Actualitate Recomandări

Ioan Cîmpian, Federația oierilor: Prețul mieilor a început să scadă. De ce nu mai exportăm în țările arabe

Nu vă faceți griji că nu veți găsi miel de Paști! După ce arabii au blocat temporar importurile din România urmarea unor greșeli diplomatice, iar grecii și italienii nu mai cumpără nici ei, ciobanii se văd nevoiți să-și vândă mieii pe piața internă la acelelași preț ca și anul trecut, de 10 lei/kg în viu, spune președintele Federației Pro Ovis, Ioan Cîmpian.

”Prețul mieilor a început să scadă, vorbesc de prețul mieilor pe care îi vindem la export. Până acum, au fost cumpărați de către italieni și de către greci cu prețul de 9-10 lei kilogramul. În urmă cu circa o lună, a cumpărat Iranul, o țară care a intrat mai nou pe piață, care a cumpărat miei din 2018 la prețul de 10 lei/kg. Acum, de Paști, mielul va fi între 9 și 11 lei kilogramul în viu după care prețul va scădea fiindcă țările arabe nu au interesul să cumpere marfă finisată. Arabii vor pregăti marfa pentru sărbătorile lor din luna august. Și atunci ei ce fac? Cumpără miei acum, îi îngrașă și îi pregătesc. Noi, ca să nu pierdem, trebuie să avem grijă de animalele noastre, să nu le dăm la prețuri de nimic, să le finisăm ca, în luna august, să aibă peste 40 de kg, să fie grași, buni și atunci sperăm să obținem și un preț bun în cazul în care politicienii nu vor face și vreo greșeală. Eu vorbesc numai despre interesele noastre. Ca să câștigăm trebuie să avem marfă și un pic de noroc să nu își bată cineva joc de munca noastră”, a spus Ioan Cîmpian, președintele Federației Pro Ovis România.

Potrivit acestuia, și piața internă va fi influențată de prețurile cu care s-au dat mieii la export: ”Dacă va fi cerere, începând de miercuri – când se deschide punctul de sacrificare a mieilor de la Bistrița – prețul la miel va fi în jur de 10 lei în viu, 20-25 de lei kilogramul de carne. În județ avem un singur punct autorizat, cel din Bistrița. În abatoare nu știu să se sacrifice și, dacă s-ar sacrifica, ar trebui cantitățile respective să fie mai mari decât aici unde se cumpără și câte o jumătate de miel”.

Întrebat cum s-a ajuns ca, în magazinele de prezentare, carnea de miel să coste și 30 de lei kilogramul, Ioan Cîmpian a spus: ”Aici e nemulțumirea noastră că, între producător și cumpărător, a apărut o categorie de oameni care fac bani fără să muncească nimic, transportând carnea de la producător la cei care o desfac și ei câștigă mai bine pentru că nu au pierderi, nu au alte cheltuieli. Am rugat de mai multe ori și am avut promisiuni că, în marile magazine vom avea 51% produse românești, dar și asta, ca și altele, a fost o poveste care nu s-a înfăptuit niciodată”.

În ce privește faptul că, potrivit noilor reglementări mieii ar trebui sacrificați doar în locuri autorizate, nu și la stână, Ioan Cîmpian a spus: ”Nu cred că ar fi cineva în stare să facă un mare război dacă la stână îți vine un prieten. Așa a fost de când e lumea și omului îi place când îl ia de la stână. Nu trebuie să fim mai catolici decât Papa și să fim așa rigizi. Țările arabe sunt mult în urma noastră în ce privește sacrificarea mieilor”.

Potrivit lui Ioan Cîmpian, la export au mers circa 2 milioane de miei până acum, pe piață mai sunt încă 4-5 milioane de miei.

”Mulți vor pleca în toamna și iarna viitoare, mulți vor fi de prăsilă adică 20-30% dintre ei, așa că rămân de vânzare vreo 3 milioane de miei. Fermierii sunt nemulțumiți pentru că ei au pregătit marfa pentru sărbătorile pascale, iar românii nu sunt așa de mari consumatori pentru ca să cumpere toți mieii. Era bine dacă se gândeau să pregătească mieii pentru italieni și greci. Din moment ce ei nu mai cumpără, mieii rămân pentru România și prețul nu va fi cel așteptat de fermieri. Prețul e cam același de anul trecut, dar noi trebuie să fim precauți și să pregătim marfa pentru momentul în care ne-o cer”, a mai spus el.

În ce privește problemele legate de exporturile în țările arabe, Ioan Cîmpian a spus: ”Piața arabă a fost deblocată, dar s-a mai pus câte o frână din cauza greșelilor pe care le-au făcut politicienii. Sperăm că își va da drumul. În Iordania au început discuțiile, trebuia să vină regele lor aici și nu a mai venit, dar s-a redeschis și Iordania. Sperăm să le putem vinde miei iordanienilor prin iunie un preț mai bun, cum a plătit Iranul acum o lună, adică 10 lei/kg. Nu vreau să mă refer la greșelile politicienilor, dar, de multe ori afirmăm niște lucruri pe care nu le putem duce. Suntem prea mici pentru un război atât de mare. Atât spun: eu am fost în Iordania. Ne-au spus că, dacă din delegația noastră ar face parte ministrul Agriculturii, ar vrea să facă schimburi în care noi să dăm carne mulți ani de acum înainte, iar noi să primim produse în exclusivitate pe care doar noi să le vindem în Europa. Până a ajuns domnnul ministru Daea și cei care l-au însoțit a fost un pic cam târziu. Sperăm măcar de acum să fie rezultate bune”

În Bistrița-Năsăud sunt circa 300.000 de oi, iar în această primăvară au fost scoși la vânzare circa 100.000 de miei.

”La export au mers peste 30.000 de miei. În afară de dr. Popa au mai fost și alte firme care au mers direct la fermieri. Vor fi miei de Paști ca în fiecare an nu trebuie să își facă lumea probleme”, a mai explicat Ioan Cîmpian.

Etichete

3 comentarii

  • ”Porumbelul” odată scăpat din gură, nu-l mai poți retrage în cușcă, și își produce efectele. Așa este când vorbești fără să gândești, nu-ți poți da seama de consecințele prostiei, că faci rău propriului tău popor, care trage scurta pentru prostia unora, incompetenți cocoțați în fotoliile care sunt destinate înțelepților!!!

  • Anularea vizitei regelui Iordaniei a dat peste cap tot exportul carnii de miel din Romania . Doamna Dancila cu declaratiile ei inconstiente cu mutatul ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim a produs aceasta criza . Multumim PSD pentru gradul de competenta demonstrat la cel mai inalt nivel .

    • (Comentariu necenzurat):
      Florianule e greu de trecut de la “Şeful boactărilor de noapte falimentaţi” la politică.
      Citeşte mai întâi câte ceva despre…”Teoria licuricilor”- elaborată de unicul preşedinte valoros (post 1989) şi abia apoi “esprimă-te”. Altfel, cu cât scrii mai mult, cu atât compromiţi partidul mai mult.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.