Grădinița Socială Benita este unică în Bistrița-Năsăud. A fost înființată în 1999 și, de atunci, funcționează fără încetare cu eforturile organizației, dar și cu sprijinul Primăriei Bistrița, instituție care a decis și anul acesta să asigure o parte din finanțare în cuantum de 30.000 de lei. Cei 39 de micuți care frecventează cursurile ei provin din familii de rromi, monoparentale, dar și din familii numeroase cu venituri mici. Sunt primiți cu brațele deschise și copiii care sunt în plasament în familii și în instituții.
Grație eforturilor făcute de distinsa doamnă Lidia Murza (foto), Grădinița Benita poate astăzi să ofere copiilor servicii educaționale gratuite, o masă pe zi, rechizite, o excursie, cadouri – cel puțin cu ocazia sărnbătorilor de iarnă și de Paște (când copiii sunt vizitați de un grup din Germania împreună cu educatoarea și asistentul social), dar și cu ocazia zilei de naștere. De asemenea, se oferă îmbrăcăminte pentru copii (ocazional, în funcție de nevoi), iar anumite familii sunt prinse în alte proiecte ale Asociației Benita (Familii în dificultate, Centrul de zi, Asistență maternală și Centrul de Consiliere).
În timpul anului școlar, copiii sunt evaluați prin lecții, exerciții logopedice și psihopedagogice, iar la sfârșitul anului școlar are loc o evaluare finală pentru a se stabili pașii care trebuie să-i facă copilul în anul școlar următor și are loc totodată completarea fișelor psihopedagogice de acces în școala primară.
Pe parcursul anului sunt organizate și programe pentru familii, cum ar fi cursul „Educați așa!”, dar și cinci ședințe săptămânale care abordează teme ca: acordarea atențioei, aprecierea, stabilirea limitelor, a spune Nu și a interzice, ignorarea, izolarea și pedepsirea. Scopul cursului este informarea educațională preventivă și de sprijin pentru părinți.
Luna aceasta Grădinița Benita va organiza chiar o întrunire în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud în care vor fi dezbătute teme cum ar fi drepturile copilului, abuzurile asupra lui și vor fi studiate cazuri concrete în acest sens.
Grădinița Benita poate fi găsită pe str. Mihail Kogălniceanu, nr. 29, tel. 0263/239050
Mai multe detalii despre Grădinița Benita găsiți și la adresa www.benita.ro
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu