste 80% din populatia runcului iar acum nu mai sunt locuri de veci, in timp ce preotul greco-catolic a plantat pomi pe suprafata lor si cere sume fabuloase pentru un loc de veci in cimitirul lor cu conditia sa inmormanteze dansul pe defunctul ortodox. O erezie! Asa stau lucrurile la Runcu-Salvei!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.