Social

Unde este ”maternitatea de goruni” a județului. Deneș: Pădurile să nu devină locuri cu circuit închis (FOTO)

Într-o pădure din Bistrița-Năsăud nu se fac niciun fel de tăieri fiindcă este rezervație de semințe. În fiecare an, de aici este adunată ghinda de la goruni și dusă în pepiniere ca să fie obținuți ulteriori alți copaci ce vor fi plantați în pădurile statului, dar nu numai.

Rezervația de semințe, aflată în vecinătatea satului Bretea din comuna Șieu Odorhei, a fgost vizitată de ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, și de directorul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

Inginerul Valentin Trișcă de la Direcția Silvică Bistrița-Năsăud, care răspunde de regenerarea și protecția pădurilor statului de la noi din județ, a fost cel care a explicat că în Unitatea de Producție 1 Bistrița, parcela 308 B cum e denumită această rezervație de semințe, se fac doar lucrări de întreținere, de igienă, mai precis de extragerea arborilor care cad.

”În această rezervație, predomină gorunii, dar există și carpeni. Sunt două generații de goruni, unii care au 100 de ani și alții mai tineri, iar carpenul are 70 de ani. În timp însă, carpenul va dispărea. Fiind rezervație de semințe nu avem voie să facem tăieri de produse principale. Gorunul și în special stejarii conțin tanin în frunză, iar tendința este ca această frunză când ajunge în sol spală solul. Îmbunătățirea calității solului o aduce carpenul, numai că această asociere între cele două specii, gorun și carpen, este temporară. La început e iute carpenul, după care el pierde competiția cu gorunul care ajunge la 180 de ani. Carpenul nu ajunge la această vârstă și el, încet va fi eliminat. Această pădure, la 160 de ani va fi doar de goruni”, a explicat și directorul Romsilva, George Mihăilescu.

Potrivit acestuia, pădurea respectivă este valoroasă, iar silvicultorii recoltează din ea ghindă pentru pepiniere.

”Nu recoltăm de oriunde, alegem arboretele valoroase, cu informații genetice date de sol. Pe ele le promovăm, nu adunăm de pe oriunde, le adunăm cu mâna de pe jos, simplu, cu zilieri. Este o rețea națională a acestor rezervații de semințe care sunt clasificate și au coduri. O să le fac publice și pe acestea. Să arătăm unde sunt aceste surse de semințe, cu coordonate geografice, cu tot ce înseamnă pentru informația publică. Sunt multe la nivelul țării, foarte multe”, a spus Mihăilescu.

Directorul RNP a spus că își dorește să vină la Asociația Tășuleasa Social și să țină cursuri la Pădurea pedagogică despre cum apare o pădure, de ce este înlocuită cu alta, prin ce mecanism se face asta și cum se asigură o continuitate a pădurii: ”Acest principiu al continuității spune că și generațiile care vin după noi să beneficieze măcar de atâtea avantaje de câte am beneficiat noi. Acesta este scopul pentru care conducem pădurile așa cum le conducem”.

Ministrul Ioan Deneș a adăugat că acest tip de activitate pe care îl face o direcție silvică mică, precum e Bistrița-Năsăud, merită cunoscut.

”Direcția Silvică Bistrița-Năsăud este una care are o suprafață de pădure a statului pe care o administrează de circa 12.600 de hectare. Pentru comparație, Suceava are 268.000 de ha de pădure a statului. Direcțiile silvice au libertatea să-și dezvolte alte activități decât vânzarea masei lemnoase pe care, din păcate, o fac destul de multe. Eu le încurajez să găsească și variante de activități alternative pe lângă vânzarea lemnului din pădurile statului. La Bistrița, se face iată colectarea de sămânță, de ghindă, apoi am văzut pepiniera, Direcția Silvică face sănii și calești, colectează nuiele de aluni – o specie invazivă care face să dispară speciile valoroase – se mai colectează fruce de pădure. Pădurea oferă multe alternative și cei peste 16.000 de angajați ai Romsilva de la nivel național pot face astfel de activități care să aducă un venit în plus în RNP să putem crește și cuantumul valorii din care să facem investiții în regenerarea pădurilor, în accesibilizarea pădurilor, în activități de educație civică, cu școli și alte instituții în care noi să conștientizăm cât de valoros este acest fond forestier al României”, a spus Ioan Deneș.

Ministrul a explicat că face astfel de deplasări în teren pentru că vrea să transmită un mesaj cetățenilor că statul și-i dorește parteneri în administrarea pădurilor.

”Pădurile, dacă le administrezi corect și știi le folosești cum îți spune manualul, îți asigură continuitate, destindere, un loc unde să te simți relaxat. Pădurile nu trebuie să devină locuri cu circuit închis. În măsura în care faci plimbări pe jos sau cu biocicleta, nu cu ATV cu care distrugi semințișul, poți folosi pădurea ca să rămâi cu amintiri de neuitat”, a spus Ioan Deneș.

19 comentarii

  • trebuie eliminat carpenul si sa ramana gorunul…..asa vom face si noi la alegeri!
    vor disparea politicienii si vor ramane doar…… romanii!!!!

  • Mai putine plimbari in padure ca strica absolut la toate. Lipsa de educatie a romanilor si a celor din administratie lasa urme adanci in dezvoltarea padurii .Amintiri de neuitat cu DSRUJBA in mana. cu ATV-urile dupa ciuperci si fructe de padure , dupa leurda si nimic, nimic sa nu ramana la salbaticiuni. Exportul de fructe de padure a explodat, dar si plantele medicinale la fel. Este o adevarata batalie in a culege absolut totul. Din nou omul aflat in varful piramidei trofice se crede unic si uita ca sub el mai sunt si alte specii care au nevoie de hrana si protectie. Uita fix din cauza banilor, si doar asta ne diferentiaza in regnul animal. Pofta dupa bani. Va mirati ca vin ursii la poarta omului vizitand stanele ? Domnule ministru dati o lege sa limitati toate aceste pofte exagerate ale omului. Sunteti paralel cu ceea ce trebuie sa gestionati. Imi pare rau ca specialistii de la ROMSILVA nu intraznesc sa va deschida ochii. Aveti in schimb posibilitatea sa primiti informatii gratuite de la Partidul Verde, care are cativa cunoscatori ca lumea , curajosi care stiu aceste aspecte. Ca si proprietar de padure care detine exact acelasi fond genetic , dar si cinegetic pt. ca zona este bogata , cunosc la randul meu cateva secrete. Puneti mana pe documente intrebati si nu dati ordine domnule ministru, ca aici nu este politica si nici campanie electorala pt. asistati. Aici trebuie sa fiti in teren, cam toata viata ca sa stiti ceva.

  • Un gorun secular observat de mine și de Doru Ruşti în timpul studiilor de biodiversitate în anul 2015 din situl Natura 2000 ROSCI0051 Cușma. Din păcate, doborât cu cruzime cu zile înainte de a ajunge acolo. Estimez că circumferința lui ajungea lejer la 5-6 metri. Am localizarea exactă unde a fost tăiat acesta și alții din vecinătatea lui. Toți acești goruni erau exemplare importante pentru semințe și, cred eu, au fost tăiați ilegal.
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208258058916658&set=gm.1829900347260582&type=3&permPage=1&ifg=1
    Așa că ipocrizia pe care o văd în desfășurările lor pe teren îmi face scârbă realmente.

    • ceea ce ai vazut acolo se incadreaza in spusele ministrului si au fost aplicate mot a mot…adica carpenul sa nu stea cu gorunul si nici gorunul….cu alunul!!!!

  • Tocmai de aceea stimate domnule Doctor in BIOLOGIE vreau sa deveniti mai activ. Depinde pe care baricada va situati si cu cine colaborati. O zi faina !

    • …daca e doctor in biologie si nu a copiat la scoala sigur nu-si va alege o baricada…politica!
      politica e pentru …trantori!

    • Conduc o asociație non-profit, apolitică și prefer să rămân pe baricada cercetării științifice, a educației pentru natură, a promovării dezvoltării durabile atât cât îmi stă în putință ca individ și cei de pe lângă mine. Nu voi fi membru al niciunui partid politic chiar dacă voi vota ca și cetățean acei oameni sau partid care rezonează cu mine.

  • CITITORULE ; ai perfecta dreptate. In Polonia asa s-a si intamplat. La noi s-a dat padurea urmasilor Grofilor unguri pana la a 4-5 generatie. Acuma este cam tarziu pt. un stat infantil si mafiot. Sunt primul care asteapta sa fie despagubit in lei la pretul pietei si dau inapoi padurea statului. Desigur sa mi-o plateasca pt. ca o am de la bunicul care a cumparat-o de la groful Betlen dupa ce a luptat cu arma-n mana in primul Razboi Mondial, si comunistii i-au confiscat-o. IOLVON > ?

    • da grofu de la cine a cumparat padure?
      …da..strabunicul lui de la cine a cumparat?
      ….
      poi decebal e unchiul meu si am si eu dreptul la padurea ta!

  • Ar trebui limitată intrarea în păduri cu atv, mașini de teren s_au alte motoare zgomotoase. Acuma am terminat de poluat zonele urbane si începem să distrugem flora si fauna. Ce nu o distrus firmele de exploatare a lemnului distrugem noi.In natură îi frumos să te plimbi pe jos să respiri aerul curat să trăiești în armonie cu natura. S_au mai amenajat ceva poteci pt a avea ciobanii acces la pasuni, dar dacă dau de ele cei cu mașini de teren fac dezastru.

  • În pădure nu mergi încălțat cu pantofi de lac. În pădure mergi înălțat cu bocanci de teren sau cu cisme. Se găsește cineva de la Bistrița ca să-i spună acest lucru elementar impostorului plasat momentan pe această funcție?

  • Știe cineva de ce se taie pădurea din Viisoara ? Interesant e ca au lasat marginea și taie în interior ca sa nu se vadă. E vorba de pădurea dintre dealul Podirei și fostele vii STEINIGER.

  • In costum prin padure??? :))))) se vad incompetentii … oriunde in lumea asta ministrul mediului si a padurilor se echipeaza conform mediului in care merge… penibil, politicienii de doi lei

  • Uitați-vă la prima poză. Este de concurs. Băieții cu costume albastre pășesc sincron. Apar de pe flancuri. Spui că sunt gărzile de corp ale pădurarilor.

  • Serios

    Avem un ministru care încalecă un cal( într-o instalație în care se investesc bani serioşi dar nimeni nu e capabil să explice…de ce? )

    Avem un ministru care se plimbă printr-o parcelă din pădure care oferă activitate şi sens se pare unei cohorte de politicieni şi funcționari ca Sfântul Graal.
    Păi să ne înțelegem.
    Mama Natură s-a preocupat de menținerea integrității( localizarea izolată inaccessibilă ) probabil gospodărirea anterioară ecologică a foştilor proprietari de drept -vreo familie Szekely din Bretea…care recoltau cât aveau cu adevărat nevoie şi mai mult probabil respectau proprietatea vecinilor , mentalitatea respectului proprietății era strictă vs hoții motorizați autorizați de lemne de către angajații Ocoalelor care de atât mult patrulat pe teren par a fi obezi.. ( burțile alea cresc prin ograda celor care tau ilegal, țuica şi bucatele pe masă). Mai o semnătură, mai un aviz da sâmbata, duminica activitatea sonoră pe versanți unde ar trebui să fie linişte totală teoretic e în vervă. Altfel nu, n-ar muri striviți oameni de tractor- dacă s-ar putea nici accidentele de acel gen n-ar fi declarate.
    Ministrul ar fi trebuit să fie la birou în tren să obțină o taxă pe carbon ce ar avantaja românii şi natura negociind cu o omologii din U.Ex miliarde de euro în joc, să stabilească strategii de exploatare a lemnului cu economiştii astfel ca şi impactul pe piață să fie avantajos la maxim , să redea funcționalitate sistemului Radarul Pădurii, să aibă la sfârşit de mandat indici de biodiversitate mai buni nu datorită mentalității -creşte la loc ci datorită acțiunilor concrete.
    Cam acela e rolul unui ministru, politici publice reale ,nu vizite de fotoshoping, toată ziulica.

  • -cine sant acesti proprietari (detinatori ..) nu niste impostori politruci care n-au avut si au drept sa aiba paduri ?

    -cine isi taie padurea ,proprietarul care isi castiga existenta dupa ea ?

    -primarul politruc ,cardasie cu seful de ocol rad padurile ;proprietarul real niciodata nu-si taie padurea .

    -daca politicul nenorocit prin primar ales pe lista de partid e facut proprietatar pe padurea furata (confiscata ,renationalizata dupa 1989 ) ,e „normal ” sa taie ras padurea ,pentru ca nu-i proprietar ,nu stiecat o sa fie ,si o taie ,nu-i strica niste leusori ,nu?

    Dar de aici , pana la acuza ca -si taie padurea ,cand stim clar ca titularul a fost furat de 2 ori (in1948 la nationalizare si prin insasi aplicarea legilor retrocedarii 1991 -2005 ,legea 18, 1/200, 247/2005…)este minciuna bolsevica sustinuta constant de staful politrucilor contra constitutiei si contra CEDO ,dle x ulescu ..

  • Vorbin de liniștea în pădure, activiștii americani de la Rainforest Connection au dezvoltat o tehnologie eficientă pentru a detecta tăierile ilegale de arbori.
    https://youtu.be/7zOgF-7ewhE
    Ideea e simplă.
    Refolosirea telefoanelor celulare uzate, pentru a depista activitatea ilegală de tăiere.
    Se construiesc dispozitive ce sunt plantate în vârful arborilor celor mai inalți , alimentate cu celule fotovoltaice, care vor alerta în urma unei analize cu algoritmi a sunetelor, pădurarii că în proximitatea locului x au loc tăieri ilegale.
    Astfel intervenția autorităților poate fi organizată corespunzător și promptă.
    Este o idee foarte practică.
    Dacă ar fi Instituții, ONG-uri interesate de păstrarea unor resurse forestiere excepționale(arborete cvasivirgine, virgine, rezervații genetice) ar trebui adoptate toate mijloacele posibile pentru a preveni alterarea.
    Mai ales în contextul încălzirii climatice și a exploatării intensive, contrare ciclurilor naturale de adaptare a pădurii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.