Social

Nemulțumiții din Livezile care au comentat în anii trecuți nu vor mai primi lemnele de foc la poartă

Cele 1700 de familii care locuiesc în comuna Livezile vor primi și anul acesta lemnele de foc la poartă cu excepția celor care au comentat în anii trecuți ba că sunt mai puține lemne decât pe bon, ba că nu sunt de calitate, a anunțat primarul Traian Simionca la o ședință cu sătenii din Dorolea.

Traian Simionca le-a explicat oamenilor din satul Dorolea că fiecare familie și din acest sat va primi câte de un bon pentru a putea lua din pădurile comunei cantitatea de trei metri cubi de lemne de foc.

”Sunteți câțiva care sunteți tot timpul pe dos. Oricât ar face un primar, sunt 30-40 la care oricât ai face tot nemulțumiți sunt. Proiectul ce l-am inițiat acum patru ani să aducem lemne acasă la populație în comună și în satele aparținătoare îl continuăm. E un lucru bun, dar foarte greu de făcut. La 1700 de familii să le duci lemnele acasă și să te îngrijeșțti de fiecare este enorm. Mai bine dai la toate bisericile din județ tătă duminica vinul și prescura. Îi mai ușor. Anul acesta avem 5700 de metri cubi de lemne dintre care 500 de mc la unități (instituții din comună -na.), 1200 de metri rămân crengi în păduri. Aici îi problema că toată lumea v-ați învățat comozi. Avem lemne în pădure, crengi, la 100 de lei/mc și nu mai merge nimeni după ele/ În afară de 3 mc, vă dau bon să mergeți și să vi le luați, dar nu mai merge nimeni acum. Anul trecut nu o venit nimeni. Stați să vi le aducă primarul acasă. Vă dau bon, vă spun unde-s trase la drum, dar mă luați așa pe mine … Fac ce nu face niciun primar din județ, dar mulți nu pricepeți că mi-i greu”, a spus Simionca.

Primarul a anunțat că, față de anul trecut, lemnele nu s-au scumpit și că ar costa 190 de lei/mc.

”Anul trecut, firma care a exploatat lemnul în pădure a luat 62 -63 de lei pe tras. Acum nu mai trage nimeni fără 85-90 de lei. Problema e așa: lemnul tras lângă drum auto unde aveți acces fiecare și puteți merge după el e 190 de lei/mc. Trei metri cubi e 570 de lei tras la drum. Care dorioți mergeți după lemn în pădure. Anul trecut v-ați asociat câte 5 persoane la un peridoc, și anul ăsta trebuie să vă asociați la un peridoc. Vă vine 130 de lei transportul și ieșiți foarte ieftin. Total lemn tras la margine și transport e 700 de lei/trei metri cubi. Eu văd cel mai bun preț din județ la lemn. În afară de acești 3 mc, vă pot da bon să mergeți și să vă luați fiecare crengi din pădure la 100 de lei/mc. Crengile trebuie scoase cu mânuța, nu le poate scoate firma cu TAF-ul. Sunt și mai subțiri și mai groase. Și ieșiți mult mai ieftin. Suntem mult sub prețul altor comune din județ: 220 la Ilva, 190-210-240. Noi nu am scumpit mc la lemn, s-a scumpit trasul. În martie când am scos la licitație trasul, nu s-a înscris nicio firmă că era prețul prea mic”, a spus primarul din Livezile.

Simionca a anunțat că acum sunt trași la drum auto 700 de metri cubi de lemne care pot fi deja luați: ”Lemn va primi toată lumea: Livezile, Cușma, Dorolea, Valea Poienii, Dumbrava. Eu zic că e un lucru foarte bun să îți vie acasă 3 mc de lemn și să nu ai de mers în pădure după el. Am auzit că la unii li se pare puțin, alții că mai bine merg ei după el. Eu v-am zis: care vreți mergeți și aduceți-vă lemnele! Sunt oameni bătrâni care nu au cu ce merge. Eu am văzut în Livezile, la bișniță. O cumpărat metru cub cu un milion și în sat cerea 6 milioane pe ștraif. Două ștraifuri, 12 milioane. O dispărut bișnița din pădure până acasă. Peste două săptămâni începem să aducem cu peridocul. Anul trecut am început din sus cu adusul, anul ăsta începem de jos. În două-trei săptămâni, aveți toți lemne”.

”O să fiți o tură care primiți doar bonurile acasă. Vă spun fără nicio răutate. Primarul și primăria nu sunt obligate să ducă lemn acasă. Dacă vă asociați 5 pe peridoc, foarte bine. Unii o să primiți bon acasă, o să scrie 3 mc pe bon, numele pădurarului și veți merge acolo după lemn pentru că patru ani la rând o tură de oameni numai o comentat, că-i prea subțire, că nu e de valoare. Sunt unii care m-au pus să aduc pădurarul să le măsoare lemnele și o găsit 3,15. Am și în Livezile câțiva clienți. Sunteți unii care numai bon primiți. Puteți suna unde vreți, la cine vreți. Lemnul e tras lângă drum și nu am obligația să-l duc acasă la nemulțumiți”, a spus Simionca.

El a anunțat că administrația locală a plătit 160.000 de lei pentru studii de aducțiune a gazului în comună și are speranțe că acest lucru se va întâmpla în anii următori.

10 comentarii

  • Cred că în localitățile în care încălzirea se face cu lemne, primarii ar putea accesa fonduri cu care să pună bazele unor fabrici de „peleți” care ar putea valorifica toate deșeurile vegetale uscate, nu doar copaci sănătoși, lucru care ar creași niște locuri de muncă în care să fie atrași și beneficiarii de ajutor social.
    Un alt beneficiu ar fi că supraproducția ar putea fi valorificată prin „exportarea” spre localitățile din județ unde pădurile lipsesc.

    • la fel de bine ar putea cei din comunitate sa faca o astfel de investitie pe fonduri! dar e mai usor sa astepti sa iti faca cineva!!! se pot duce si in Dedeman sa cumpere lemn de foc gata taiat, in saculeti!!! ca in ultima vreme toti vor la poarta…in soba daca se poate. Ca toti e domni acuma!!!! noua nu ne aduce nimeni nimic la drum!!! ar fi mai corect sa nu mai faca primarul asta….atunci va fi liniste, fiindca toti vor fi ocupati sa isi procure lemnul pentru iarna!!!

    • @radu, pe oameni tot primarul i-a ,,învățat domni”. Tot el pentru a câștiga electorat a venit cu această idee de a aduce lemne la poartă, iar acum îi ceartă. Putea să aducă celor bătrâni de la început, dar nu la toată lumea.
      Am rămas însă surprins să citesc că s-au alocat bani pentru introducerea gazului în comună. Mă întreb, oare primarul a făcut un sondaj să vadă câte familii ar fi interesate de acest lucru sau o face așa după părerea lui, în condițiile în care se știe că gazul e destul de scump, depindem de import și nu mulți sunt cei care își vor permite încălzirea locuințelor cu acest combustibil. Astăzi cred că mai bine am gândi la altfel de resurse gen panouri fotovoltaice, peleți din rumeguș, etc.

  • Cum sa faci asa declaratii ca tu aduci lemnul cand tot ce ai facut tu ca primar e sa organizezi o licitatie la care s-au inscris „clientii” tai sa aduca lemnul acasa din padure pe banii locuitorilor. Adica e SRL-ul care primeste bani de la cetateni sa le livreze lemnul acasa. N-ai facut nimic primare. Pe Bargau sunt lemnele mai ieftine. De ce nu ai vorbit cu SRL-ul sa nu ridice pretul pentru transport?
    Asa ca nu te mai bate in piept. Realizare era daca se aducea lemnul gratis acasa.

    • nu vreti sa vorbiti voi cu SRL-ul, sa vedeti cat de usor este sa ai pretentii?? sau sa va faceti voi un SRL care sa faca pe bani putini ceea ce vreti??

    • Yo zic sa facă ei SRL ul și sa livreze gratis .Adevarul e ca oricât de mult s ar strădui cineva sa facă ceva bine tot se găsesc oameni nemulțumiți .

  • Oare l-a obligat cineva pe dl.primar să candideze pentru postul pe care-l ocupă? Sau a fost atât de inocent, încât n-a știut că ocupând funcția de primar își asumă obligația de a servi interesele celor care i-au acordat votul, dar și a celorlalți alegători, care nu l-au preferat. Că drepturile fiecărui locuitor al comunei sunt egale și că ele trebuie satisfăcute, indiferent de ceea ce cred unii sau alții despre administratorul intereselor generale ale populației localităților componente. Că, are obligația să suporte laudele și criticile electoratului din momentul în care a făcut pasul de a candida pentru funcția, dealtfel prea bine plătită pentru munca prestată, că nu are voie să-i trateze diferențiat pe locuitorii satelor componente după bunul plac. Dealtfel, este cam confuz în declarațiile făcute în acea ședință convocată de la care sunt prezentate ideile dumnealui cu privire la felul în care vede rezolvarea problemelor cetățenilor din comună. Nu prea îmi pot da seama ce a vrut să spună referitor la biserică în propoziția următoare: ”Mai bine dai la toate bisericile din județ tătă duminica vinul și prescura.” Oare ce caută această propoziție în argumentările greutăților îndeplinirii sarcinilor primarului din Comuna Livezile? I-aș aminti că, Sf. Pavel le-a amintit creștinilor din Roma că, OMUL nu are nimic de la sine, tot ce are se datorează Providenței Bunului Dumnezeu!

  • Chiar dumneavoastră spuneti , domnule primar , că ati inițiat în urmă cu patru ani un proiect prin care să asigurați populației din comună lemne pentru foc . Oare ce va supăra așa de tare acum ? !Sunteți obisnuit sa primiți doar laude , nu și critici . Eu cred că atunci când ati fost ales v-ati gandit că nu puteți să aveți doar reușite. Sau gresesc ? Mi se pare mie sau chiar veniți cu amenințări ? Vă doresc mult succes in continuare !

  • Pentru domnul primar
    1.Prima data trebuie sa invatati sa va adresati interlocutorilor.Adresarea corecta este la persoana II-a singular folosind pronumele personal de politete(de exemplu dumneavoastra),poate totusi o sa invatati.
    2.Lemnele nu le aduceti de pe mosia proprie.Padurile sunt ale comunitatii ,nu ale primarului vremelnic. Cred ca ati uitat ca nu sunteti VESNIC!!!!!! ,cum de altfel nu suntem nici unii dintre noi.
    3.Din postura dumneavoastra ar trebui sa stiti ca oamenii v-au ales ,cum la fel s-ar putea cu atitudinea de jupan pe care o aveti sa nu va mai aleaga,va citez pe dumneavoastra”nici pixu’ „.
    4.Ati devent extrem de arogant si ar fi bine sa reveniti cu picioarele pe pamant(vedeti pct.3)
    5.In continuare sper sa ramaneti cel mai bun dansator intre primari si cel mai bun primar intre dansatori.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.