Actualitate

Depozitul ecologic de la Tărpiu, mai scump cu 4 milioane de lei şi tot nefuncţional

Depozitul ecologic de la Tărpiu e mai scump cu patru milioane de lei decât fusese estimat iniţial din cauza faptului că a fost nevoie ca, în groapă, să fie duşi 140.000 de metri cubi argilă de calitate, scoasă de pe teriroiul comunei Dumitra.

Noul manager de proiect Dorel Rus (foto), care i-a luat locul lui Vasile Moldovan (PDL), retras la pensie, a explicat, miercuri, într-o şedinţă a Comisiei de Dialog Social, că s-a făcut o corecţie de 4 milioane de lei la acest proiect de management integral al deşeurilor fiindcă terenul pe care a fost construit depozitul de gunoi de la Tărpiu nu corespundea din punctul de vedere al parametrilor şi a fost nevoie de înlocuirea a 140.000 de metri cubi de argilă cu alta adusă de pe teritoriul comunei Dumitra, de la o distanţă de 12 kilometri de locul în care se află depozitul. Astfel, valoarea lucrărilor a fost majorată cu 50%, corecţia fiind acceptată.

Din păcate, nici la această oră nu a fost desemnat managerul staţiei de la Tărpiu, procedura de licitaţie la care s-au înscris opt firme nefiind finalizată. În cazul în care vor exista şi contestaţii, e foarte posibil ca depozitul de la Tărpiu să nu devină funcţional mai devreme de anul 2013, a mai spus Dorel Rus răspunzând unor întrebări.

Până atunci, gunoaiele sunt depozitate la voia întâmplării, mai ales că, prin contractul de finanţare, este interzisă depozitarea temporară a deşeurilor la Tărpiu.

Viceprimarul George Avram (PSD) s-a oferit să se ocupe de gestionarea deşeurilor de la Tărpiu împreună cu echipa de la Primăria Bistriţa care gestionează depozitul temporar al oraşului, dar i s-a răspuns că acest lucru nu este posibil.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Ioan Borş a afirmat că, în aceste condiţii, vom vedea în continuare gunoaie aruncate în albiile râurilor şi la marginea pădurilor fiindcă efectiv oamenii nu au unde să le ducă.

„Dacă nu le oferi oamenilor o alternativă, degeaba îi amendezi. În lipsa depozitului ecologic, vom vedea, în continuare, gunoaie peste tot”, a spus Ioan Borş.

Reamintim că fostul preşedinte al CJ Liviu Rusu (PDL) este cercetat într-un dosar de corupţie care are ca punct de plecare acest proiect, el fiind acuzat că ar fi luat şpagă 1,8 milioane de euro. Rusu a inaugurat depozitul de la Tărpiu şi a dat vina pentru blocajul de acolo pe primarii USL care nua u vrut să aprobe caietul de sarcini după care să fie desemnat operatorul.

Cristiana Sabău

   

1 comentariu

  • L-as intreba pe domnul George Avram(PSD), care este expert in materie de deseuri, daca cunoaste legislatia in vigoare privind delegarea gestiunii si daca poate face diferenta intre gestiune directa si delegata, fara a comenta problema proprietatii (CJ nu primaria Bistrita). Vad ca in opinia dansului nu exista nici o diferenta cat despre depozitul temporar de la Bistrita….. no comment. Felicitari echipei.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.