Actualitate

Ce evenimente au loc la Bistrița în 22 decembrie. Avram și Chereji, despre un moment istoric

Ziua de duminică 22 decembrie va fi dedicată împlinirii a 30 de ani de la căderea regimului comunist. Cu această ocazie, vor avea loc o serie de momente care vor marca 30 de ani de la Revoluție și totodată de la manifestația din Bistrița.

Asociația Bistrița Civică va organiza un marș comemorativ la 30 de ani de la Revoluție și îi invită pe bistrițeni să parcurgă traseul urmat în 1989 de cei care s-au solidarizat cu revoluționarii de la Timișoara, București, Cluj, Sibiu sau Brașov. Marșul pornește la ora 8.00 de la Fabrica Mecanică și va continua pe traseul: Str. Industriei, Str. Tărpiului, Drumul Cetății, Drumul Sigmirului, Str. Libertății, B-dul Independenței, Str. Gheorghe Șincai, Piața Centrală, Str. Liviu Rebreanu, B-dul G-ral Grigore Bălan, Str. Năsăudului, Str. Andrei Mureșanu, B-dul Decebal, Str. Ursului, B-dul Republicii, Piața Petru Rareș.

În aceeași zi, în organizarea autorităților locale, vor avea loc apoi în Piața Petru Rareș o ceremonie cu depuneri de coroane, dezvelirea unui monument închinat eroilor Revoluției, amplasat de Primărie în părculețul din fața Prefecturii (foto) și a unei plăci în balconul actualului Palat Administrativ, locul unde își avea sediul Comitetul Județean de Partid, precum și o ședință comemorativă.

Câțiva dintre participanții la demonstrația din Bistrița și-au adus aminte de momentele lui decembrie 1989, cu ocazia vernisajului expoziției ”30 de ani de la Revoluție”.

Administratorul public al municipiului Bistrița, George Avram:

”Marcăm 30 de ani de la victoria Revoluției, moment care pe mine m-a prins muncitor în Fabrica Mecanică, locul de unde a început în 22 decembrie 1989 mișcarea revoluționară la Bistrița. Unul dintre orașele fruntașe în ieșirea în stradă a fost Bistrița. S-a pornit de la Fabrica Mecanică, s-au luat la rând toate întreprinderile din zona industrială, iar când am ajuns pe Sigmirului să trecem pasarela eram mii de oameni care strigau ”Vrem libertate”, ”Vrem democrație”, ”Jos dictatura”, ”Jos Ceaușescu”.

S-a parcurs în coloană orașul, ținta era Comitetul Județean de Partid. Au fost și niște probleme pe traseu, la unitatea militară eram așteptați cu arma pe genunchi în poziție de tragere. Doar înțelepciunea și abilitatea celor care au gestionat flancurile, care au făcut ca manifestanții să-și păstreze locurile în coloană, au făcut să nu fie vărsare de sânge. S-a scandat ”Armata e cu noi”, Armata a dat un semn de bunăvoință. Cel care comanda a ordonat ”Drepți, la picior arm’” și s-a pornit din nou spre Comitetul Județean de Partid. Apoi, strada Crinilor era blocată de militari înarmați până în dinți, ne-am dat seama că nu putem trece, i-am ocolit, iar drumul spre Județeana de Partid a fost parcurs pe strada Ursului și Bd. Republicii.

S-a ajuns în actuala Piață Petru Rareș, s-a purtat un soi de negocieri de la balcon cu cei de jos, o delegație a intrat în clădire și în urma discuțiilor purtate de Bența și Blaga li s-a dat voie să iasă în balcon să comunice cu cei de afară. De la balconul Revoluției, Bistrița a fost declarată oraș liber înaintea fugii lui Ceaușescu, un moment extraordinar de important pentru cei care vin din urmă. Au fost momente pentru istorie. S-a constituit primul comitet pentru democrație, care mai târziu s-a transformat în FSN și apoi CPUN”

Președintele Asociației Bistrița Civică, Adrian Florin Chereji:

”Poate că printr-un mare noroc la Bistrița nu a murit nimeni în 22 decembrie, când puteau fi arestări și jertfe. Anterior fugii lui Ceaușescu, cu reprezentanții demonstraților ajunși la balcon, s-a scandat pentru libertate. Trebuie să se știe acest lucru, fiindcă mulți spun că la Bistrița nu s-a întâmplat nimic. Ba da, s-a întâmplat un lucru foarte important. În 22 decembrie vă invităm la un marș comemorativ pe traseul parcurs de demonstranții bistrițeni în 1989. Este de datoria noastră să ne arătăm astfel recunoștința pentru cei care au făcut ceva atunci. Cu părere de rău am văzut că la marșul de la Timișoara au participat doar 200 de oameni. Din păcate, se instalează uitarea”.

Acum 30 de ani…

Bistriţa s-a numărat printre ultimele oraşe în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au efectuat vizite de lucru. În 16 octombrie, cei doi au participat la un miting popular care a avut loc în faţa Comitetului Judeţean de Partid. În 22 decembrie, la Bistriţa, coloane de muncitori din zona industrială au mărşăluit până în faţa actualului Palat Administrativ, unde s-au strâns mii de oameni. Liderii demonstranţilor au urcat în balcon şi au adresat, prin portavoce, discursuri mulţimii strânse în stradă. Din fericire, la Bistriţa nu s-a tras şi nu au existat victime. Au murit însă bistriţeni în alte oraşe, unde manifestaţiile au fost înăbuşite în sânge. Tinerii Cristian Remus Bucur şi Ioan Sabău şi-au pierdut viaţa în timpul confruntărilor dintre forţele de represiune şi manifestanţi, primul la Bucureşti, unde era student al Academiei Tehnice Militare, cel de-al doilea la Cluj-Napoca, unde urma facultatea. 

9 comentarii

  • Chiar dacă in decembrie, 1989 la Bistrița a fost o mișcare de protest spontană, iar în oraș nu s-a tras nicun foc de armă, o serie de luptători „anti-comunisti” dețin certificate de revoluționari, care le atestă „faptele de curaj” de care au dat dovadă în revolutia din 1989. In prezent Bistrița mai are doar 3 revoluționari, după modificărle aduse legii: George Avram, Ioan Bența și Ioan Blaga. Acestia au obtinut acest titlu în urma unui scenariu fals, prin care cei 3 ar fi fost la baricada din București din 21 decembrie, după care ar fi venit la Bistrița să pornească iureșul demonstratiei pornit din Zona Industrială. In legatura cu falsul, Ioan Bența a facut public un auto-denunț dupa care D.N.A a intrat pe fir, intocmind un dosar penal. Conform denuntului, George Avram ar fi făcut uz de fals pentru obținerea certificatului de „revoluționar cu rol determinant”. Avram e singurul care neagă acuzațiile. Dosarul este în cercetare. Până la pronuntarea instantei de judecată cei trei „revolutionari ” beneficiază de avantajele conferite de statutul lor de „revoluționar cu rol determinant”.
    Reamintim că la sfârșitul lunii februarie 2016, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind conferirea titlului de „Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 – Luptator cu Rol Determinant” pentru aproape 1.700 de persoane. Miza consta in indemnizația de 2.200 de lei pe lună, care se acordă indiferent de starea materială a acestora.
    Vezi: http://www.presidency.ro/files/userfiles/anexa_decret_revolutionari.pdf

  • Unii primesc indemnizatii de revolutionari, altii au primit loturi cadou pt. case si altii ca Balan participant si el la revolutia de la B-ta , asteapta o autorizatie de construire platita din 2007 care nu mai vine, si in plus de asta nu i se recunoaste proprietatea mostenita de la tatal sau. Deci nu de la statul generos cu unii.Atata am avut de cerut de la Primarie si statul roman in cei 63 de ani de viata. O tadula platita si uitata ! Traiasca DEMOCRATIA !

  • Lumea râde și face mișto de șeful de la CJ că a fost chelner. Administratorul orașului dădea hârtie igienică la toaleta discotecii. Noroc cu revoluția.

  • Motto:
    „Un simbol îşi are evidența sa. Un simbol care are nevoie de argumente nu e valabil”
    (Lucian Blaga)

    Troita dedicată Revoluției Române din Decembrie 1989, care a fost mutată fără nici o logică in cimitirul de pe strada Tărpiului si care până in decembrie 2018 domina esplanada din fata Prefecturii era un simbol mai reprezentativ decât monumentul ce urmează să o inlocuiască. In primul rând, pe troiță apărea inscriptionat textul: „Ridicată în memoria martirilor Revoluției Române din Decembrie 1989”, nemaifiind nevoie de nici un argument explicativ suplimentar, pe câtă vreme monumentul din piatră nu sugerează ceva concret legat de evenimentele din 1989 si are nevoie de o explicatie. De aceea, monumentul din Piata Petru Rares ar trebui personificat printr-o amenajare suplimentară care să cuprindă basoreliefuri din bronz cu scene de la revolutia din 1989 din Bistrita, după modelul de la monumentul „Exosul sasilor” din piațeta Dominicană.

    • O solutie ratională pentru a marca în mod corespunzător împlinirea a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 la Bistrita era schimbarea denumirii Pieței Petru Rareș propusă de consilierii Partidului Ecologist Român (PER). Ei au propus . In acest sens ei au au formulat și depus un proiect de Hotărâre in sedinta Consiliului Local din 12 decembrie 2019, prin care cereau ca Piata Petru Rares sa fie redenumită Piata Libertătii . Acest proiect nici măcar nu a fost trecută pe ordinea de zi de către majoritatea PSD-istă. Cu toate astea mai devreme sau mai târziu, schimbarea numelui pietei se va produce având in vedere că in acest loc singurul eveniment ce are legatură cu un eveniment concret de la Bistrita este Revolutia din decembrie 1989. Totusi, daca s-ar pune problema schimbarii numelui pietei Petru Rares din Bistrita, aceasta ar trebui sa se numeasca Piata Revolutiei, deoarece Bistrita mai are o stradă cu numele „Libertătii”.

  • A fost un moment deosebit, mă încearcă emoții profunde și sincere de fiecare dată când citesc despre evenimentele din 1989, deși eram doar un copil, nu pricepeam eu prea multe, dar știam că ceva se petrece, ceva cu mare magnitudine. Le datorăm toată recunoștința, respectul și datoria morală celor ce au făcut posibil ca noi, astăzi, să nu uităm acest aspect niciodată, să putem trăi liber, să gândim liber, să umblăm liber, să avem toate beneficiile și privilegiile conferite de libertate și implicit de democrație. Există un arhicunoscut proverb, să nu-l dăm uitării, care spune: să nu uităm greșelile trecutului, pentru a nu le mai repeta. Fiecare dintre noi avem obligația de a contribui cu o cărămidă, nu doar în această perioadă, ci tot timpul, la consolidarea democrației, la croirea unui climat propice traiului și modului de viață și de garantare a drepturilor și libertăților tuturor oamenilor din această țară. Când mă gândesc că există niște animale vinovate pentru pierderea de vieți omenești în acea perioadă, care, încă, din uriaș păcat, nu au răspuns pentru cele întâmplate, mă încearcă o silă ieșită din comun. Dumnezeu să-i odihnească pe cei ce au plătit cu propria viață pentru libertatea noastră, să le ocrotească părinții, rudele, cunoștințele, iar pe cei ce au făcut posibilă eliberarea nnoastră, și sunt în viață, să-i aibă veșnic în paza Sa!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.