În minivacanța de Revelion, în medie zilnic, circa 120 de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigații criminale, acțiuni speciale, precum și alte structuri vor acționa în județul Bistrița-Năsăud pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și creșterea gradului de siguranță rutieră.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, inspector principal Crina Sîrb, și subcomisarul Doru Nemeș de la Serviciul Rutier vă recomandă:
Pentru ca distracția de Anul Nou să se îmbine cu siguranța, dacă participați la evenimente organizate în public, Poliția recomandă:
- Aveţi grijă de bunurile pe care le aveţi asupra dumneavoastră când vă aflaţi în mulţime!
- Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele cunoscute întâmplător! Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant!
- Nu acceptaţi băutură, ţigări sau alimente de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii ori pe care le-aţi întâlnit de puţin timp!
- Nu răspundeţi la provocări cu violenţă şi încercaţi să evitaţi conflictele!
- Nu consumaţi alcool în exces ori substanţe interzise şi nu vă lăsaţi angrenaţi în dispute verbale care pot degenera!
- Nu participaţi la jocurile de noroc clandestine, organizate de persoane care profită de naivitatea celor tentaţi de câştiguri facile şi sesizaţi, de îndată, poliţiştii!
- Dacă vă deplasaţi cu maşina în zone în care se organizează manifestări publice, respectaţi indicaţiile poliţiştilor rutieri, lăsaţi vehiculele în parcări sau, pe timpul nopţii, în zone iluminate. Nu păstraţi în autoturisme, la vedere, bunuri de valoare!
- Atunci când vă însoţesc copiii, nu îi lăsaţi nesupravegheaţi, învăţaţi-i că au voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!
- Învăţaţi-i pe cei mici cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăcesc, asiguraţi-vă că aceştia cunosc numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa acestora!
RECOMANDĂRILE POLIȚIȘTILOR PENTRU O CĂLĂTORIE ÎN SIGURANȚĂ
”Pentru ca Anul Nou să vă găsească în siguranță, alături de cei dragi, polițiștii bistrițeni vor fi la datorie. Dacă plănuiți să călătoriți, rutieriștii vă sfătuiesc să respectați regulile de circulație și să conduceți preventiv!
Adoptați o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor! Polițiștii recomandă conducătorilor auto să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat, se dovedesc a fi extrem de periculoase. Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”.
Respectați regimul legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă una din principalele cauze generatoare de accidente rutiere în România.
Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.
Pietonii să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiţii de siguranţă.
Sunt localități în care iarna și-a intrat în drepturi, așadar este posibil ca partea carosabilă să fie acoperită de zăpadă sau polei, iar conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă.
În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile!
Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.
Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.
Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.
În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.
Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe siteul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic – vă recomandăm să verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca la drum.
POLIŢIŞTII VĂ DORESC DRUM BUN ȘI UN AN NOU CU SĂNĂTATE, CU BUCURII ȘI CU CEI DRAGI ALĂTURI!”
LA MULTI ANI domnule DORU NEMES !Va multumesc pt. precizari si va asigur ca sunt cel mai cuminte cetatean in materie de PETARDE. Nu dau nici un leu pe nimic ce bubuie. Am si cauciucuri de iarna nou- noute si merg rar iarna cu masina. Umblu pe jos ca-i mai sanatos. Va imbratisez cu drag !Un vechi amic .