Actualitate

Se schimbă clima în România? Ce record s-a atins la Bistrița anul trecut

Anul 2019 a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice. În toată țara s-au înregistrat temperaturi mai mari cu 1,5ºC, cea mai mare abatere pozitivă fiind la Bistrița cu 2,5ºC.

”2019, cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice, vine cu un nou record: la Constanța, temperatura medie anuală a fost de 14.4ºC, caracteristică climatului mediteranean, cu o abatere pozitivă de 2.3ºC față de perioada climatică 1981-2010. Abaterea temperaturii medii anuale, medie pe ţară, faţă de normala climatologică (1981-2010) a avut valori de peste 1,5ºC în aproape toată ţara, abateri sub această valoare înregistrându-se punctual la câteva staţii meteo. Cea mai mică abatere pozitivă a fost de 1,2ºC, la Tg. Logreşti, iar cea mai mare, 2,5ºC, la Bistriţa”, scrie Severe Weather Alert – România.

https://www.facebook.com/prognozemeteopersonale/photos/a.1497534613886487/2234825786824029/?type=3&theater

Clima României este temperat-continentală de tranziţie, marcată de unele influenţe climatice oceanice, continentale, scandinavo-baltice, submediteraneene şi pontice. Astfel, în Banat şi Oltenia se face simţită nuanţa mediteraneană, caracterizată de ierni blânde şi regim pluviometric mai bogat (mai ales toamna). În Dobrogea se manifestă nuanţa pontică, cu ploi rare, dar torenţiale. În regiuni din estul ţǎrii, caracterul continental este mai pronunţat. În partea de nord a ţării (Maramureş şi Bucovina) se manifestă efectele nuanţei scandinavo-baltice, care determină un climat mai umed şi mai rece, cu ierni geroase. În vestul ţării se manifestă mai pronunţat influenţe ale sistemelor de joasă presiune, generate deasupra Atlanticului, ceea ce determina temperaturi mai moderate şi precipitaţii mai bogate. Nuanțările climatice se manifestă și pe treptele altitudinale, în masivele muntoase ale arcului carpatic fiind prezent climatul montan răcoros, cu umezeală mare în tot timpul anului.

Potrivit Wikipedia, clima mediteraneană sau clima subtropicală este un tip de climă similar cu cea din bazinul Mării Mediterane. În afara regiunilor din zona Mediteranei, acest tip de climă predomină în unele zone din vestul Americii de Nord, vestul și sudul Australiei și în vestul Africii de Sud, precum și în centrul statului sud-american Chile.

Clima mediteraneană se caracterizează prin veri calde și uscate și ierni blânde și umede, vara precipitații puține, iarna mai puține precipitații față de climatul temperat-oceanic, vânturile care bat se numesc: mistral, sirocco și bora.

Vegetația mediteraneană, veșnic verde, e formată din citrice, arbori scunzi (stejarul veșnic verde, stejarul de plută, pinul de Alep, pinul maritim etc.). Animalele caracteristice sunt: șacalul, scorpionul, broasca țestoasă și magotul.

În țările mediteraneene domină relieful înalt format din munți tineri ca: Pirineii, Alpii, Apeninii, Munții Pindului, Munții Carpați. Solurile specifice sunt solurile calcaroase, solurile galbene și roșii (terra rossa). Este o regiune care are încă vulcani activi (Etna, Vezuviu).

Cutremurele sunt dese. Populația este adunată lângă râuri și fluvii din cauza secetei. Cele mai importante resurse naturale sunt: fier, cupru, plumb, uraniu, mercur, zinc, bauxită, crom, cărbunii superiori, etc.

5 comentarii

  • Țineți cont că stația meteo Bistrița acum este între construcții, în interiorul orașului. Înainte de revoluție acolo era câmp, fără construcții în apropiere. Practic, pentru a fi rigurosi, ar trebui mutată în afara orașului, în câmp, fără construcții în apropiere. Orașele au un microclimat mai cald decât împrejurimile și atunci ar trebui aplicat un factor de corecție. S-a aplicat acest factor de corecție? Nu, atunci ce să înțelegem noi? Se caută cu tot dinadinsul să se demonstreze teoria încălzirii globale, chiar dacă ea e falsă.

  • Articolul anterior „Bistrița-Năsăud, printre județele ”roșii” pe harta mașinilor poluante” explica efectul! Nu are cum sa fie altfel: sa fii printre primele locuri la poluare și pe ultimul loc la creșterea medie a temperaturilor! Avem nevoie de masuri urgente!!!!

  • Oare care a fost cauza ca la Bistrita a fost cea mai mare abatere pozitiva de 2, 5 grade ? Ia sa vedem cine raspunde ?Raspuns ; in trei mandate ale primarului DRUJBA au disparut din oras peste 1000 de arbori. In locul lor , mai precis in locasurile ramase cu cioate onor Primaria a comandat lucrari de astupare cu dale(bicuiti de beton). Astfel peste 300 locasuri au disparit . De asemenea s-a redus constant suprafetele inierbate printre blocuri, au disparut gardurile vii si arbustii odata cu trasarea liniilor pt. parcarile de resedinta. Noroc cu VERZII si Bistrita Civica secondati de 5.000 semnaturi de la bistritenii civici care se opun altor masuri criminale de taieri de arbori si desfintarea a inca 5021 mp de spatii verzi din Piata Centrala. Noroc cu cele peste 550 semnaturi ale localnicilor din Parcul Eminescu care s-au opus distrugerii parcului pt. o parcare subterana. In schimb in China cea populata si supra – poluata , in orasele cu peste 1 milion de locuitori se comanda un nou concept urbanistic numit PADUREA URBANA. Cei mai buni proiectanti europeni si japonezi vor proiecta in regim de urgenta blocuri de 15-20 etaje si care vor fi invelite de plante, iedera,si pe acoperisuri vor avea adevarate paduri de arbusti si copaci . Se estimeaza ca fiecare suprafata de bloc anvelopata cu plante va depasi 2 ha. Noi le avem, mostenite de la inaintasi, de la sasi si primari cu dragoste de Bistrita si cu viziune de frumos dar Administratia actuala isi bate joc de ele si le distruge. Iata cum CHINA socialista ne-o ia cu mult inainte la toate capitolele. De aceea la dezbaterea publica pe Buget vom face putina galagie pt. a se urgenta CADASTRUL VERDE dar si alte masuri urgente care trebuie luate. Nu vrea Cretu, nu vrea Niculae , poate va vrea un alt Primar sprijinit de VERZI in alegerile din anul acesta.Nu ne mai putem permite sa pierdem nici un mp de iarba in conditiile severe care se anunta.

  • Setea de bani petro-comanditarilor internaționali care au subvenționat mișcări politice conservatoare cam pe toate continentelor, au creat confuzie maximă în comunitățile de oameni, mulți spălați pe creier cu religia alții cu fake-news, astroturfingul a condus la situația excepțională când părerea unor persoane cu doctorate în istoria evului mediu contează mai mult decât consiliile celor mai specializați oameni de știință de pe planetă, care au tras avertismente de ceva vreme.
    Ignorarea totală a schimbărilor climatice e calea spre extincție.
    Deja probleme privind cultura cartofilor, aliment de bază în alimentația umană, apar chiar în zona de origine a tuberculului. Războaiele din zona volatilă a Orientului Mijlociu au o componentă cauzală climatică. Defrișarea Bazinului Amazonian cu o viteză enormă, de asemeni complică lucrurile.
    E clar că fără a schimba major modalitatea de a interacționa cu mediul, mai ales a respecta capacitatea acestuia de regenerare… nimic bun nu se va întâmpla.
    Negaționismul instituționalizat și ajutat prin campanii social-media de către mai-marii zilei care trăiesc pe comerțul combustibililor fosili e cauză primară a degradării accentuate a climei, reducerii biodiversității și a extremelor din ce în ce mai frecvente cu consecințe greu de anticipat.
    Tornade, inundații, temperaturi extreme.
    Tot tacâmul.
    Pe care societățile nu sunt pregătite să le adreseze încă.

  • Unnalt.eşec al Statului e evident.
    Tirurile ca şi mijloc de transport a mărfurilor răspund nevoilor de livrare a produselor.
    Poluare, aglomerare a şoselelor, costuri ce se regăsesc în produse.
    Ori România avea deja o rețea feroviară care întreținută corespunzător , modernizată ar fi oferit pe distanțe medii şi lungi o alternativă mult mai economică şi sigură în timp. Mai puțin poluantă, mai performantă. Dar fiecare partid a văzut în CFR o vacă de muls. Nefurajtă corespunzător, desigur.
    Avem maşini care trebuiesc înlocuite la 7-10 ani ani ( costuri pentru cetățeni care tau din capacitatea lui de economisire, bani care se duc literalemente în gaze cu efect de seră) , infrastructuri depăşite ca şi concepție.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS