Județul Bistrița-Năsăud este pe locul trei în țară, după Mehedinți și Caraș Severin, în care vârsta medie a mașinilor la mâna a doua este mai mare de 12 ani.
Potrivit unei analize a Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), vârsta medie a mașinilor înmatriculate în România anul trecut a fost de 8,3 ani, puțin mai bună decât media de 9 ani din 2018.
În Bistrița-Năsăud, vârsta medie a mașinilor este de 12,4 ani. Județul nostru este pe locul trei în țară după Mehedinți și Caraș-Severin cu 13,2, respectiv 12,9 ani. Pe lista județelor marcate cu roșu mai sunt Dolj, Arad, Botoșani, Vaslui și Teleorman.
În București, Ilfov și Argeș media vârstei mașinilor este sub 10 ani, iar în Cluj, Brașov, Iași, Prahova, Dâmbovița, Galați, Brăila și Constanța între 10 și 11 ani.
În total, peste 600.000 de mașini noi și rulate au primit numere românești. Aproximativ 35% (212.840 unități) din totalul înmatriculărilor de autoturisme nou intrate în parc în 2019 (noi + rulate) au avut normă de poluare Euro 6 sau au fost electrice (integral sau PHEV). Au intrat în parcul național un număr de peste 225.000 de autoturisme a căror vârstă a fost de cel puțin 12 ani.
În ceea ce privește evoluția autoturismelor “verzi”, achiziția acestora a înregistrat creșteri semnificative în ultimii 5 ani (dublări ale volumelor), acestea fiind și mai mari în ultimii 2 ani.
În anul 2019, creșterea segmentului de autoturisme electrice a fost de 150,3% (de 2,5 ori), comparativ cu 2018, iar pe cele hibride +79,7% (datele analizate au cuprins atât volumele de autoturism e noi, cât pe și cele rulate).
Da, asa e. Dar sa nu uitam ca suntem si intre primele 4 sau 5 judete cu cele mai mici salarii din Romania. Eu zic ca de aici porneste totul, de la nivelul de trai.
Cred ca ati interpretat gresit datele din harta APIA in paragraful nr. 3 („În Bistrița-Năsăud însă, 12,4% dintre mașinile nou înmatriculate erau mai vechi de 12 ani.”). Dupa cum se poate observa in legenda hartii numerele pentru fiecare judet reprezinta varsta medie in ani a masinilor, nu procentul de masini mai vechi de 12 ani. Daca ar fi cum scrieti dumneavoastra (doar in acest paragraf) ar insemna ca in tara nostra avem putine masini peste 12 ani. Poate ar fi bine sa reformulati si sa inlocuiti procentele cu ani.
Da, mulțumim. Am corectat
La ce salarii avem in judet, de unde naiba să ne luăm mașini mai noi.Ca politicieni nu ne putem face toți. Cine nu ar vrea să își ia mașină nouă, dar cu ce banii,să te împrumutî la banca să fi dator toată viața și tot o mașină m-ai veche îți iei.