Actualitate

Mitropolia Clujului deschide o școală ortodoxă cu cantină socială pe str. Al. Odobescu

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului anunță că face pași pentru deschiderea, la Bistrița, a Centrului Socio-Educațional ”Grigore Pletosu” într-o clădire monument istoric, în care a funcționat până nu de mult Liceul de Muzică”Tudor Jarda”.

Clădirea este amplasată în Bistrița pe strada Alexandru Odobescu, nr. 4, în apropierea Bisericii “Sf. Trei Ierarhi”. Datează din secolul al XX- lea, fiind monument istoric de categoria B, funcționând încă din anii 90 ca gazdă a Licelui de Muzică.

”În această vară au fost demarate lucrările de reabilitare și renovare a clădirii, pentru a pregăti spațiul în vederea derulării de activități specifice centrului.”, a relatat pentru Radio Renașterea coordonatorul proiectului, preotul Tudor Mudure.

Numit după primul protopop al Bistriței, preotul Grigore Pletosu, Centrul se înscrie în viziunea mai largă a Mitropoliei Clujului cu privire la grija permanentă pentru o educație de calitate:

„Este vorba de un proiect mai vechi al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care acum prinde contur din ce în ce mai mult, dat fiind că lucrările de renovare a clădirii sunt în desfășurare. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a fost inițiatorul acestui concept educațional, care, pe lângă latura educativă, va acoperi și filiera culturală și socială, prin programe adiacente care se vor desfășura în cadrul Centrului „Grigore Pletosu”. Funcționarea unei școli care va fi patronată de Biserică va însemna de fapt o mai mare acoperire a nevoilor societății, iar rolul nostru este de a veni în întâmpinarea acestor nevoi prin programe concrete și aplicate. Dorim să venim cu o ofertă educațională în care să primeze accentul pe educație ca fundament al dezvoltării umane, în complementaritate cu educația morală ca mecanism de dezvoltare spirituală.”, a spus pr. Tudor Mudure.

De asemenea, școala ce va funcționa sub patronajul Mitropoliei Clujului va reuni toate cele trei cicluri de învățământ:

„Acest centru va avea funcționalitate multiplă, pornind de la școală cu profil teoretic, cu nivel primar, gimnazial și pe viitor și liceal, la cantină socială pentru copii cu posibilități precare, la centru educativ after-school, care vine ca o continuare a proiectului nostru de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, unde 100 de copii au beneficiat de acest program educativ. Fiind sub egida Bisericii Ortodoxe, în cadrul centrului va funcționa și o capela unde se vor oficia rugăciunile de dimineață, respectiv Sfânta Liturghie săptămânal.”, a menționat pentru radio „Renașterea” pr. Tudor Mudure, inspector al Arhiepiscopiei Clujului, la nivelul județului Bistrița-Năsăud.

Potrivit acestuia, sub cupola așezământului educațional va fi și sediul Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși Bistrița: ”Aici urmează să desfășurăm o bună parte din activitățile socio-culturale pe care voluntarii și membrii ATCOR le derulează în diverse proiecte. Iar pentru că principalii noștri beneficiari vor fi copiii și tinerii, am gândit și un spațiu destinat lor, cu bibliotecă, ateliere de lectură, activități artistice, muzicale și culturale, unde vor putea fi organizate evenimente culturale, dar și petreceri tematice pentru copii.”

Principalul scop al proiectului este acela de a consolida latura educațională, socială și morală, spune preotul Tudor Mudure: ”Considerăm că niciun efort nu este prea mare pentru acest scop, pentru că noi, ca reprezentanți ai Bisericii, dincolo de a fi în slujba lui Dumnezeu, lucrăm pentru oameni și pentru o societate puternică. Nu pot încheia fără a face referire din nou la textul Sfintei Scripturi, unde înţeleptul Solomon spunea să-i deprindem pe tineri cu purtarea pe care trebuie s-o aibă; chiar când vor îmbătrâni nu se vor abate de la ea (Pilde 22, 6).”

8 comentarii

 • Societatea are nevoie de respect, nu de competitie cu Logos. Ajutati oamenii concret, lasati indoctrinarea. Apropiati tinerii de bisetica prin putea exemplului, nu ptin duplicitate si povesti…

  • Oare accepta si fete sau le plac doar baietii?
   O sa predea si Pomohaci ceva pe acolo, acuma ca e somer?
   Intreb si eu, nu dau cu parul….. da’ e cam aiurea acum când lumea asta se modernizeaza, noi ne întoarcem cu curul la tehnologie si începem sa ne tânguim pe versuri din scriptura.

 • Foarte frumos. Ar fi si mai frumos daca pe cladire ar aparea si o placuta mica macar spre aduceee aminte ca aceasta a fost casa familiei lui Ştefan H. Hedrich, inventatorul tehnologiei trenurilor pe perna de aer.

 • Prin deschiderea Centrului Socio-Educațional ”Grigore Pletosu” în clădirea monument istoric, în care a funcționat Liceul de Muzică, situată în Bistrița pe strada Alexandru Odobescu, nr. 4, în apropierea Bisericii “Sf. Trei Ierarhi”, se conturează tot mai mult un pol al ortodoxiei bistritene.
  Intr-adevar, inainte de 1989 Protopopiatul ortodox din Bistrita a functionat la Biserica „Sfintii trei ierarhi” cunoscută si sub numele de „Catedrala Ortodoxa” de pe str. Alexandru Odobescu, nr.5. De altfel Biserica de pe Odobescu, a fost primul edificiu, construit în Bistriţa, pentru cultul ortodox. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1927, iar primul său slujitor a fost Grigore Pletosu, profesorul de limba şi literatura română al poetului George Coşbuc, al Mitropolitului Nicolae Bălan şi al Patriarhului României, Miron Cristea.
  Cu toate acestea, Biserica ortodoxă a pus tot mai mult stapanire pe bunurile bisericii greco-catolice confiscate abuziv in perioada comunista. Este vorba de biserica din Piata Unirii din Bistrita (fosta a minoritilor), care impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate in 1893 de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Dupa cumparare, au fost efectuate ample lucrari de reabilitare interioara si de adaptare la nevoile cultului greco-catolic. De asemenea, porticul vestic a fost refacut in stil gotic si a dobândit aspectul actual în perioada interbelică. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi lăcaşul de cult a fost preluat de către ortodocşi. In vechiul ansamblu manastiresc a functionat o buna perioada de timp Muzeul Bistritean. Dupa 1989, nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici. Ba mai mult, ortodocsii au pus stăpânire si pe cladirile manastiresti unde si-au instalat protopopiatul. Este o dovada clara de lipsa de bunavointa, care nu are nici o legătură cu morala crestină, dar si o incalcare a legii retrocedarilor.

  • Iosif/Victor, mai lasa-ne cu greco-catolicii și nationalismul. Mănăstirile din Bucovina (Putna, Voronet, Moldovita, Sucevita etc.) și din Oltenia (Curtea de Argeș, Cozia etc.) sunt tot greco-catolice? Cultul greco-catolic a apărut prin constrângerea ortocsilor din Ardeal pe la 1700, în timp ce in celelalte provincii istorice romanesti, inclusiv din Basarabia nu găsești greco-catolici. Lasa-ne cu prozelitismul și încearcă să găsești lucruri care unesc românii și nu încerca să îi dezbini.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.