Clădirea în care își are sediul Casa de Cultură a Sindicatelor de pe strada Alexandru Odobescu, aflată în lista monumentelor istorice de categorie B, ar putea fi, în sfârșit, reabilitată grație Programului Ro-CULTURA prin care se acordă sprijijn financiar de până la 80% din costurile eligibile ale proiectului. Diferența de 20% trebuie să fie suportată de beneficiar, dar Casa de Cultură a Sindicatelor susține că nu are acești bani și a cerut ajutorul Primăriei Bistrița pentru ca suma să fie alocată de la bugetul local.
Potrivit calculelor făcute de Biroul de arhitectură Punct Art SRL, pentru reabilitarea imobilului ar fi nevoie de 2,4 milioane de euro (11,8 milioane de lei), iar contribuția pe care ar urma să o asigure Primăria Bistrița din bugetul local de 2,4 milioane de lei.
Având în vedere importanța protejării monumentelor istorice, primarul Ovidiu Crețu și direcțiile de specialitate din Primăria Bistrița și-au dat acordul de principiu, urmând ca după aprobarea proiectului de către finanțator să fie supus și Consiliului Local un proiect de hotărâre privind cofinanțarea proiectului.
Programul RO-CULTURA este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 și vizează consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul este de 16 milioane de euro.
Încă din 2016, Alexandru Câțcăuan, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Bistriţa, a anunțat că intenționează să facă reabilitarea clădirii cu bani europeni. „Într-adevăr, am început demersurile să reabilităm Casa de Cultură a Sindicatelor. Vreau să las ceva în urma mea acum că mă apropii de pensie. Am discutat cu primarul Ovidiu Creţu să ne ajute cu bani de la bugetul local pentru cofinanţare fiindcă nu vor fi puţini. Nu ştiu deocamdată la cât se va ridica întreaga investiţie, dar trebuie să o facem”, a declarat atunci Alexandru Câţcăuan.
În 2009, el a publicat cartea „Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa”, scrisă împreună cu Augustin Pădurean, în care arăta că până în 1912, actuala Casă de Cultură a Sindicatelor Bistriţa a fost gimnaziu de fete, în timpul războiului era folosită de armata maghiară pentru „secţia de bolnavi gravi”, iar după 1918 a fost utilizată de Armata Română ca şi cerc cultural. În timpul restaurării dominaţiei maghiare era cazinou (1940-1944), apoi casă a armatei. Ulterior a devenit centru de documentare medicală. În 1966, a trecut în administrarea Consiliului Raional al Sindicatelor, iar din 1968 în proprietatea Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR).
În imobilul de pe strada Alexandru Odobescu se află o sală de spectacole cu 200 de locuri, o sală de coregrafie, o bibliotecă cu 14.000 de volume, şase săli de curs, patru birouri administrative (director, secretariat, contabilitate, casierie), două birouri pentru CSDR şi Cartel Alfa, un birou pentru CAR, unul pentru Centrul Teritorial Antidrog şi o magazie.
Tot aici funcţionează şi Şcoala Postliceală „Carol Davila”, înfiinţată în 1991 sub coordonarea tehnico-administrativă a lui Alexandru Câţcăuan. O vreme şi-a întrerupt activitatea, dar a revenit ulterior.
Din 2004, clădirea adăposteşte şi Centrul Bistriţa al Universităţii Ecologice Bucureşti,coordonat tot de Alexandru Câţcăuan careîn 2007 a obţinut titlul de master în Drept intern şi internaţional al mediului la Universitatea Ecologică Bucureşti.
Aceasta cladire trebuie reabilitata cu siguranta dar scopul ar trebui sa fie altul decat de a asigura un loc un de Catcuan sa isi desfasoare ciubucurile.
Facultatea Ecologică și Postliceala plătesc chirie?! Da, are dreptate Maryan, prea cuibărit e acolo și face ce vrea mușchii lui. Să nu mai vorbim de balurile, banchetele etc ale studentilor de la facultate și postliceal pe care ii obligă sa participe la aceste chiolhanuri, binenteles sa plateasca si altora, ca sa aiba el cu ce sa se laude la profesorii care vin de la Bucuresti. După ce se pensioneaza acest individ, sunt de acord să dea Primăria bani pt reabilitarea clădirii. Până atunci, pas!