Timp de gândire

Despre ceea ce ne recomandă să fim şefi

Au trecut deja două luni de când PDL nu mai este la putere, dar oamenii săi stau neclintiţi în poziţii de conducere. Cu mulţi dintre ei m-am întâlnit în ultimii patru ani în diverse contexte, în conferinţe de presă politice, la licitaţii de brăduţi, i-am ascultat citind de pe foi diverse lucruri în şedinţe, dar nu am înţeles nici până astăzi ce anume, în afară de calitatea de membru de partid, i-a recomandat pe unii pentru funcţiile respective din care, iată, nici măcar USL nu îi schimbă.

„Am două facultăţi şi un master. Am lucrat şi în domeniul privat”, mi-a spus Monica Miclea, şefa Agenţiei de Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) atunci când am întrebat-o care este expertiza domniei sale în domeniul accesării fondurilor europene şi ce anume a recomandat-o să devină şefa experţilor bistriţeni. Ca una care am tot atâtea diplome ca şi doamna Miclea, inclusiv cea de master, aş putea deveni un candidat eligibil pentru orice funcţie de şef de instituţie din acest judeţ. Pe logica dânsei, fireşte, nu a mea fiindcă eu nu cred că numărul diplomelor are vreo legătură cu priceperea la ceva, motiv pentru care, în cazul în care cineva s-ar gândi să mă propună să fiu şef la Direcţia pentru Agricultură, de exemplu, aş refuza politicos, deşi, fie vorba între noi, cred că aş fi un şef mult mai comunicativ decât Valentin Pop Mititean şi unul care nu ar pune sechestru pe computerele colaboratorilor.

Am adus în discuţie subiectul competenţelor deoarece abia astăzi, după luni bune de tăcere din partea dânsei, am reuşit să discut cu Monica Miclea despre „cazul Patriciu Măgeruşan”, angajatul APDRP Bistriţa care a „îndrăznit” să vorbească public despre faptul că i s-a făcut o nedreptate pe care nu i-a putut-o explica nimeni. Acest om a primit un calificativ bun pentru munca sa după care, în mai puţin de o oră, a primit altul care arăta că este un incompetent. A vrut să ştie de ce i-a fost schimbat calificativul şi a primit drept recompensă ameninţări, avertismente şi, în final, suspendarea din funcţie şi o plângere penală pentru o faptă care, dacă trebuia sancţionată (şi nu exclud că e aşa), exista posibilitatea legală să fie acum trei ani. Atunci însă, Măgeruşan nu apucase să deranjeze atât de mult.

Mai departe ştiţi povestea, dar ceea ce rămâne un mister probabil şi pentru dumneavoastră, dar pentru mine sigur, este cum de a putut Monica Miclea, cea care a recunoscut că nu are expertiză în domeniu (în afară de cele două facultăţi şi de master, nota bene nu ştim ce fel de facultăţi fiindcă nu i se poate accesa CV-ul de pe site-ul www.apdrp.ro) să se pronunţe în legătură cu competenţele profesionale ale unui om care activează într-un domeniu pe care dânsa nu îl cunoaşte? Dacă eu aş fi, de exemplu, şefa Direcţiei de Sănătate Publică, având desigur două facultăţi şi un master, aş putea să mă pronunţ în legătură cu nivelul de pregătire al unui medic? I-aş putea eu schimba calificativul de la bun la nesatisfăcător? Ar fi strigător la cer! Problema este că am absolvit studii în domenii care nu au nicio legătură cu sănătatea şi că nu aş concepe să ocup nu funcţii, nici măcar posturi, în domenii pentru care nu sunt pregătită.

Cazul Monica Miclea nu este singular. PDL a numit oameni în posturi cheie pentru simplul fapt că erau şi mai sunt apropiaţi ai preşedintelui Ioan Oltean şi buni executanţi ai poruncilor de la partid. Aşa se explică de ce nu am auzit mai nimic timp de patru ani din gura lor şi nici de vreo ispravă de-a lor. Habar nu au ce conduc, cu ce „se mănâncă” activitatea, mulţi nici nu trec pe la serviciu, nu le pasă nici cât negru sub unghie de ce se întâmplă. Dacă în cazul unor instituţii demne de a fi desfiinţate (şi aş putea enumera zeci) ni s-a părut amuzant să-i mai vedem pe unii şi pe alţii doar la parade şi la depuneri de coroane, în cazul APDRP ne îngheaţă zâmbetul pe buze. Nu cu mult timp în urmă, mai mulţi consultanţi mi-au semnalat că sunt respinse pe bandă rulantă proiectele de instalare a tinerilor fermieri fiindcă APDRP Bistriţa, instituţia condusă de Monica Miclea, a omis să le ceară aplicanţilor să depună, în afară de adeverinţa că fac parte dintr-o structură asociativă, şi cererea de aderare la acea organizaţie. Dincolo de ridicolul situaţiei (normal că ai făcut o cerere să fii primit şi abia apoi te-au acceptat), să nu le oferi majorităţii oamenilor care cheltuiesc bani grei pe proiecte toate informaţiile ca să concureze cinstit pentru banii europeni mi se pare că e o adevărată infracţiune. Deşi revolta a fost una generală în rândurile tinerilor fermieri şi consultanţilor, nu am auzit nicio explicaţie plauzibilă din partea doamnei Monica Miclea şi, evident, nici de vreo demisie de onoare. Nu o acuz că a omis cu bună ştiinţă să le spună oamenilor de ce acte au nevoie, dar îi reproşez faptul că nu este stăpână pe situaţie, că nu cunoaşte domeniul pe care îl conduce fiindcă, dacă l-ar fi cunoscut cu adevărat, o astfel de omisiune nu ar fi fost posibilă, iar dacă ar fi fost o gafă făcută de vreun colaborator al dânsei, cineva ar fi trebuit să plătească. Până azi şi nu am auzit să se fi luat vreo măsură punitivă.

Iar dacă tot am ajuns cu discuţia aici, eu cred că fiecare om care acceptă o funcţie de tipul „pălăriei prea mari care îi acoperă ochii”, vorba preşedintelui suspendat, atunci sancţiunea ar trebui să fie şi mai mare în cazul respectivei persoane. Instituţiile trebuie conduse de oameni din sistem, bine pregătiţi profesional, specializaţi în management, capabili să gestioneze relaţiile interumane, în stare să justifice orice decizie pe care o iau, bună sau rea. Nu au ce căuta în fruntea instituţiilor cei care aleg să paseze responsabilitatea atunci când nu au răspunsuri, cei care nu pot scoate tot ce e mai bun dintr-un angajat dificil, cei care nu înţeleg că atât reuşitele, cât şi eşecurile sunt asumate de şef în totalitate. Pe logica mea, de data aceasta, îi cer demisia doamnei Monica Miclea pentru eşecul în gestionarea relaţiilor cu un angajat dificil (aşa cum tot citesc în comentarii că ar fi Patriciu Măgeruşan)şi mai ales pentru omisiunile grave în materie de informaţii transmise tinerilor fermieri, amăgiţi că pot accesa sume mari din fonduri europene, puşi la cheltuială şi apoi dezinformaţi.

Dacă USL va face aceeaşi greşeală în materie de numit oameni în funcţii, dacă va continua să menţină în poziţii cheie „profesioniştii” PDL, atunci chiar că nu mai e nimic de făcut în această ţară, decât să ne facem bagajele şi să plecăm.

Apropo, îl schimbaţi odată din funcţie pe domnul Mititeannnnnnnnnn?

Cristiana Sabău

16 comentarii

  • Este o prostie acest articol. o mare prostie !! nu vreau sa intru in amanunte . ar fi inutil. nu ati intelege nimic !!!

  • Ar fi pe deplin lamuritor daca pupaza ne-ar spune daca e adevarat sau nu ca a fost angajata in functia de director din pozitia de somera!

  • Felicicitari si multumiri doamnei Sabau pentru curajul si profesionalismul de care da dovada.Aceste nonvalori care inca se mentin in functie si care frineaza activitatea institutiilor a caror ,,stapini”remarc ca sint, ar trebuii sa dispara .Spun nonvalori fiindca o cunosc pe Monica de la RAAL,fiind colegi inainte sa fie mare Director si stiu ce competente si caracter are ,acelasi caracter care vad ca functia nu la transformat………..Mi-este rusine sa spun mai multe.

  • stii ce-mi place mie foarte tare?ca i-au schimbat repede,repede pe cei care au facut ceva.ceilalti sau o parte dintre ei, stau cu fundul in doua barci.si,e bine!

  • Cu logica Dvs. sunt in in parte de acord, trebuie sa te recomande ceva , in general pregatirea profesionala, experienta , si nu in ultimul rand abilitatile manageriale fie native fie dobandite, ……dar, singurul punct in care nu sunt de acord cu Dvs. este faptul ca incepand de acum va fi altfel. Si la promovarea noastra s-au simulat concursuri, dar si acum ,, stie tot satul,, cine v-a promova in urma diverselor concursuri ce se vor organiza. Eu sunt convinsa ca Dvs. stiti asta…. Imi place totusi urma Dvs. de ( scuzati-mi expresia ) naivitate . Desi cred ca e doar aparenta sa de-a bine articolul. Cu sinceritate si eu mi- as dorii sa traiesc intr-o tara in care concursul sa fie concurs, vorba sa fie vorba si pe deasupra sa mai existe si un respect reciproc intre cetatenii Romaniei. Un superior imi spunea ca totusi doar din anul 2000 imixtiunea politica a ajuns fara perdea. Pana atunci nu spune ,ca nu ar fi fost , dar ft. greu se ,,aranjau,, unul sau doi candidati . De atunci fenomenul a devenit de masa. Cred , ca pentru a trai totusi altfel, trebuie sa incepem fiecare cu noi insine, sa nu ne mai mintim, sa nu ne mai amagim, sau sa nu ne lasam mintiti sau amagiti .
    Cu stima ,

  • as mai adauga ca sunt institutii unde nu mai au functia de directori,dar afara nu sunt dati,ce fac? simplu…iau salarile catorva muncitori care chiar muncesc…freaca niste scaune,nu produc absolut nimic,si-au bagat la loc caldut pilele si cunostintele si iau leafa pe spatele prostilor (stit dvs la cine ma refer,d-na Cristiana)….deci…nimic nou sub soare.Astept un articol despre ….o anume institutie,are balta peste :))

  • daaaaaaaaaaaaaaa…….coreect pana la……si inapoi…..asa e…….am facut o facultate inainte de 89 cu admitere de 10-20 pe loc……si am avut nevoie de o diploma pentru a incerca a accesa ceva …fonduri europene…..am cautat pe gooogle si am gasit ……..500 ron si am primit diplome de management in agricultura si chiar expert in agricultura….oare cu aceste diplome pot sa ocup functia politica de director la directia agriculturii???????….norma ca pot!….dar pentru asta mai trebuie unul doua zerouri….. (PS nu ma intrereseaza functii politice)……asta e romania!….romania mediocrilor!

  • Aveti dreptate d-na Cristiana,cred ca USL-ul s-a cladit pe nisipuri miscatoare si daca nu se trezesc si nu-si schimba urgent echipa de sefi de institutii,mai tirziu va fi prea tirziu pentru ei.Apropo de sanatate,sper ca USL-ul se gandeste serios sa faca schimbari si la spitalul unde conduce din cele mai indepartate vremuri,vesnicul BUTA,care mai mult ne vrajeste cu realizarile lui,cand de fapt,dupa cati bani se scurg pe cai ilegale,ar trebui sa fie cercetat penal!!!De aceea,eu ca si contribuabil la sanatate nu pot sa fiu de acord cu co-plata in sanatate atata timp cat banii din sanatate sunt folositi in alte scopuri sau nu-s gestionati cum trebuie de conducerile spitalelor.Deci,d-na Cristiana,nu cred ca-i greu sa conduci nici sanatatea daca ne uitam bine ce-au facut sefii din sanatatea judetului,numai in ultimii ani:cel putin 2 biserici,au dat dializa la firma privata,ne-au scos ochii cu UPU care nu are personal de specialitate,centrele de permanenta aproape nu functioneaza,etc.Dar ei raman aceeasi:BUTA=ANDRITOIU,ungurul villy.Toti cei care au distrus sistemul merg in continuare cu echipa USL…???pina cand?

  • Hai să nu ne mai ascundem după degete şi să privim lucrurile cu realism ştiinţific. Nu se fac schimbări pentru că persoanele vizate au înclinat drapelele. Un alt adevăr e acela că noii potenţi nu au „echipaj” de schimb. Clasa politică e dominată de diletanţi, cabotini, rataţi profesional. Tot mai puţini oameni de calitate întră în tocăniţa politică. Asta-i.

    PS. Domnule Proust, vă rog eu frumos, respectuos, dacă se poate, scrieţi România cu majusculă! O rugăminte ca de la unul care a dat admitere 20 pe-un loc la altul care a dat admitere 20 pe-un loc. Merci.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.