Recomandări Social

David Octavian Iacob, doctorand la ENSTA Paris: Roboții înlocuiesc deja asistenții umani în centre din Europa

David Octavian Iacob, doctorand în robotică la École Nationale Supérieure de Techniques Avancées (ENSTA) Paris, Franța, se află zilele acestea la Beclean, unde le vorbește copiilor care au aceeași pasiune ca și el despre utilitatea roboților în asistența socială și viitorul acestei discipline, dar le explică și ce trebuie să facă dacă vor să îi calce pe urme.

”Sincer, eu sunt foarte încântat de ce se întâmplă. Când eu eram liceam nu eram mai mult de 10-20 în toată țara care aveam această pasiune pentru robotică. De aceea am plecat să-mi fac studiile în Franța. Sunt foarte impresionat de ce se întâmplă aici pentru că sunt foarte mulți tineri care nu doar că sunt pasionați și își investesc timpul și energia în robotică, dar că sunt sprijiniți de profesorii și de autorități în măsura în care se implică și fenomenul chiar ia avânt în România. Sunt plăcut surprins de asta fiindcă acum 10 ani eram o mână de tineri, iar acum sunt 150 în seria asta și o să vină la fel de mulți și săptămâna viitoare. Sunt motivați, inteligenți, plini de viață, cum eram și eu la vârsta lor din acest punct de vedere. Au foarte mult potențial. Părerea mea este că pot face lucruri grozave dacă continuă pe drumul acesta”, a spus David Octavian Iacob pentru Timp Online.

Potrivit acestuia, la ENSTA sunt chiar în această perioadă cinci români care se specializează în robotică.

”La noi în laborator avem un număr constant de doctoranzi stagiari români și toată lumea e mulțumită de ei. Adevărul este că, pe tot ce ține de informatică, programare, partea de inginerie, românii sunt chiar bine pregătiți și la nivel de liceu și de universitate, înainte să ajungă la un masterat sau doctorat. Din acest punct de vedere sunt chiar foarte apreciați. E drept că, în Franța, sunt destul de puțini studenți români. Bănuiesc că și din cauza limbii pentru că mulți preferă să plece în țări în care se vorbește engleza, dar cei pe care am avut ocazia să-i întâlnesc sunt bine văzuți și apreciați.  Ca să studieze în Franța, un elev care termină liceul în România nu poate direct să aplice direct la așa-numitele Grandes Écoles. Ar trebui să facă doi ani de pregătire, să învețe franceza. În cazul unor facultăți – a fost și cazul meu – chiar facultatea se ocupă de predarea limbii franceze într-un mod intensiv înainte să înceapă studiile, ceea ce e foarte bine și am apreciat. Altfel, din punctul de vedere al costurilor, sunt mult mai mici, aș zice zero comparativ cu Marea Britanie sau SUA. Chiar merită să meargă acolo. Sunt niște universități foarte bune unde ar putea studia robotica și alte științe inginerești”, a mai spus David Octavian Iacob.

”Robotica e o știință încă tânără care va tot crește. Nu și-a atins nici pe departe potențialul pe care îl are. Tinerii ar fi bine să ia în calcul robotica ca posibilă direcție de dezvoltare personală pentru că eu mă aștept ca, în 20-30 de ani, să ocupe o cotă foarte mare din industrie. Deja, în industrie există o grămadă de automatizări, dar mă refer la robotica inteligentă, la roboți care să facă parte din viața noastră de zi cu zi. De exemplu, roboții sociali, de asistență socială care pot acoperi o parte din munca pe care ar trebui să o facă altfel un asistent uman 24 de ore din 24 și se folosesc deja – mai mult ca unelte de cercetare în diverse centre din vestul Europei – la persoane în vârstă, cu mobilitate redusă care au la domiciliu astfel de roboți de asistență și care, într-o anumită măsură, se bucură că sunt asistați pentru că, altfel, e greu să ai asistență umană 24 de ore din 24 mai ales în cazul anumitor boli. Teza de doctorat la care lucrez este în robotica socială. Are o particularitate: detecția minciunilor în relația om-robot, dar, da, este în robotica socială și în ideea de a construi roboți sociali capabili și care, în final, să poată să asiste acele persoane care au condiții particulare față de o persoană fără deficiențe de mobilitate. Da, obiectivul meu este să-i fac mai capabili să își atingă ținta de a ajuta persoanele respective. Îmi fac cercetarea pe genul acesta de robot”, a adăugat el.

Deocamdată, David Octavian Iacob spune că nu are de gând să revină în România, dar răspunde cu interes invitațiilor de genul celei primite de la Asociația Nație prin Educație fiind dispus să împărtășească elevilor din România experiența sa și să-i ajute să progreseze. Va fi prezent și în cea de-a doua serie a taberei de robotică de săptămâna viitoare, care va fi găzduită tot la Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.