Timp de gândire

În fiecare zi, de la capăt

De câte ori sunteţi deprimaţi, nemulţumiţi, frustraţi încercaţi să priviţi cu atenţie un tablou: un bărbat văduv cu şapte copii mici, cu multe nevoi, cu puţine posibilităţi. Încercaţi să vă imaginaţi ce aţi face în locul lui şi cum aţi privi viaţa. Mă tot gândesc la asta de când am văzut prima oară mulţimea de mogâldeţe create după chipul şi asemânarea îngerilor.

Cu toţii avem momente grele în viaţă. Nu ne ajung banii, nu avem job-urile la care visăm, nu suntem suficient de apreciaţi, nu avem casa potrivită, poate nici maşina. Sunt multiple situaţii cu „nu” în faţă. Cu toate acestea, cei mai mulţi avem suficiente lucruri ca să trăim decent, poate mult prea multe. Dar nu lucrurile sunt cele care fac diferenţa între noi şi cei care nu le au, ci altceva, mult mai subtil şi mult mai greu de depistat la prima vedere: felul în care ne raportăm la ele.

Marian Ganea din Coşbuc are o biată căsuţă pe un deal, fără lucruri preţioase în ea, iar acum fără nicio femeie care să le pună în ordine, să le cureţe sau să le lustruiască. Are în schimb şapte perechi de ochişori care umplu cele două camere mici în orice unghi te-ai uita.

Mi-a spus că, în primele zile după ce mama lor s-a mutat în cer, copiii au stat la rude. Au fost cele mai grele zile din viaţa lui. A stat singur şi a rememorat aceeaşi scenă a accidentului şi numai Dumnezeu l-a ferit de capcana pierderii minţii. Abia după ce copiii au venit acasă, i-a venit inima la loc. Se uită la ei şi o vede pe soţia lui multiplicată cu şapte. Fiecare copil are o parte din trăsăturile ei ceea ce lui îi dă porţia necesară de putere să meargă mai departe.

Cât de mult a putut şi poate suferi acest om! Nici nu vă puteţi imagina. De fiecare dată când aminteşte de soţia lui spune numai lucruri frumoase, că era perfectă, că nu a greşit niciodată, că nu avut nimic să-i reproşeze cât timp au trăit împreună, că era o soţie devotată şi iubitoare, o gospodină minunată. Credeţi că nu au avut niciodată conflicte? Că nu s-au supărat unii pe alţii? Dacă nu din cauza lor, cu siguranţă că vreunul dintre copii i-au făcut să se certe. Nimic din toate acestea nu au depăşit momentul, clipa în care s-au petrecut. Nu au lăsat noaptea să se aştearnă peste micile sau marile supărări ale zilei, dovadă că el, acum, vorbeşte atât de frumos despre mama celor şapte copii şi înţelege să respecte cu orice preţ dorinţa ei cea mai mare, aceea de a nu-i despărţi niciodată, de a nu-i obliga să trăiască vieţi diferite, de a nu lăsa invidia să se strecoare între ei.  Cu orice preţ!

Sunt efectiv copleşită în faţa caracterului acestui om şi îl respect pentru puterea lui extraordinară de a crede în Dumnezeu, putere pe care alţii nici măcar nu au căutat-o, preferând să-şi ia zilele în cel mai laş mod posibil. Să ne ferească Dumnezeu pe toţi de rătăcirea minţii. Şi fac acum o paranteză şi să vă rog să nu mai spuneţi niciodată „i-a luat Dumnezeu minţile” fiindcă e o mare minciună. Dumnezeu nu ia nimic, El dă. Noi suntem cei care nu vrem să primim ce ne dă bazându-ne pe noi înşine. Altcineva ne ia minţile după ce îi deschidem larg uşa vieţii noastre şi-i spunem: „vreau o soluţie rapidă fiindcă sunt disperat”. Iar acel altcineva ne arată ştreangul sau cutia cu medicamente. Credeţi că Marian Ganea nu are nevoie de o soluţie rapidă? Diferenţa între el şi cei care o acceptă este că el ştie că în fiecare zi va găsi una. El rosteşte „Tatăl nostru” şi se opreşte asupra acestei părţi a rugăciunii: „Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi”. Astăzi, nu pentru totdeauna fiindcă ştie că, în fiecare zi, din nou şi din nou, Dumnezeu va şti că există un astăzi şi i-o va da lui şi copilaşilor.

Niciunul dintre noi nu ştim dacă va mai exista „mâine”. Şi pentru că nu ştim, vă îndemn să meditaţi la următorul verset: „Dumnezeu Însuşi ne-a făcut ceea ce suntem, ne-a dat vieţi noi din Hristos Isus, şi, cu multe veacuri în urmă, El a planificat că noi trebuie să ne trăim aceste vieţi ajutându-i pe alţii” (Efeseni 2:10).

Nu am fost creaţi să mâncăm, să bem, să stăm în case luxoase, să conducem maşini scumpe şi să respirăm degeaba aerul de pe pământ. Aşa cum înţelept scrie Rick Warren în „Viaţa condusă de scopuri”, am fost creaţi să ne aducem contribuţia la viaţa de pe pământ, nu doar să luăm din ea.

Cristiana Sabău

8 comentarii

  • Un exemplu pt fiecare familie,pt ca multi dintre noi nu stim sa apreciem ce avem langa noi decat dupa ce-l pierdem,poate uneori lasam orgoliile si madria sa ne conduca,desi stim ca Dumnezeu nu accepta omul mandru.Felicitari pt articol,ma bucur enorm ca aduceti in atentia noastra aceasta familie mininata si sper sa invatam multi din exemplul lor!

  • Cristiana, ai un suflet minunat. Ii felicit pe parintii tai. Nu stiu daca traiesc, daca pot citi articolele tale insa daca este asa, au motive sa fie mandri. Faptul ca iti pasa si te straduiesti prin articolele publicate sa ajuti aceasta familie, spune multe despre tine. Succes in continuare si, asteptam informatii…

    • Mulţumesc. Tatăl meu s-a stins acum doi ani, mama locuieşte la ţară şi nu citeşte ce scriu, dar întotdeauna au fost mândri de mine şi eu de ei.

  • Cine si-ar fi inchipuit ca sub aparenta „dura” bate o inima atat de sensibila? Nici macar eu. Articolul tau poate stoarce lacrimi si dintr-o piatra. Esti o fiinta deosebita. Sunt mandra ca te cunosc si sincer te felicit pentru tot ce faci. Daca oamenii ar constientiza ca uneori, viata lor, intr-o secunda poate lua o intorsatura neasteptata, poate ar fi inclinati mai mult si spre cele spirituale. Minunat, Cristiana, minunat!

  • In ultima perioada am pierdut doi prieteni (amici) care si-au luat zilele intr-un mod cumplit si socant pt apropiati. Dar cred ca au facut-o din lasitate, cred ca nu mai aveau credinta sau pur si simplu s-au pierdut cu lucruri nesemnificative, nu gaseau profunzimea sufleteasca pe care o are acest om. Cand ai sapte suflete langa tine nu poti sa-ti iei zilele. Un om nu-si ia zilele de durere. Isi ia zilele de „singuratate“. Cand iti iubesti copiii lucrul asta te tine in viata, te face sa-ti doresti sa traiesti 100 de ani ca fii alaturi de ei. Multi ne facem calcule inainte sa facem UN copil, ne tot gandim, oare sa-l facem, sa nu-l facem, oare o sa-i putem oferi nustiuce, si cateodata nici nu-l mai facem, dar familia asta a facut sapte copii si singurul lucru care conteaza e iubirea pentru ei, nu vreau sa sune ca un cliseu, e foarte greu sa cresti un copil, dar pana la urma tot ce are nevoie e afectiune, restul vine de la sine. Sunt sigura ca acest om e mult mai bogat decat multi dintrecei care avem o multime de lucruri materiale care ii bucura, dar cand acestea dispar, apare un mare gol in sufletul lor si se gandesc sa-si ia zilele.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.