Actualitate

Programul ”Casa Verde-fotovoltaice” începe în 9 septembrie. Câți bani puteți primi

Noul Program „Casa Verde”, destinat instalării de panouri fotovoltaice, va demara pe data de 9 septembrie 2019 şi se va adresa persoanelor fizice, ce pot deveni, astfel, şi producători de energie electrică. Prin bugetul alocat pentru programul „Casa Verde – fotovoltaice” vor fi finanţate circa 33.000 de unităţi locative. Finanțarea este de 20.000 de lei pentru fiecare beneficiar.

Contractul de finanţare aferent Programului pentru instalarea de sisteme fotovoltaice a fost parafat de către preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), Cornel Brezuică, şi viceprim-ministrul şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Daniel Suciu.

Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la AFM.

Prin accesarea programului, pot fi instalate sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.

Pentru a beneficia de finanţare în cadrul programului, persoana fizică trebuie să respecte criteriile de eligibilitate a solicitantului, criteriile de eligibilitate a proiectului şi cerinţele tehnice ale componentelor sistemului de panouri fotovoltaice. De asemenea, solicitanţii trebuie să prezinte documentele necesare pentru înscriere aşa cum se regăsesc în Ghidul de finanţare disponibil pe site-ul AFM, la secţiunea aferentă programului.

Scopul programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.

Lista cu instalatorii aprobaţi în cadrul programului este publicată pe site-ul AFM, însă niciunul nu este din Bistrița-Năsăud.

Dosarele de finanţare pentru noul program se vor depune exclusiv electronic.

La sfârşitul lunii mai, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) anunţa că în România există în jur de 70 de prosumatori, adică persoane fizice care îşi asigură o parte din consumul de energie din producţie proprie şi livrează excesul în reţea.

”Concret, se finanțează: cheltuielile cu achiziţia, montajul şi punerea în funcţiune sistemului de panouri TVA aferentă cheltuielilor eligibile. Beneficii: energia solară este gratuită și poate fi folosită oriunde utilizatorii au astfel o asigurare împotriva creșterilor prețurilor la energia electrică timp scurt de recuperare a investiției costuri de întreținere ale sistemelor fotovoltaice minime deţinătorii de panouri vor putea livra surplusul către reţeaua naţională, amortizându-și astfel investiţia”, spune ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Daniel Suciu.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.