(VIDEO) O familie din Bistrița care locuiește într-o casă pe Valea Jelnei și are peste 50 de stupi s-a trezit azi dimineață cu Moș Martin poftind la miere. Oamenii au auzit zgomote și câinii lătrând, dar nu și-au putut imagina că sunt vizitați tocmai de urs. Îngroziți, nu știu ce să facă, primul lor gând fiind acela să își mute stupii.
”Locuim pe Valea Jelnei, avem o casă lângă pădure și peste 50 de stupi pentru uz propriu. Azi dimineață, a venit ursul la miere, a rupt acolo ce a putut, s-a servit cu miere distrugând patru stupi. Ne temem că va reveni. Aveam gard care împrejura proprietatea și aveam niște sârme speciale pentru gard electric însă doar pe o latură din cele trei. Le-a culcat la pământ. Nu cred că e un urs mic. Sigur va reveni. Suntem într-o situație disperată, chiar vrem să-i mutăm de acolo. Dacă e ditamai ursul brun coborât de la Dealul Negru, Doamne ferește să ne mai și întâlnim cu el față în față”, ne-a declarat Dalia M.
Potrivit acesteia, dacă urșii au ajuns să coboare până în oraș, autoritățile ar trebui să facă ceva până animalele nu încep să atace oamenii.
Reamintim că populația din satul Cușma a fost avertizată duminică dimineața în jurul orei 6.00, prin sistemul Ro-Alert, că în localitate și-a făcut apariția un urs agresiv. Potrivit unor surse, ursul ar fi apărut în Fondul de vânătoare Cușma, gestionat de Ocolul Silvic Municipal Bistrița. Ar fi vorba de un urs de talie medie care circulă prin zona Dealul Negru.
Apariția animalului nu este una surprinzătoare. Urşii vin de peste tot toamna la Dealul Negru unde se coc fructele.
„La Dealul Negru avem în mod obişnuit circa 50 de urşi, dar acum e comasarea de toamnă şi ajung la 150, deci se triplează efectivele. De generaţii întregi, urşii ştiu că se coc perele, în ce perioadă, că sunt bune de mâncat şi apar în zonă de pe tot lanţul Călimanilor. Ursoaicele cu pui au venit mai întâi cu ei la pere, iar după ce se separă de mamele lor, ei ştiu că găsesc fructe în perioada aceasta. A venit chiar un urs din Braşov. Era un animal monitorizat de ICAS, purta un colier şi i-au văzut traseul lui. Sunt vreo 100 de kilometri prin munţi între noi şi Braşov, iar parcurgând 10 km pe zi, în zece zile e aici. A ştiut unde să vină dacă a fost învăţat aici”, a spus atunci pentru Timp Online Dumitru Carhaţ de la AC Ursul Brun, asociație care gestionează unul dintre fondurile de vânătoare din zonă.
În zona Dealul Negru era cea mai mare concentrare de urşi bruni din Europa. Saşii care au locuit în zona localităţilor Cuşma şi Dorolea au plantat zeci de hectare de livezi aşa încât urşii din Munţii Călimani aveau ce mânca. În timpul comunismului, pădurarii au păstrat tradiţia şi au făcut eforturi mari să nu îi lase urşi să devină carnivori, aşa că, în anii în care livezile nu au dat rod suficient, le-au cărat cu maşinile tone de mere. Având mâncare, urşii au lăsat în pace şi turmele.
Valentin Trişcă de la Direcţia Silvică Bistriţa spune că, în anii 80, Cabana Dealul Negru a fost ridicată într-un timp foarte scurt fiindcă Nicolae Ceauşescu voia neapărat să vină toamna la vânătoare de urşi în zonă fiindcă auzise că aici era cea mai mare concentrare de urşi bruni din Europa. Din acest motiv, cabana nu are finisaje care să stârnească invidia.
„Aşa şi era pentru că în zonă au locuit saşii care au plantat livezi până la 7 km de ultima localitate. Cum urşilor le plac mult fructele s-au adunat aici în zonă. De altfel şi noi (pădurarii- n.r) am făcut eforturi foarte mari să nu-i lăsăm să devină carnivori. Când eram şef de district silvic aici, căram cu maşinile tone de mere”, a declarat Valentin Trişcă.
(Foto cu caracter ilustrativ)
De ce o tot ardeti cu Dealu Negru??Valea Jelnei este pe doua fonduri de vanatoare:Cusma si Simionesti!!!nicidecum Dealu Negru!nu ii mai faceti atata reclama fondului Dealu Negru..ursii nu vin de la Dealu Negru ei urca acum de la regiunea de campie spre munte…iar in drumul lor mananca tot ce prind ptr depunerea maniamentelor in pregatirea lor de iarna!
Va spun ptr cultura dumneavoastra generala…ptr ca stiu,din motive lesne de inteles comentariul nu va fi postat.
Legat de primul comentariu, vă mulțumim pentru informații, dar atâta vreme cât nu știm cine le face dați-ne voie să avem rezerve, din motive lesne de înțeles. În ceea ce privește al doilea comentariu, v-ați înșelat. Vă spun pentru cultura dvs. generală.
Eu s deacord ca si stuparii sa dea zeciala la ursi ,ca doara materia prima pentru miere e tot din natura ,daca din xzecile de butoaie de miere ii dai si lui ceva mai cu faguri sau mai zaharisita nu ar fii un capat de lume ,mai ales ca indata intra la hibernare si nu mai cui da
Pai tu nu auzi ca nu le ajunge lor sa manance mierea de la 50 de stupi???
Dar tu ce zeciuială i-ai dat? In incultura de care dai dovadă, cred ca habar nu ai ca atunci cand un urs ataca un stup in această perioadă cel mai probabil distruge acea familie de albine. Pari genul care hrănește ursi pe marginea drumului pentru un selfie ca sa te lauzi la scara blocului ce barbat tare esti…
Interzicerea de acces,a motocicletelor și ATV,în pădure zilnic e plin motoare in pădurile din jurul Bistriței ,astfel animalele sunt fugărite,și se întâmplă astfel de cazuri.
ahahhaa asta i tare,le alunga la munte unde le e locul nu in curtile oamenilor.
avem o casa langa padure !!!!!!!!!!!!!!!!!! pai si ursul tot pe acolo are casa!!!! cine in al cui teritoriu se afla???? ce ar fi trebuit sa vina? balene si caracatite? vreti la padure….fructe de padure aveti!!!!
Da măi istețule, hai sa ne dezvoltam pe verticala sa nu ne mai facem case deloc si blocurile toate sa fie de la 20 de etaje in sus ca sa nu mai fie deranjati domnii ursi. Sa ne ingramadim de sa tragem in plamani numai gaze de esapament dar sa nu cumva sa deranjam ursii.
Cine e mai important omul sau fiarele salbatice?
Atâta grijă pentru ursii aștia… sunt mai iubiti decat jucariile de pluș. Si-s pline padurile de ursi.
Ursul asta va ajunge ca vaca in India. Nu e mult pana apare o sectă care sa inceapa sa il venereze!
da mai John istetule, hai sa facem asa!!!! cum zici tu!!!! Ursii astia asa cum sunt ei nu ucid fara motiv, nu distrug habitatul altor vietati, nu injura si nici nu fac pe desteptii!!! traiesc si supravietuiesc. Da! sunt de 10 ori mai benefici pentru natura decat este omul!!!!!Omul specia cea mai evoluata cica, specia care nu stie sa se adapteze daca nu distruge, omul care are o cruzime fara margini fata de orice este viu!!! da! prefer ursul in padure decat omul in padure!!! fiindca dupa om ….nu mai ramane nimic!!!!
Plin de viteji la comentarii atât la acest articol, cât și la anteriorul…Din fața tastataturii, la etajul 9 toți sunt pricepuți într-ale ursului. Vedea-i-aș față în față cu ursul și-apoi mai discutăm…să vezi atunci izmene tencuite…
Măi isteților, dacă voi nu aveți nimic pe lângă voi în afară de o pereche de două țoale rupte, nu aveți cum să apreciați nici munca unui apicultor, nici a unui crescător de animale. Așa că, ciocu mic! Nu se știe când dă ursul de voi și nu vă mai rămâne…nici de analiză.
Pentru radu…
Vorbesti doar aiureli.
1. Citez, “ursii nu ucid fara motiv”… e adevarat dar foamea lor e un motiv intemeiat sa atace ograzile oamenilor? Sa intre in curti si sa ia ce apuca de acolo?
2. Ma zapaciti cu ursii astia… omul mananca carne la fel ca multe alte vietati, dar de ce nu va e mila de miliardele de porci, pui, curcani samd care sunt sacrificati anual.
3. Datoria morala a omului fata de animale e sa ajute la supravietuirea tuturor speciilor dar nu e normal sa ne schimbam noi modul de viata ca animalele sa se inmulteasca si sa traiasca cum/unde vor ele. Ele trebuie relocate departe de om sau in caz ca sunt prea multe chiar sacrificate. Ai dat un google sa vezi cati ursi sunt in Romania si cati sunt in alte tari? Uita-te la tari mai mari ca Romania de exemplu Suedia, Norvegia, Finlanda. Toate impreuna au mai putini ursi decat Romania.
P.s:
Anul trecut a coborat un urs pe strada valea ghinzi. Si altul in cartierul raal. Indiferent de motivele pt care coboara chiar ti se pare asta un lucru normal?
@Vasile, stai ascuns acolo ,,în oraș”. Nu mai semnaliza…
Bine o facut ursul. De cand omul si-a instalat totul la liziera padurilor si face si ginars din poamele salbatice, culege tot ce-i iese in cale normal ca mos martin se razbuna oleaca. Cand o sa ne schimbam comportamentul si ursul o sa isi vada de treaba.
@radu. Gresesti dupa oameni raman in padure gunoaie ,asta daca ramane in picioare padurea.
Taiem padurile de vin dealurile pe noi, urcam cu atv-urile pana la cota 2000 , in general suntem foarte priceputi la a distruge mediul inconjurator si ne miram ca o iau animalele razna.
Singurele care s-au adptat foarte bine ,sunt ciorile din Bistrita, al caror numar crescut vad ca nu supara pe nimeni .
@John stii ce e ciudat ? suntem mai putini ca urma cu 25 ani si culmea nu ne ajuge spatiul
Suntem intr-adevar cam tot atatia sau mai putini, depinde de zona geografica insa inainte ne inghesuiau comunistii cu familii mari in apartamente miniscule. Mi se pare normal sa ne extindem orasele, mi se pare civilizatie sa extinzi orasele si sa muti animalele in rezervatii sau zone muntoase. Problema e ca vorbind specific de ursi nu stiu daca ai pe
unde sa ii reloci daca sunt atat de multi. Un oras inghesuit dezvoltat pe verticala are o sumedenie de probleme, poluare, supraaglomerare samd. pe cand un oras dezvoltat pe orizontala e mai de dorit pentru ca reduce multe din astfel de probleme. Am trait un an in Stockholm si acolo sunt o sumedenie de case construite sub padure si sunt extrem de putine cladiri inalte peste 10 etaje. Cat despre atv-uri pana pe varfurile muntilor sau gunoaie aruncate in padure asta cred ca toata lumea e impotriva si nu despre asta era vorba.
Locuiesc într-un sat de pe Valea Bârgăului, la șoseaua principală.
Până acum, grădina din spatele casei a fost vizitată de vulpi, iepuri, căprioare, mistreți. Iar toamna trecută am fost vizitați și de Moș Martin, care s-a ospătat cu pere și porumb. Pentru mine a fost un motiv de bucurie și de încântare că am avut un astfel de oaspete.
Astfel de vizite, fie la stupi, fructele din livadă ori animalele din ogradă erau întâlnite și în trecut, dar mai puține mijloace de a le mediatiza precum în prezent.
Totodată, acum există metode mai performante de a-i ține pe urși la distanță.
Scrie și în articol că persoana în cauză a folosit acel gard electric doar pe trei laturi. Probabil că, dacă ar fi protejat stupina în întregime, ori dacă ar fi folosit un sistem mai performant altul era deznodământul.