Timp de gândire

Să ne spionăm vecinii?

Statul român ne-a găsit tuturor o ocupaţie estivală, nu de alta, dar poate că ne cam plictiseam. În loc să pierdem vremea aşteptând să vină din concediu Curtea Constituţuională, mai bine punem umărul la marea delaţiune naţională. E timpul să stăm la pândă sub ferestrele vecinilor, să ne uităm pe sub uşile lor, să ne băgăm degetele în cutiile poştale ca să vedem ce scrie pe plicuri în dreptul destinatarului şi să inventariem maşinile din parcare.

Când dăm de primul autoturism cu număr străin, trebuie să acţionăm. Doar aşa vom dovedi că suntem cetăţeni responsabili.

Când am văzut comunicatul Primăriei Bistriţa, iniţial am crezut că e o glumă de 1 aprilie, să ne mai descreţim frunţile. Instituţia cu aproape o mie de angajaţi, cu Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanei, cu Direcţia de taxe şi impozite (care te găseşte şi în criptă să te execute dacă nu ai plătit), cu Serviciul de stare civilă, Direcţia de Patrimoniu care are evidenţa tuturor chiriaşilor şi multe alte servicii, ne cere nouă, plătitorilor de taxe şi impozite pe clădiri, maşini, parcări, apă, aer şi viaţă să facem un efort şi să lucrăm în locul ei vara aceasta spionându-ne vecinii şi dezgropând în noi instincte securiste ca să aflăm câţi suntem. Cum altfel aş putea eu să spun municipalităţii (dovedind astfel că sunt un bun cetăţean) care dintre vecinii mei mai trăiesc sau care au murit, care şi-au pierdut dreptul de a vota, au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, au pierdut cetăţenia română, au actele expirate, şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiaţi din lista localităţii rezidenţei anterioare? Chiar dacă i-aş cunoaşte pe toţi (ceea ce nu este cazul meu, de exemplu), cine îşi imaginează că m-aş putea transforma, peste noapte, în sectoristul care controlează actele la intrarea în casa scării? În situaţia absurdă în care mi-ar trece efectiv prin cap să fac asta, ce credeţi că ar face vecinii? Majoritatea cred că ar suna la 112, convinşi că am înnebunit.

Cea mai tare cerinţă de pe lista cu rugăminţi a Primăriei Bistriţa mi se pare aceasta: să informez municipalitatea dacă eu cunosc „ persoane care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului”. Să presupunem că aş vrea să onorez şi această solicitare. Cum? Să-mi cumpăr telescop şi să-i spionez pe vecinii din blocul de alături? Când văd mai mulţi în bucătărie să scriu mail la Primărie? Ascultând pe la uşi?

Presupunând că îmi doresc foarte tare să se clarifice situaţia de pe listele electorale permanente, că vreau să se termine odată criza politică din România, că vreau ca judeţul să nu mai aibă cinci parlamentari tăietori de frunze la câini, ci trei care să facă treabă, nu credeţi că aş avea nevoie să văd listele electorale care să-mi dau seama ce e în neregulă legat de familia şi de cunoscuţii mei? Cum pot vedea eu dacă bunicii mei şi chiar tatăl meu care nu mai sunt demult în viaţă figurează pe listele electorale? Cum pot verifica faptul că numele meu şi datele sunt trecute corect şi că nu mai are nimeni CNP-ul meu? Cu delaţiuni făcute de vecini, cu spionaj, cu ascultat pe la uşi? Să fim serioşi.

Dacă statul român nu ştie câţi cetăţeni are, unde sunt aceştia, ce bunuri deţin, ce anume impozitează şi cât, atunci să nu ne mirăm că numărul celor care participă la vot este pe zi ce trece tot mai mic. De ce să mai trimitem, cu votul nostru, în funcţii bine plătite oameni care nu sunt în stare de nimic, nici măcar să ne numere? Mi-e teamă că, la alegerile din toamnă, absenteismul va fi şi mai mare dacă nu cumva, până atunci, ne transformâm cu toţii în securişti sau delaţionişti.

Cristiana Sabău

14 comentarii

  • Doamna Cristiana,oare nu ar trebui sa ne intrebam ce a facut A. E. P. in ultimii ani? Oare la nivel judetean, nu a existat nici o structura care sa ne numere? Oare de ce s-a facut recensamant in urma cu aprox. un an? Spuneti-mi o tara civilizata si democratica din Europa, care sa nu stie cati cetateni are( cu o mica aprox.) si ce anume trebuie sa contina o lista electorala permanenta ! De asemenea, ar trebui sa aflam care presedinte de pe mapamond, a incercat sa boicoteze un referendum( cu prag) ? Si, ar mai fi multe, dar ma opresc. Bineinteles ca sunt subiectiv !

  • d-le doctor,cu respect,sunteti subiectivist si purtati ochelari de cal,ma intreb ce anume va mai trebuie ca sa va convingeti ca nu e bine ce se intampla sub actuala guvernare,sa vedeti ca acest ponta nu face decat sa-l acuze pe base,iar poporul geme ,ca ministrii lui sunt numai oameni deocheati,va inteleg ca sunteti apartinator unui anume partid,dar sunt convinsa ca nu sunteti de acord cu tot ce se petrece sub pont/Antonescu!!! respecte.

    • Este evidentă neputinţa adminisţraţiei locale şă-şi deomnstreze eficienţa, atunci apelează la sprijinul cetăţeanului, ca apoi să aibă pe cine acuza de necolaborare pentru o cauză de interes naţional. Aşa cum zice monica, doar cei cu ochelari de cal nu pot vedea 7,4 miloane de voturi pentru demisie, dar eu adaug că au şi urechi de măgar de nu au auzit ce au strigat demonstranţii în iarnă. Şi eu domna monica cotizez la un partid politic şi nu sunt de acord cu tot ce fac aleşi acelui partid. Dar pentru asta merg la vot, îi votez pe cei care cred că sunt mai buni, nu ascult orbeşte sfaturile total împotriva valorilor democratice – boicotarea votului.

    • ….de asta nu va merge tara asta ….vreodata!…toti fac politica cotizand la unul dintre partide …….toti asteapta patru ani pentru ca in alti patru ani sa le fie bine…..toti se consoleaza si resemneaza asteptand sa faca rocada de functii!….(jumate din angajatii de la stat sunt sau au fost directori sau sefi de servici….)

    • Şi tu faci politică, şi bine înţeles proastă, fiindcă o faci fără să-ţi asumi identitatea, fără responsabilitate faptelor ce le determină comentariile făcute. Iar cel care se consolează el cel inactiv, indolent, critic faţa de orice, dar mereu ascuns după perdea şi aşteată funcţia politică în urma rocadei.

  • Este o nebunie absolută în România de câteva zile, aproape toata lumea numără oameni si face calcule legate de liste, de „cantități de oameni„; se vorbește prea mult despre procesul acesta și se vorbește in mod steril, repetitiv, neprofesionist. Avem noi o vocație națională în a ne concentra pe prezent sau pe trecutul imediat (cu acuze, reproșuri, revanșe) și nu pe viitor (prin viziune, planuri strategice si planuri de implementare). În plus, dezbaterea este preponderent emoțional-partizană și șuetistă, neprofesionistă când ar fi trebuit să fie exclusiv centrată pe analize de legislație (de reguli) și pe explicații științifice (demografice, sociologice, juridice).(…) comentariu editat

  • Doamna Monica, ce nu e bine? Ca, la toamna bugetarii vor avea reintregite salariile? Ca doresc, ca justitia sa fie cu adevarat independenta si apolitica ? Ca-mi doresc un presedinte care sa nu mai hahaie” tiganca imputita”,? Ca-mi doresc reforme economice eficiente, un bacalaureat diferentiat, pensionarii si bolnavii sa fie respectati si ajutati…? Aceasta tara minunata , merita altceva decat sleahta de „colonei” condusi de Basescu !

    • Încep să am un sentiment de disconfort intelectual profund atunci când văd in comentariile unor oameni argumente ce ţin de o analiza sentimentală, favorabilă doar unei parţi a populaţiei, târâtă fără voia ei intr-un război politic absurd şi în care se consumă energii ce meritau o cauză mai bună.
      în disputa care monopolizează de zile bune dezbaterea publică nu se întrevede o soluţie care să ducă la liniştirea apelor. Este o fundătură din care nu se poate ieşi ţipând unii la alţii, ci trebuie o anumită distanţare, ca într-un joc în care miza se impune a fi situaţia de egalitate.
      Teoria jocurilor ne spune clar care ar fi cea mai bună abordare sau strategie pentru rezolvarea unei dispute – chestiunea numită win-win, adică eu câştig, tu câştigi. Psihologia ne spune că deşi această variantă este de preferat, nu va fi întotdeauna luată în calcul datorită amestecului emoţional, sau mai pe şleau sentimentele ne vor influenţa deciziile mai mult decât logica rece dacă aceste sentimente, emoţii sau cum doriţi să le spuneţi sunt de o intensitate mare. În mare, înseamnă că la nervi nu-i tocmai de preferat să luăm decizii.
      Oricât de logic ar gândi o persoană în general, când sentimentele faţă de persoana cu care are o dispută sunt deosebit de puternice (fie dragoste, fie ură), adică la marginea obsesiei sau mai departe, acestea îi vor îngrădi capacitatea de a judeca lucrurile corect.
      Prin urmare, luate cum par cel puţin la prima vedere, n-avem nici o şansă să credem că dacă Băsescu revine la Cotroceni lucrurile se vor linişti. Dimpotrivă. Psihologic vorbind, orice nereuşită a guvernului USL se va răsfrânge asupra acestuia ca ţap ispăşitor – lucruri deja probate. Nu reuşim să guvernăm pentru 75% din timp ni-l petrecem încercând să contracarăm ameninţarea numită Băsescu. Nu putem atrage fonduri europene şi de asta vinovaţi sunt cei dinainte de la minister. Nu putem face mini-referendumul că primarii PDL ne stau în cale. Etc. Puţin găunoasă gândirea însă n-avem ce-i face pentru că n-avem cam cu cine, disonanţa cognitivă din gândirea populaţiei României găsind aceste motive plauzibile.
      Ca să explic mai bine ce doresc să comunic, voi defini un pic disonanţa cognitivă sub forma existenţei unei situaţii conflictuale la nivelul emoţional, a existenţei mai multor procese mentale contradictorii simultane. Teoria disonanţei cognitive susţine că la nivelul mental persoana care experimentează asemenea situaţii conflictuale îşi va modifica procesele mentale pentru a acomoda această situaţie conflictuală sau mai bine zis îşi va crea cadrul mental pentru a explica această situaţie. Cum era povestea cu vulpea şi strugurii – dacă vulpea nu poate ajunge la struguri, decide că sunt acri şi de fapt nu-i vrea. Se caută scuze. Se caută factori externi care să explice situaţia. Da, dar… aceasta e modelul de gândire de fapt. Nu am învăţat matematică pentru că profesorul n-a ştiut să explice. Am plagiat pentru că de fapt de la Platon încoace toţi au făcut-o. Nu dăm legi, nu îmbunătăţim mediul economic pentru că avem un cetăţean în tricou albastru care deşi suspendat face presiuni. Oamenii cred că un ministru al justiţiei din România demisionează pentru că Băsescu a făcut presiuni asupra sa, chiar din postura de preşedinte suspendat şi chiar dacă majoritatea parlamentară, guvernul şi, să zicem, majoritatea populaţiei este USL.
      Populaţia îşi proiectează propriile frustrări asupra celui găsit vinovat de orice, de la vânzarea flotei la seceta din ţară, pentru că i-a fost servit pe tavă ca ţap ispăşitor. După cum s-a putut vedea pe diverse pancarte, referendumul a avut ca motivaţie nu niscai incălcări de mare gravitate a constituţiei, ci tăierea pensiilor, a salariilor. Poporul asta a fost informat. Mi-a tăiat pensia, mi-a tăiat salariul, mi-a tăiat ajutorul social, aşa a fost instruit să gândească cetăţeanul. Iar acesta s-a conformat. Antonescu, Ponta, USL ca formaţiune sunt consideraţi salvatorii României de către o grămadă de cetăţeni. Jos cu dictatorul – se strigă pe oriunde se poate. Însă a fi salvatorul României nu prea corespunde cu atitudinea, cu fapta acelor inşi. Iar populaţia prinsă în hora disonanţei cognitive preferă să considere presiunea asupra CCR, încălcarea regulamentelor Senatului şi Camerei Deputaţilor etc, drept urmarea firească a abuzurilor comise de Băsescu. Nu poţi face omletă fără a sparge câteva ouă, nu-i aşa? Scopul scuză mijloacele.
      Sentimentele de ură instigate în populaţie de vreo câţiva ani îşi produc acum roadele – distrug orice urmă de logică. Eu unul n-am de gând să comentez cine are dreptate. Ceea ce doresc să evidenţiez este că drumul pe care îl urmăm este deosebit de periculos. Distrugător, aş prefera să îl caracterizez. Cine fură azi un ou mâine poate fura chiar un bou. De ce am acoperi orişice abuz l-am observa sub mantia legalităţii?
      Revenind la discuţia în sine, revenirea sau demiterea lui Băsescu deja a devenit irelevantă.
      Dacă demiterea lui reuşeşte, eu unul mă îndoiesc de succesul politicilor sociale ale guvernului USL – ţări mai mari ca noi sunt în plină criză iar bruma de importanţă şi credibilitate a României a fost distrusă. Acest lucru se traduce prin creşterea costurilor de finanţare a deficitului bugetar (care creşte şi tot creşte) şi părerea tot mai vocală a acelor state din zona Euro care consideră, tradus în vorba populară, că „fiecare pasăre pe limba ei piere”. Adică vom fi lăsaţi în pace să picăm iar eforturile financiare vor viza strict zona Euro pentru că, nu-i aşa, experienţa Greciei ne arată că dispoziţia creditorilor de a restructura o datorie este legată de adoptarea unor măsuri de austeritate destul de dureroase – exact ceea ce un guvern social nu doreşte să facă.
      Dacă demiterea nu reuşeşte, toate degetele vor arăta spre Băsescu, exact cum a fost înainte de suspendare. Acest individ nu ne lasă să guvernăm. Iar această propoziţie va fi înghiţită pe nerăsuflate de o populaţie care nu poate face altceva decât să caute un ţap ispăşitor în loc să-şi vadă propriile deficienţe. Şi sindromul „True Believer” pe care îl observ tot mai mult în Ponta, Voiculescu şi Antonescu nu-i va lăsa să coabiteze – ba mai mult, am impresia că acele mişcări sociale anunţate de Antonescu vor apărea, dorite ori ba.
      Prin urmare, ce ne aşteaptă? O tabula rasa – buclele de feedback vor fi tot mai violente până când vor exploda – singura variantă pe care o văd eu ar fi o tabula rasa în domeniul politic. USL guvernează şi cel mai probabil va guverna şi după alegerile parlamentare. Însă nu ştiu pentru cât timp – întrucât experienţa ţărilor care cheltuie mai mult decât produc ne garantează apropierea de faliment – iar în acest caz, dacă PDL şi Băsescu sunt distruşi iar USL compromişi, e posibil să vedem apariţia unei noi forţe politice care să preia frâiele conducerii. Doamne fereşte de vreun Hitler, zic eu, România fiind ţara tuturor posibilităţilor.

    • Visati, domnule doctor, ca la toamna bugetarii vor avea reintregite salariile. Asa cum viseaza si Ponta daca nu cumva minte cu buna stiinta. FMI, nu va permite asta. S-a zis clar, pentru cine are urehi de auzit: „daca aceasta nu va afecta bugetul”. Cum sa nu afecteze bugetul cand cresterea economica se tot diminueaza si tinta de deficit e depasita? Ca sa ai o tara cu crestere economica in vremuri de criza economica mondiala trebuie sa iei masuri nepopulare, asa cum a facut Boc. Ori Ponta nu e Boc ( in detrimentul lui Ponta). Nu vedeti ca de cand e cuplul la putere parca traim in Absurdistan? Sa fie multumiti cei care au strigat zi de zi in pietele publice, organizati de politicieni (ca numai spontane nu au fost mitingurile alea rusinoase), ca uite ce au facut. Acuma nu au decat sa isi spioneze vecinii. Unde nu e cap, vai de …restul!

  • E nedreapta transferarea in spinarea Primariei Bistrita a recomandarilor guvernului privind actualizarea listelor. Metodologia a fost stabilita de guv.ro si trasmisa in teritoriu spre aplicare. Cerintele si formularile vin de la guvern. Unele chestiuni cum ar fi cea referitoare la rezidentii in strainatate nu sunt sub controlul administratiei pentru ca asemnenea informatii nu s-au cerut si nu s-au colectat pana acum. Exista persoane care doresc sa sprijine demersul de actualizare a listelor permanente. Desigur dintre votantii „DA” de la referendum. Nu e nevoie sa spionezi pe nimeni pentru asta. Este de ajuns sa transmiti primariei informatii cu privire la membrii familiei care in prezent domiciliaza in strainatate. Acum se poate face acest lucru in mod eficient transmitand un e-mail, urmand probabil sa semnezi ulterior ceva. Acesta este, cred eu, sensul demersului. Pentru chestiunea semnalata cu persoanele care nu se coreleaza cu suprafata … sau pentru morti (mai putin pentru mortii in strainatate), primaria are datele. In comunicatul transmis publicului, din lista transmisa de guvern, trebuiau retinute doar pasajele pentru public.

  • Domnule ganditor, cred ca sunteti mult prea sceptic in privinta viitorului acestei tari, pe care o iubiti la fel de mult ! Va reamintesc, ca din cutia Pandorei, ultima a iesit Speranta ! Avem nevoie la conducere, de oameni tineri , entuziasti , competenti , pe langa experienta si intelepciunea celor mai varstnici . Ar trebui sa terminam definitiv, cu „jucatorii ” , lingaii, incompetentii, dosare, santaj,ascultari ,mlnciuni sfruntate, etc !

    • Asta imi doresc şi eu, de aceea, deschizând bine ochii, constat că lichelele nu sunt în exclusivitate portocalii, doar ura ne face sa vedem lucrurile unilateral.

    • D-le doctor,avem nevoie de oameni tineri la conducerea acestei tari,dar din pacate nu hoti,plagiatori,repetenti,incompatibili….si parerea mea e ca trebuie sa fie ,,jucatori,,dar cinstiti ,sa aiba viziune si sa joace pentru bunastarea noastra a tuturor (nu numai a bugetarilor ).Ii avem dar se pare ca mereu facem alegeri proaste !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.