Actualitate

Ce profesori pensionați nu vor mai putea preda în școli. Șefa ISJ: Avem colegi tineri care ne cer catedre

Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud nu va mai da aviz unor pensionabili să-și continue activitatea în școli întrucât, din anul școlar viitor, se va reduce cu circa 50-60 numărul de norme didactice pe fondul scăderii populației școlare. Cei mai afectați de aceste reduceri vor fi profesorii de română care au și cele mai multe ore.

Inspectorul școlar general Camelia Tabără a spus, joi, în prima ședință cu directorii din acest an, că prioritatea ISJ a fost până acum să nu lase oameni în afara sistemului.

”Nu a fost cazul. Acesta a fost motivul pentru care am dat, fără niciun fel de reținere acest drept colegilor noștri. Ne-am pus problema în acest an să începem să dăm acest drept diferențiat pe discipline. Avem discipline la care avem colegi tineri care ne solicită catedre și vin foarte mulți la concurs și au toate argumentele să o facă și avem discipline deficitare. Ca să putem face un calcul corect, noi vom avea discuții în comisia paritară. Suntem în Consiliul de Administrație 14 oameni care vom gândi ca să putem reacționa corect”, a spus Camelia Tabără.

Ulterior, într-o discuție cu jurnaliștii, inspectorul general a precizat că, din anul școlar viitor, estimează că vor dispărea între 50 și 60 de norme didactice din cauza scăderii populației școlare.

”Deocamdată nu am făcut un calcul, dar anul acesta, față de cel trecut, tot din cauza scăderii numărului de elevi, a fost nevoie de mai puțini profesori, în medie cu 50. Cam așa cred că va fi și anul acesta, cu 50-60 de profesori mai puțini va fi nevoie. Acum, prima chestiune este legată de restrângeri nesoluționate. Cred că avem 3 sau 4 și ne punem problema dacă să dăm aviz pensionabililor să-și continue activitatea. Se pare că la română apar primele probleme cu restrângeri nesoluționate de activitate. Majoritatea profesorilor de română au și limbă, iar, dacă nu mai au ore de română, intră în completare cu limba străină. Cumva se rezolvă. Nu avem oameni care să rămână în afara sistemului. În condițiile în care avem o disciplină de felul acesta, nu vrem să le prelungim pensionabililor. La matematică vom da fiindcă e disciplină deficitară”, a spus Camelia Tabără.

La sfârșitul anului trecut, în sistemul de învățământ din România lucrau 5428 de profesori pensionați. Mai jos vedeți cui i-a dat ISJ aviz să continue munca la catedră:

6 comentarii

  • LASA-NEEE DOAMNA DRAGA!
    E PLIN SISTEMUL DE PESEDISTI CARE SUNT POFESORI SI NU STIU SCRIE, NU SE STRIU COMPORTA FATA DE ELEVI SI MAI GRAV, ELEVII NEVINOVATI PICA PRADA NEPOTRISMULUI !!

    LASA-NEEE LASA-NEEE OLEE OLEEE,

  • Wow.
    Cu specializarea în limba română predai clase de limbi străine.
    Scuzați dar un om care a petrecut 2 ani în Anglia şi eventual a urmat un curs acolo are mai multe cunoştiințe lingvistice în engleză decât toți profesorii de limbă română prezenți în județ.
    E o aberație care va costa scump pe mai multe planuri.

    • Cum bine știți, facultatea de litere e cu dublă specializare. Deci profesorul de română a făcut și o limbă străină (pe care o poate și preda).

  • Lasăăă-ne….fă bineeeeeee…chiar nu aveți bun simț…după ce l-ați ținut pe Maternik în brațe atâta timp numai ca să nu stricați alianța cu UDMR și nu ați luat vreo măsură ca să-l înlocuiți cu un cadru didactic tânăr, care ar fi muncit cu seriozitate……… veniți acum cu discursuri demagogice?…..

  • Pensionarii,ca pensionarii,dar cei bolnavi de ani de zile ,care nu se prezinta la scoala decat 4,5 ore pe luna?Cu aia ce se întâmplă???
    Distrug generatii de copii…este normal asa ceva?am depus mai multe plangeri,la direcțiunea Andrei Muresanu si nici o rezolvare.Profesoara de limba romana a predat in caiet,,într un semestru intreg, 2 pagini ,atat .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.