Timp de gândire

Amnezia noastră, câştigul lor

Cât timp a trecut de la manifestaţiile de stradă? Mai puţin de o jumătate de an. Sute de oameni la început, apoi zeci şi în final câţiva au ieşit zi de zi să protesteze în faţa Prefecturii. Au strigat lozinci de toate felurile, au afişat pancarte, s-au plâns cât de prost trăiesc. Ce s-o fi schimbat între timp de lumea a uitat de nemulţumiri abia aşteaptă ocazia să iasă în stradă să cânte şi să danseze alături de politicienii cei mult huliţi, îmi poate explica cineva?

Iată-ne ajunşi în ultima săptămână de campanie electorală, una în care vom cânta şi vom dansa în centru cât ne vor ţine vocile şi picioarele. Dacă e concert gratuit, de ce să nu mergem până la urmă? Mai uităm de necazuri şi de probleme, nu-i aşa?

Trebuie să recunosc faptul că undeva, în mintea mea, am o nedumerire profundă: ce s-a întâmplat în ultimele luni de, dintr-o dată, suntem atât de mulţumiţi de toate? Trăim într-o societate în care legile proaste sunt dintr-o dată excelente şi politicienii cu adevărat dedicaţi poporului, puşi pe sacrificii din solidaritate faţă de el? Iertaţi-mă, dar suntem o naţie bizară, amnezică şi bizară. În realitate, în ultimele luni nu s-a schimbat decât Guvernul şi pensionarii au primit nişte bănuţi înapoi din câte ştiu eu. Bugetarii nu cred să se fi ales cu doi lei în plus deocamdată. Trăim în aceeaşi ţară în care nu sunt locuri de muncă, statul ia pielea angajatorului cu acelaşi ritm susţinut, învăţământul este tot la pământ (vezi Bacalaureatul olimpicilor), sănătatea e praf şi pulbere, autostrăzi nu avem, drumuri nici atât, serviciile sunt praf şi pulbere. E de ajuns o furtună ca să nu mai avem curent, internet, telefon. Şi totuşi ceva s-a schimbat în atitudinea noastră, a tuturor.

Am privit cu atenţie diverse lansări electorale organizate de partide de pe la ţară, din oraşe şi am văzut foarte mulţi oameni puşi pe distracţie, pe cântat şi dansat. Aşadar nu ne merge chiar atât de rău pe cât pretindem. Pe de-o parte condamnăm clasa politică în integralitatea ei, pe de altă parte cântăm şi dansăm cu ea. Cine să ne mai înţeleagă? Nu suntem consecvenţi deloc, iar faptul că unii şi alţii încearcă să ne atragă de partea lor cu diverse trucuri e de înţeles.

Pe de altă parte, până nu demult am auzit diverse texte despre criză şi politicienii care ne-au salvat şi ne-au adus pe linia de plutire precum marinarii conduc navele prin furtună. Mă aşteptam ca, la mal, obosiţi de atât de mult sacrifiu făcut la cârmă, aceiaşi politicieni să fie mai puţin exuberanţi, dar nici vorbă de aşa ceva.

Nici nu au pus bine piciorul pe uscatul opoziţiei că au şi trecut la petreceri, dovadă că, fie s-au prefăcut că au condus corabia prin furtună, fie nu a fost nicio furtună, iar pasagerii au fost minţiţi să stea ascunşi în cabine ca să poată echipajul să le fure din bagaje. Fireşte că, la final, când, vezi Doamne, ar fi ieşit soarele de după nori, acelaşi echipaj a vorbit despre efectele devastatoare ale furtunii care a luat toate cele din bagaje şi a lăsat pasagerii fără nimic. Şi toată lumea a crezut.

Luni începe seria concertelor electorale şi vă garantez că vor fi mii de oameni în centru poate inclusiv cei care au participat la proteste. V-am mai spus: în opinia mea, trăim într-o ţară de amnezici care îşi merită soarta.

Cristiana Sabău

21 comentarii

  • Dna. Cristian acum ceva timp cind ati aratat aici diferite personaje care au participat la acele [hai sa le spunem manifestatii] doamne si domni [de diferite culori ] in care eu personal nu am vazut nimic si nici nu am avut incredere in ei[dupa felul in care povesteau] . Va aduceti aminte ca eu eram singurul impotriva a ce se spunea si se striga acolo , si am atras atentia ca acestia sint ca o trestie [adica se unduie dupa vremuri , odata in stinga , odata in dreapta ,dupa interes binenteles] . Am doua intrebare [daca se poate] : 1. ati fi in stare sa-i contactati din nou pe acestia si sa-i intrebati daca le place cum este acum. [cu noua conducere, si 2. va pare rau ca ati facut caeste interviuri ???? in pofida a ce se intimpla acum….si mai ales ce se va intimpla,,bine,, lunile ce vor urma. cu stima si va multumesc/

  • Știți de ce anume îmi pare rău? Că m-am născut în țara în care, la prima adiere de vânt, nu mai am curent 10 ore. Apoi nu mai am internet două zile, deși, de fiecare dată, eu plătesc facturile atunci când le primesc. Îmi pare că, după 22 de ani, noi suntem tot proști și acceptăm orice.

    • imi pare rau de dvs. dar eu cu toate furtunile si cu alte probleme care apar , am avut cureet\nt tot timpul, internet, telefon si alte lucruri. nu mi-a intrat apa in casa niciodata[ar fi imposibil] , nu am masina[deci nu am probleme cu parcarile] , traiesc foarte, foarte fericit , am de toate …..dar mai ales am sanatate si fericire !!! sint asigurat ptr. orice pagube [la apartament si in viata] , eu respect tot ce trebuie in societate si culmea ca imi merge si sint bine. cu siguranta ca sint si iubit de DUMNEZEU. si credeti-ma si mi-e rusine , fiindca la biserica nu am fost de foarte mult timp, [dar cred si ma rog zi de zi , noapte de noapte]. am forta sa trec peste tot. Eu cred ca daca in viata urmezi niste norme foarte bine definite , daca esti om , o sa-ti fie bine . asta spun si o sa spun mereu in sfaturile mele . cine vrea sa le asculte ……..cine nu ……e mare lumea …mare,mare,mare !!!!! intr-o zi va fi bine si pentru altii . cu siguranta . dar nu stiu ziua si anul. imi pare rau.

  • Cu 7 zile inainte de data Alegerilor locale, cetatenii urbei sunt inca debusolati. Intr-un timp scurt au schimbat o guvernare cu alta, dar in REALITATE inca NU s-a modificat mai nimic in ceea ce ii priveste. Inca sus si jos se fac inlocuiri de “cadre” spre a multumi pe toti cei care au contribuit la venirea USL-ului la putere inainte de vreme. Ponta si ai lui au terminat cu rezolvarea marilor probleme ale tarii; vrea noi taxe de la cei bogati, vrea suspendarea Presedintelui, vrea sa fie reprezentantul in Uniunea Europeana etc. In institutiile publice domneste acalmia, sa nu spunem relaxare totala; nu se mai lucreaza cu suflet si din constiinta. De la mic la mare se asteapta “ceva” schimbare sau revenire la normalitate. Se fac ultimele “aranjamente” legale de estorcare a banului public, in lipsa unui control riguros. Toata balbaiala de la institutiile bugetare va dura pana in iunie 2013, dupa ce noile structuri isi vor intra in exercitarea functiilor.

    Cu o saptamana inainte de alegeri inca multi dintre noi NU stim pe cine sa votam; ambele guvernari, PDL si USL, in combinatii diferite, au gresit profund fata de marele public, cetatenii anonimi si onesti care duc de fapt, prin munca lor, societatea romaneasca inainte. Guvernarile BOC si PONTA nu au inteles si nu inteleg un lucru elementar: trebuie sa guverneze in interesul celor multi, structura alcatuita din mai multe componente si interese: bugetari, firme particulare, sanatate, educatie, anticoruptie, judecata dreapta, infrastructura, cheltuirea judicioasa a banului public, etc. Interesele personale si de grup inca sunt preponderente!

    Cetatenii nu mai manifesta in strada, in mod organizat si sistematic impotriva nedreptatilor provocate de noul Guvern. Ei au uitat si nu vad noile pericole la adresa democratiei generate de politicile noului Guvern. La intalnirile electorale nu participa sa isi spuna doleantele. Toti asteptam sa se intample un miracol care sa ne rezolve toate problemele. D-l Ungureanu si politicile sale innoitoare inca nu pot face nimic. Oricum, se pare ca in alegerile locale (ale baronilor locali, de fapt) doar USL, PP si PDL vor avea de castigat. De fapt, in toamna se va da marea batalie pentru majoritatea in Parlament; probabil USL se va destructura, iar unul dintre ele se pare ca se va alia cu ramasitele PDL.

    Acum cu 7 zile inainte de Alegerile locale chiar ca nu stiu cu CINE sa votez; nici un candidat sau partid NU m-a convins cu argumente concrete ca vor sa faca ceva pentru cetateni.

  • Doamna Cristiana, încă nu s-a inventat ţara aia în care furtunile să nu producă daune. Se întâmplă şi la americani, şi la francezi. E drept, acolo se intervine prompt şi se acordă despăgubiri, dar şi la noi spaţiul legislativului e creat, aveţi semnat un contract cu furnizorul de net, daţi-l în judecată. Până la urmă, e o problemă de mental social, nu una tehnică.

    Cât despre oamenii din faţa Prefecturii…au dispărut de ruşine. A doua zi după instalarea guvernării Ponta au început manevrele de eludare a legii, qu trântit legea electorală în urma căreia numărul de parlamentari a crescut, dându-se cu tifla voinţei populare (n-o să vă las să uitaţi asta, degeaba vă prefaceţi amnezică….), au dovedit că nu au soluţii şi cele pe care le perorau când erau în opoziţie, de fapt, erau simple minciunele. Oamenilor li s-a făcut ruşine, şi de unii, şi de alţii, şi s-a aşternut tăcerea. Atenţie însă, tăcerea nu înseamnă amnezie.

    În opinia mea, PDL-ul are meritul de a fi scos ţara din haznaua în care riscam să cădem, dac-am fi continuat un exerciţiu bugetar absurd. Sunt convins că dacă erau la putere liberalii (specialişti în spart banii publici) eram, la ora actuală, pe acelaşi palier cu Grecia şi Spania. Dar ca să înţelegi treaba asta trebuie să gândeşti la dincolo de cifra reprezentată de pensia personală, trebuie să gândeşti realist şi global. Pentru că ţara asta e o familie în care, dacă nu e de unde, trebuie să tai din cheltuieli sau să te împrumuţi. PDL-ul a ales să taie, şi bine a făcut.

    Eram, acu două săptămâni, pe secţia de chirurgie, îmi scoteam nişte gânduri din cap, vorba lui Sorescu. Lângă mine, trei pensionari povesteau de pensie. Spre surprinderea mea, în loc să înjure guvernul că le-a tăiat din pensie, în urma unei discuţii civilizate, cu argumente simple, dar de bun simţ, s-a ajuns la concluzia că altfel nu se putea, că mergeam în fundul gropii cu toţii.

    Poporul nu-i nici amnezic, nici prost. Guvernarea PDL a scos ţara din budă. Cei care, privind la ceea ce se întâmplă în Grecia şi Spania, înţeleg tot mai bine că ne-a trecut un glonte pe la ureche, sunt tot mai mulţi.

    Rar mi s-a întâmplat să mă întâlnesc cu electoralele şi să votez cu conştiinţa atât de uşoară, pe cei care merită!

    • D-na Sarr de la…nu stiu pe unde v-a trecut glontul, dar am vazut pe unde au trecut tunurile date de guvernarea Boc si daca se mai tragea mult cu artileria asta, niste mari imbogatiti portocalii asupreau niste prosti care i-au crezut odata.
      Nu stiu in ce buda ati fost, de va scos pdl-ul. Noi am trait normal pe vremea cand pdl-istii erau mari artisti pe scenele electorale din 2008 si apoi , noi am tot coborat iar ei au tot urcat, noi am tot pierdut, ei au tot adunat(uitati-va numai in vecini, la Cluj, la fostul primar Apostu, omul de incredere al d-lui Boc).
      Cate proiecte pe fonduri europene au fost aduse in Bistrita, in mandatele de pana in 2008?
      E clar, vom vota cu constiinta impacata !

    • Doamna Roxana, când „trăiam normal” acumulam datorii. Salariile erau supradimensionate în raport cu veniturile. E ca atunci când iei făină din cămară fără să pui tot atâta la loc. Aşa au făcut grecii. După care au luat făină de la vecini. Vecinii ăştia, vedeţi dumneavoastră, sunt cam rapace, îţi dau doar ca să-ţi ia. Dacă mergeam cu „normalul” ăla înainte, ajungeam în lăbuţele lor. PDL-iştii au spus STOP, tăiem din făină, subţiem plăcintele şi nu luăm nici de-ai drakku împrumut de la vecini. Când s-au făcut socotelile, cei care se îndopaseră cu plăcinte grase erau datori vânduţi, cei care răbdaseră aveau obraz să meargă mai departe, pentru că vecinii nu stăteau pe fereastră strigându-le să le înapoieze datoriile.
      Cât despre tunuri, să nu deschidem subiectul. Pe Liviu Rusu l-au târât la DNA fără milă. Pe Năstase l-au salvat a doua zi, printr-o manevră de-un penibil absolut, de-a dreptul jignitoare în ţara lui Păcală. Cum rămâne cu conştiinţa?

    • da asa este . eu va inteleg si va apreciez [ptr. cum ginditi] . eu incerc sa-i ajut pe oameni ce sa faca , cum sa faca , de ce sa faca ………fara ajutorul politicului sau politicienilor . e posibil [eu sint unul dintre acei care sint invingatori]. ma intelegeti ????? in perioada urmatoare va fi vital sa invatam asta . sau…………mai vom vorbi prin iarna [cind vom ajunge sa ne ,,mancam,, intre noi/ sa dea DUMNEZEU sa ma insel sau sa mint. dar tare ma tem ca , asa ca totdeauna voi avea dreptate.

    • PDL, salavatorul Romaniei!!! Daca n-ar fi de plans, as rade cu lacrimi!
      Ce-ar fi sa-l ia DNA-ul si pe Oltean??? Sa scapam odata de el!!! Ca este implicat in acelasi dosar cu Rusu, nu?

  • Oricum ar fi si orice s-ar zice ………..ne meritam soarta cu virf si indesat . si dupa cite vad eu [si vad asta si politicienii nostrii astia noi] inca mai putem duce , mult . neasteptat de mult !!!!

  • Tot raul spre bine, cu cat se prelungeste criza mai mult cu atat va fi recuperarea mai lenta dar si mai sustenabila.
    Si, bineinteles eu voi avea suficient timp sa acumulez active subevaluate la greu si, deci sa devin foarte bogat.
    Din pacate nu vor mai exista lichiditati care sa sustina preturile actuale ale actiunilor si marfurilor [poate nici a petrolului]

    Nu exista niciun dubiu ca avem de-a face cu o escaladare a saraciei in multe zone.

    “Miliarde de oameni se vor scufunda in mocirla sărăciei. Viața lor va fi cumplită in anii care vin. Pentru ei, va fi intr-adevăr Apocalipsul. Mulți se vor sinucide de disperare: dar destui vor profita de prostia celor mulți si se vor îmbogăți nemăsurat. Marile averi ale crizei au început deja sa se adune (iar printre profitorii crizei, recunosc cu plăcere, mă număr si eu). Si asta pentru ca banii nu dorm niciodată; ci doar se muta dintr-o parte in alta.”

    Cert e ca nu trebuie sa ne mire ca anumitor entitati le convine faptul ca aceasta criza a zonei euro e oarecum intretinuta de pasivitatea a niscai autoritati.
    asta e prieteni , asta e . voi acceptati sa va creasca cu 5 % salariile si pensiile si ……….o sa fie ,,bine,, !!!! citeodata imi curg lacrimi ptr. ce va fi , pentru oameni ,ptr. tot ce e viu .

  • D-le Raul,permiteti-mi sa spun ca majoritatea celor ce muncesc sunt niste invingatori,atata timp cat o familie ,la sfarsitul unei luni,trage linie ,socoteste cat a castigat si cat a consumat si aici vb de consumul pe facturi,si se minuneaza cat de putin a ramas pt cosul zilnic,dar totusi a supravietuit.Acum problema e CUM a supravietuit,raspunsul fiind acesta: asta nu ne permitem ca nu avem bani,la asta renuntam ,ca se poate si fara,de rasfaturi -nici nu poate fi vorba,si cand mai aud comentarii de la unii ca rad de altii ca merg cu becul galben de la benzina aprins,ma apuca fiori de ciuda,ca de ura nu se pune problema,sau se rade de cei ce se imbraca de la second hand ,cica vezi doamne nu au mandrie,mdeh,am citit multe articole care descriau vedete care cauta special aceste seconduri,pt ca gasesc o calitate mai buna ,dar deh,romanul e si sarac ,si mandru.Si totusi,noi cu cine votam? :))

    • dna Monica …eu de 15 ani nu mai,, servesc,, aceasta mascarada a democratiei , aceasta minciuna , acest tip de perversiune politica, [binenteles ca pina ajung la putere] , intr-un cuvint nu mai votez , si constat cu fericire ca…..nu am pierdut nimic in toti acesti ani , dimpotriva . ar fi 2-3 motive care m-ar determina sa merg din nou la vot si spun doar unul mai important [ca celelalte sint minore si nu are rost sa umplu pagina inutul] deci , o sa ma duc la vot in momentul in care o sa se faca o lege a raspunderii [materiala si morala] a promisiunilor celor care sint in campanie , nu stiu daca m-am exprimat corect , intr-un cuvint sa raspunda cei ce fac promisiuni . ca asa sa arunci doar minciuni si dupa ce te vezi ales uiti……..si eu pot !!! in secunda 2 ma duc la vot . si o sa vedeti ce campanii se vor face atunci . fiti sigura de asta . mi e acum nu imi trebuie nimic , am tot ce imi doresc eu ,am mai mult decit am visat eu vreodata , sint sanatos si fericit . de acum vreau doar sa dau , sa ajut , sa indrum oamenii . ma intelegeti ??? e greu , mi se pun piedici de tot felul , e greu ……dar ce e usor in viata . e un drum pe care trebuie sa-l fac , acum pina nu e tarziu . doar ptr. voi . [poate suna a campanie electorala …..doar ca eu nu vreau nimic ptr. mine] .cu stima

    • si aveti dreptate , aici vreau eu sa lucrez cu oamenii la raportul dintre venituri si cheltuieli. pentru ca: bogat va fi todeauna nu cel care cistiga mult .Bogat va devenii cel care cheltuieste mai putzin decit cistiga , si al doilea lucru este aceea ca sa cheltuiasca mai putin decat castiga e musai sa stie sa ,,dea cu sapa,, ca sa aprecieze valoarea banului greu muncit ,fiindca daca nu stie cum se cistiga prin munca nici nu va aprecia vreodata banul. aici am inceput eu si o fac bine [spun eu] . o sa fie bine , o sa reusim impreuna .

    • Cu riscul de a-i strica seara doamnei Cristiana, nu mă pot abţine să vă răspund: cu PDL, doamna Monica, cu PDL!!! 😀

    • Ce sa-ti spun??? PDL-ul a iesit invingator in lupta dusa pe fata cu aceasta criza si cu poporul roman!!! Atunci chiar suntem un popor de ca… si trebuie sa emigram! Sa incercam si alta varianta: cu USL!!!

  • Eu nu mai pot trece de titlurile model CNN.
    Oamenii din presa au tendinta de a simplifica romana până când nu vor mai putea exprima diferite lucruri prin limbaj.
    Desi terminam facultati, ignoranţa faţă de scrierea şi vorbirea corectă a limbii creşte văzând cu ochii.
    Constat ca virgula inlocuieste verbele si ca adevăratul pericol nu vine din afară, ci din interior.
    Astept texte scrise numai cu ajutorul emoticoanelor.

  • Regretatul George Pruteanu avea o formula, pe care a enuntat-o de multe ori, de sugestie biblica: Lasati cuvintele sa vina la noi !

  • 98% din clasa politica a facut rau Romaniei, 95 % mass media cu pitipoancele si asa zisele stiri SOCANTE plus manelism etc, 60 % suntem si noi de vina, adica cei ce merg la vot si au mer timp de 20 ani, sistemul si constitutia sunt prost facute, 99% nu se respecta legea, iar noi ne contram prin comentarii, jurnalista are dreptate unde sunt cei ce protestau in fata prefecturii? Va spun eu multi sunt candidati acuma, urmariti atent listele si imaginile de atunci!Nici nu stiu inca cu cine o sa votez, poate dupa concertul de azi de maine si de joi, ma decid……………….ha ha ha cu mandinga nici intr-un caz

  • Memoria bistritenilor care manifestau in fata prefecturii este mai activa decat se poate vedea cu ochiul liber. Afirm acest lucru pentru ca participand alaturi de ei, atat cat timpul mi-a permis, am ajuns sa ii cunosc suficient de bine pentru a putea face aceasta mentiune. Cei care au participat zi de zi si si-au strigat amarul in strada, nu au fost in primele randuri la manifestarile de care vorbiti. Ma refer aici la „nucleul dur” al protestatarilor bistriteni. Va asigur ca cei care „vremelnic” ne conduc, sunt urmariti cu mare interes atat de cel care citea versurile cat si de cei care le compuneau. Atentia este maxima si din partea celor care aveau „puterea” de a se „amuza” de necazul propriu la -20 grade, atunci cand ascultau acele slove mestesugite. Perioada de”gratie” este in desfasurare si, miscarile guvernantilor, cel putin pe plan local, corespund .( in ceea ce ma priveste, pentru ca nu pot vorbi in numele celorlalti). Am vazut „miscari” in functii de care momentan sunt multumit. De la PNL aveam pretentii mai mari ……dar,….. deocamdata…asta este si urmarim cu atentie. Faptul ca bistritenii participa intr-un numar atat de mare la spectacole in general, pentru mine reprezinta o „sete” de cultura , o certitudine ca nu se mai multumesc cu…firimituri…. sau ..oase de la „chiolhanele” conducatorilor. Un om educat nu mai poate fi prostit atat de usor asa ca ….atentie d-lor care „vremelnic” ocupati o functie sau alta….Este dreptul fiecarui bistritean de a se bucura de un spectacol, dar asta nu inseamna ca au uitat umilintele indurate DIN PARTEA PDL si nu ii vor taxa la….VOTUL DIN 10 IUNIE!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.