Bistrița-Năsăud se află în top 10 al județelor din România în care s-au făcut cele mai multe tăieri ilegale din păduri, arată Raportul Greenpace pentru anul 2018 și pe locul doi în ce privește volumul masei lemnoase recoltate ilegal, cu peste 17.000 de metri cubi, avansând două poziții față de 2017.
În ce privește mijloacele de transport confiscate, la noi au fost doar 15, iar la capitolul sancțiuni nu apărem în top 10 județe vigilente din acest punct de vedere. În schimb, suntem în topul celor cu valoarea cea mai ridicată a prejudiciului, estimarea Greenpace fiind aceea că, de la noi din județ, s-a tăiat ilegal lemn în valoare de peste 550.000 de lei numai în 2018.
Organizația a întocmit și un top 10 al județelor în care populația a sunat la 112 să anunțe transporturi ilegale, dar nu figurăm deloc în el și altul al neregulilor silvice descoperite în urma sesizărilor venite din partea cetățenilor, dar nici aici nu apărem. Suntem în schimb pe locul 7 la numărul de infracțiuni de natură silvică.
Potrivit Greenpace, autoritățile de control surprind aproximativ 200.000 de m3 de lemn tăiat ilegal — 1% din fenomen. Toate acestea în timp ce județul Bistrița-Năsăud avea ministru al Apelor și Pădurilor, în persoana lui Ioan Deneș, care încă mai așteaptă ca Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) „Marin Drăcea” să ofere „un răspuns clar, corect şi coerent” în legătură cu cifra de 38 de milioane de metri cubi vehiculată ca fiind lemnul tăiat din pădurile României.
”Aşteptăm, aşteaptă opinia publică această dezbatere, şi cei de la INCDS, care au făcut analiza acelor zeci de mii de tabele conţinute în acea analiză a IFN ciclul 2, să vină cu un răspuns clar, corect, coerent şi să clarifice acest volum de 38 milioane de metri cubi, lemn dispărut din pădurile din România. Eu fac precizările conform documentelor pe care le-am avut la nivelul autorităţii publice centrale, nu comentez alte… INCDS ‘Marin Drăcea’ a afirmat public că acea cifră nu se găseşte în documentul primit de către autoritatea publică centrală din partea dumnealor. O să facă această analiză specialiştii şi, în 5 decembrie, o să vină şi cu lămuriri, pentru că e o analiză pe care ei sunt în măsură să poată să o clarifice. (…) Eu consider că am făcut ceea ce legea spunea că noi trebuie să facem din acest punct de vedere”, a declarat Deneş.
El pretinde că a fost informat în data de 31 octombrie de către cei de la INCDS, în calitate de furnizor al datelor din IFN ciclul 2, despre organizarea acestei dezbateri la începutul lunii decembrie și că în 31 octombrie, a dispus, printr-o adresă, secretarului de stat care coordonează direcţia de specialitate din cadrul ministerului să efectueze urgent o analiză, împreună cu specialiştii care sunt în măsură să emită date exacte în această privinţă, şi să prezinte ministrului un raport detaliat în cel mai scurt timp, în legătură cu cifra de 38 milioane de metri cubi.
Deneș spune și că rolul său nu era să se ocupe de recepţia studiilor şi analizelor şi că datele primite de la INCDS au fost analizate de către subordonaţii săi: ”Un ministru nu se ocupă de recepţia studiilor şi analizelor, contractate conform legii de autoritate cu diverşi furnizori. În ceea ce priveşte recepţia şi conţinutul analizei ciclului 2 al IFN, fac următoarele precizări: 1. recepţia acestei analize s-a făcut la finele anului 2018 de către o comisie de specialişti silvici din cadrul autorităţii, comisie constituită printr-un ordin de ministru la propunerea direcţiei de specialitate din cadrul autorităţii; 2. conţinutul din această analiză a fost analizat de către direcţia de specialitate în domeniul silvic din cadrul autorităţii, iar, din informările pe care mi le-a transmis secretarul de stat, specialist în domeniul silvic, şi specialiştii din direcţia de specialitate, mi-au confirmat foarte clar că informaţia apărută în spaţiul public, prin care se prezintă cifra de 38 milioane metri cubi de masă lemnoasă care, conform, afirmaţiilor din acest material media, ar reprezenta volumul real de masă lemnoasă dispărut anual, nu se află scrisă în documentul oficial pe care autoritatea, în calitate de beneficiar, l-a primit de la INCDS ‘Marin Drăcea’, în calitate de furnizor de prestări servicii”.
Poi ce sa zica Denes care a fost pus ministru de taietorii de lemne din BN? Au pus lupul paza la oi.
Mă Deneş, de ce te-ai aruncat pe post unde aveai ZERO cunoştințe?
O pălărie prea mare.
E simplu de văzut.
Urmăriți oamenii cu care s-a afişat , banii din spatele afişelor electorale.
Lasă.
Când pe aici susțineam că sustragerea de la regimul internațional de conservare a Parcului Național Rodnei biosferă- era rezultatul unor manevre interne politice şi nu ştiințifice… ce se publica prin media.
„Stăm bine cu fondul forestier”
Pe dracu.
Tot ce era lemn valoros a zburat în Orientul Mijlociu sau industria de mobile ale altor țări.
Papagali.
… Și oameni de la țară îngheață de frig, oameni bătrâni cu pensie mica au ajuns bătaia de joc autoritatilor … Lemnul a ajuns tot la fomistii pe care nu ii mai satura nici Dumnezeu de furat, sper sa le rămână din atata lemn măcar vreo 4 scânduri sa le ducă cu ei!
Asteptam raspunsuri cu padurea rasa de la Sg. BAI si Beclenut( BECLEAN ) care se vede din drum.
Bre, leneș, ce ai făcut? i-ai ajutat și tu la tăiat?
Eu zic ca vina morală o are fratele lui Denes, primarul din Beclean Moldovan Nicolae. Pai cine l-a pus în funcție? Cu amândoi nu îmi este rușine. Poate ii asuja cel de sus și mai prinde un mandat de primar. Atunci o să termine de tăiat ceea ce a început în Pădurea Garii din Beclean si sa privatizeze în familie Baile Figa. Au, nu mai poate. Am înțeles că îi este frică că e prea ca la Belina.
Voi,ciumatii rosii,nu ati avut nici o treaba cu tara asta in general!!Voi ati avut treaba cu spagile,cu Laura Codruta,cu angajarea nevestelor si a neamurilor pe bani multi!!!
Clar. Coruptii numiti în functii cheie, controalele oprite si facute sumar, iar hotii au facut dezastru din padurile patriei. Dezastru sa comis in complicitate cu institutiile statului.
Daca toți corupți sunt în funcții jud. B N
Știți de ce e un volum de 17000 mc tăiat în delict în anul 2018 la noi în județ ? E așa de mare fiindcă Garda Forestieră a raportat volumul cuprins în cioatele de la preluările în pază a suprafetelor retrocedate la care nu se cunosc proprietarii de catre ocoalele silvice , cioate care proveneau din arbori tăiați ilegal în cursul și a zece ani.Acum fenomenul taierilor ilegale în suprafețele la care nu se cunosc proprietarii si care nu sunt inca preluate este nesemnificativ dar cioate foarte vechi de iventariat la preluare mai sunt cu volum foarte mare .Asta nu înseamnă că acum sunt probleme cu taieri ilegale la noi in judet.Eu fiind vânător am bătut cu piciorul multe păduri din raza mai multor ocoale silvice de la noi din județ.Nu am văzut nicăieri tăieri ilegale recente puteti oricând să mergeți să vă convingeți.
Am văzut o mașină de miliție pe strada oifului in UNIREA si avea oprită o căruță cu lemne, mai bine zis rude de fasole. Erau niște oameni amărîți, care au tăiat la ras pădurile patriei noastre (a lor ).Nu incurajez taierile ilegale dar nici să îl pui pe un amărât să plătească tot.Nu stiu ce sancțiune a primit carutasul dar nu inteleg cum in orice lucru este sancționat tot cel sărac.
Dacă amărâtul era cu tirul, nu cred că îl opreau. Dar din când în când mai iau la întrebări câte un boschetar care împinge un cărucior de butelii cu trei lulele trei surcele.
Din păcate hotii petrec împreună cu structurile iar acestia din urma nu pot sa-si m-ai facă datoria deoarece sunt corupti si mituitii…..vă stiti care stîngeati şpaga de la controale….. va vine rîndul coruptiilor!
Bah baiatule, tu poti linistit sa fi anchetat pentru subminarea economiei nationale bre. Aurul verde, legile U.E nerespectate si tie iti arde de dezbateri, poi nu ai avut secretari de stat, consilieri si 1000 lingai care te-au informat, ce dreq bah, te asteapta Dracnea la Rahova. Sa-ti fie rusine bah, te mai suporta nevasta-ta?