Actualitate

Tradițiile țigănești, vii și după 60 de ani. ”Alături de români conviețuim de secole”

(FOTO-VIDEO) Festivalul tradițiilor țigănești, eveniment organizat de Partida Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud și de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, s-a bucurat, joi, la ediția a 19-a, de o participare numeroasă din partea comunității romilor din județ, dar și a autorităților publice centrale și locale.

”Încă de acum 60 de ani, romii noștri se întâlneau la acel bal tradițional de Sfânta Maria. Din 2001, cu sprijinul CJ Bistrița-Năsăud, în calitate de consilier județean, am avut inițiativa de a organiza Festivalul tradițional al romilor. Astăzi suntem la a 19-a edițiea  Festivalului tradițiilor țigănești și îl ținem la muzeu pentru că am dorit să organizăm și un târg al meșteșugarilor romi din județul Bistrița-Năsăud. Avem expuse produse ale meșteșugarilor (mături, oale din cupru- n.r.), iar în muzeu Expoziția ME SEM ROM”, a spus Emil Neia Lăcătuș, liderul județean al Partidei Romilor Pro Europa, care i-a invitat să se adreseze participanților pe prim-vicepreședintele PRPE, Cătălin Manea, cel care răspunde de județul Bistrița-Năsăud, pe ministrul Apelor și Pădurilor – Ioan Deneș, pe subprefectul Ciprian Ceclan, pe viceprimarul Cristian Niculae, dar și pe managerul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaș.

Prim-vicepreședintele PRPE, Cătălin Manea, s-a declarat încântat de expoziția despre viața romilor găzduită de muzeu și le-a mulțumit autorităților care au făcut-o posibilă, la fel ca și manifestarea de la Complexul Muzeal care cuprinde fotografii de arhivă, vocabular român-țigănesc (ms), obiecte de colecție specifice meșteșugurilor și preocupărilor romilor, costume tradiționale și instrumente muzicale de colecție.

”Astfel de evenimente contribuie la păstrarea tradițiilor și identității noastre. Noi, romii, trebuie să înțelegem că alături de români conviețuim de secole. Minoritatea noastră, a romilor, e atestată documentar pe teritoriul României încă din 1385. E drept că prima atestare coincide și cu robia romilor în spațiul românesc timp de aproximativ 5 secole, dar iată că noi, romii, reprezentăm o minoritate care a pus umărul și a muncit la ceea ce ne place să spunem că a însemnat statul național modern numir România. Romii au dat acestei țări nenumărate valori în toate domeniile. La mulți ani să vă trăiască copiii și familiile. Mulțumesc tuturor factorilor de decizie din județul Bistrița-Năsăud pentru că au dat dovadă de atâta deschidere naturală în relația cu noi, minoritatea romă”, a spus Manea.

 

Înainte să-i dea cuvântul viceprimarului Cristian Niculae, Emil Neia Lăcătuș a spus că acesta este ”un om muncitor, care vrea să facă multe lucruri frumoase pentru municipiul Bistrița și viitor primar!”: ”Trebuie să avem grijă și să îl susținem. Așa cum am promis, voi fi cu el în Subcetate, și la Viișoara ca să identificăm problemele dumneavoastră”.

”E o plăcere pentru mine să mă aflu în mijlocul dumneavoastră. Reprezentați o minoritate importantă în municipiul Bistrița, 2,2% din populația orașului – 1633 de persoane – și eu mă bucur că voi și Partida Romilor Pro Europa faceți eforturi intense pentru integrare în marea comunitate bistrițeană. Bistrița e un oraș multietnic, multicultural și multiconfesional. Cetățenii oricărei religii și etnii sunt liberi să se exprime și să se manifeste, beneficiind de sprijinul, respectul și aprecierea autorităților locale. Vă aasigur că în mine aveți un partener de cursă lungă. Sunt un om pe care vă puteți baza, vă puteți sprijini, un om care av fi în permanență atent la nevoile și necesitățile dumneavoastră. Asttfel de întâlniri sunt deosebit de importante atât pentru voi, ca minoritate, cât și pentru noi, ca autorități, pentru că numai împreună putem identifica soluții la problemele pe care comunitatea le are la nivel de integrare. Vă felicit pentru că ați reușit să vă păstrați tradițiile foarte frumoase. Suntem alături de voi și ne dorim să simțiți că faceți parte din această comunitate”, a spus Cristian Niculae.

După discursuri, au început cântecele și dansurile.

Au evoluat: ansamblul de dansuri țigănești din Sâncraiu de Mureș, ansamblul ”Ciobănașul” din Șieuț, soliști de la Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”, Marius Lăutaru și formația sa, Lucian de la Bistrița, Bucur și formația sa.

Seara se va încheia cu tradiționalul bal al romilor care se ține anul acesta la Hotel Diana.

2 comentarii

  • Festivalul țigănesc se tine pe 15 august si sărbătorește Ziua Naționala a independentei Indiei , patria mama a romilor !!
    N-are treaba cu Sf. Maria

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.