Actualitate

Numai de bine despre parcarea subterană din Piața Mihai Eminescu. Nu se va mai face

Parcarea subterană din Mihai Eminescu nu se va mai face mai face decât în situația în care Primăria Bistrița va putea accesa bani europeni pentru realizarea ei, a declarat viceprimarul Cristian Niculae.

”În Piața Mihai Eminescu domnul primar Ovidiu Crețu a vrut să facă parcare subterană pe fonduri europene fiindcă se ridicau costurile la 9,5 – 10 milioane de euro, din câte am înțeles eu. Întotdeauna parcările subterane sunt mai scumpe decât cele etajate pentru că tot ce trece pe acolo trebuie relocat, și aici vorbim de rețele de utilități. Costă foarte mult relocarea, dar mai trebuie să ai și pe unde să le muți. Trebuia să spargi și Gării, și Republicii ca să muți rețelele. Nu a fost eligibil acest proiect fiindcă nu a fost eligibilă nici o parcare. Eu aș face-o pe fonduri europene dacă se deschid axe de finanțare în viitorul POR prin care se alocă bani și pentru parcări. Aș face-o! Eu cred că trebuie făcută. Nu se pune în discuție”, a spus Cristian Niculae la AS TV.

El a adăugat că, în situația în care ar fi investitori interesați, nu ar avea nimic împotrivă ca municipalitatea să intre într-un parteneriat cu ei: ”să vină investitori și să facă parcări sub și supraterane etajate în Bistrița”.

În 2016, Primăria Bistriţa anunța că intenţionează să investească 5,7 milioane de euro într-o parcare subterană cu 243 de locuri în Piaţa Mihai Eminescu. Proiectul, realizat de de firma Luca Way din Bucureşti, a fost dezbătut în 7 iunie 2016, în sala de şedinţe a Consiliului Local.

Parcarea subterană urma să aibă 7.700 mp, pe un singur nivel, cu o capacitate de 243 de locuri de parcare (208 pentru autoturisme, 8 pentru microbuze, 27 pentru motociclete) și cu acces auto din str. Mihai Eminescu (în apropierea intersecțiilor cu Bd. Gării și Bd. Republicii), dar şi a unor pasaje pietonale subterane: unul care subtraversează strada Gării (26 m) și unul care subtraversează Bulevardul Republicii (34 m).

Tot prin proiect era prevăzut un acces pietonal la suprafață, respectiv amenajare exterioară cu spații verzi și spații pietonale, pe zone tematice centrate în jurul unei statui iluminate a poetului Mihai Eminescu, care se va realiza în urma unui concurs de soluții (Spațiul ”Luceafărul”). Poezii cunoscute ale acestuia vor putea fi citite pe panouri din lemn pirogravat. Va fi și un spațiu intitulat ”Cu mâine zilele-ți adaogi”, dedicat unor activități precum târguri, manifestări culturale, teatru, etc.

În spațiul ”Glossă” erau prevăzute pergole și 6 mese pentru jocuri, cu băncuțe, în spațiul ”Crăiasa din povești” un foișor pentru manifestări culturale, în spațiul ”Și era ploaie cu senin” – 25 de jeturi de apă, în spațiul ”Copii eram noi amândoi” – loc de joacă, tobogane, leagăne, groapă cu nisip, în spațiul ”Floare albastră” – loc de relaxare, cu bănci și flori. Vor exista şi două puncte de informare, două ascensoare hidraulice parcare, două ascensoare hidraulice subtraversări, copertine acces pietonal, pătrate și în formă de L, spații verzi pe 6.793 mp din totalul de 9.274 mp, sistem de supraveghere video, sistem audio (sistem de difuzoare în spațiul verde), sistem de irigații, 50 de bănci și 50 de coșuri de gunoi, spațiu pentru oprirea autocarelor, 12 stâlpi de iluminat arhitectural.

11 comentarii

  • Cristian Nicolae este copia fidela a lui O. Cretu. Gandesti ca l-o dus la scoala de manuta pana o ocupat functia de VIce. Are exact aceasi abordare sinistra si aceleasi expresii ca si OTC. ( o facem nici nu se discuta ). Deci in PSD cand ai o tema nu conteaza daca este buna sau este contestata de cetateni mergi ca BOUL inainte e xact ca si in Piata Centrala. Niculae a invatat aceste apucaturi si va imbratisa toate apucaturile cu virgula cu tot de la Otc. Astfel apetitul crescut la distrugerile de parcuri si Spatii Verzi le vedem si la Niculae care deja are o obsesie mostenita de la edilul sef. Cu toate ca este inca viu contestata aceasta Parcare in locul Parcului, si au fost depuse 500 semnaturi de la elevi, si bistritenii care stau in vecinatate, Niculae uita ce a spus anul trecut la As-tv adica renuntarea la acest proiect aberant, distrugator si costisitor. Si asta in timp ce Primaria are 24 de puncte termice infecte , in loc sa faca acolo parcari ei cauta sa distruga parcuri. Comisia de Mediu UE si cei de la Fonduri Europene vor fi instiintati la timp ca sa nu primiti bani pt proiecte in detrimentul mediului ambiant si a parcurilor. Tocmai din aceasta cauza Primaria nu s-a deranjat sa termine si Cadastrul Verde care era obligatoriu pana in 2010. Ca sa aiba posibilitatea sa prosteasca cetatenii, instantele si sa distruga spatiile verzi. De astazi anuntam VICELE ca este in atentia VERZILOR exact ca si Coronavirusul din China .

  • Edilii administratiei romanesti si in special din orasul nostru , mai au si un tupeu si o nesimtire crasa de a mai pomeni de Fonduri Europene pe asemenea proiecte care aduc atingere Mediului Ambiant, Dupa ce Comisia Europeana a lansat deja INFRIGEMENTUL pe POLUARE si DESEURI sa mai ai curajul sa ceri tot de la ei finantare , este de -a dreptul incalificabil. Intre timp in Bucuresti care este direct in vizorul CE , in sectorul 4 la primarul Baluta se fac pasi. Astfel intre sinele de tramvai pe multi km se va aseza un covor de iarba. La noi Cretu si Nicolae vreau sa scoata iarba, copacii si florile si sa puna dale si betoane. Acesti EDILI vor trebui sa raspunda PENAL pana la urma daca o tin tot asa .

  • Domnule Balan,cu tot respectul as dori sa va exprimati si dumneavoastra un punct de vedere despre ce trebuie facut daca :parcarea din eminescu nu trebuie facuta, daca centru vechi nu trebuie facut ,daca copaci din municipiu nu trebuiesc toaletati,daca strandul nu trebuie modernizat,daca pasajele din Bistrita nu trebuiesc modernizate,daca acele cabluri care atirna pe toti stilpii de iluminat nu trebuie ingropate,daca ,daca,daca etc.Va rog sa spuneti in viitor cind negati un lucru care nu este bine facut de acesti „edili” care nu v-au dat autorizatie de constructive pentru casa dumneavoastra,ce trebuie facut,adica solute in acea speta.Va multumesc anticipat si o si in tacere.

  • Sunt destui dintre noi care am văzut cum arată o parcare subterană cu mai multe nivele și care deasupra are zonă verde cu arbori ornamentali si iarbă. Sunt mai multe locații in Bistrița unde s-ar putea construi parcări subterane : in fața prefecturii/consiliului județean , lângă Han in fata spitalului. Dar nu sunt bani. Bine că pentru aberații gen pârtia cocoș sunt. O parcare își amortizează investiția nu ca pârtia creată!

  • In semn de protest mi-am cumparat drujba si intr-o noapte am sa tai toti copacii din cauza carora nu se pot face investitii! Parcul Eminescu si Piata Centrala vor fi primele zone in care vor cadea copacii!

  • Inainte de 1989 in Piata Mihai Eminescu din Bistrita urma sa fie construită Casa de Cultură Sindicatelor , un complex cultural pentru care s-au demolat 173 de case. Proiectul, realizat de Institutul de Proiectări Bistrița, prevedea: o sală de spectacole cu 825 de locuri și o scena de mari dimensiuni adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, precum si alte săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă, cine-club și expoziții, un teatru și un cinematograf în aer liber, o grădina suspendată în suprafață de 7000 mp și parcare interioara, toate aflate într-un stadiu inaintat de constructie. Dupa revolutie cladirea a fost cumpărată de mai mulți afaceriști, printre care și Consiliul Județean a deținut spații în clădirea respectivă.
    În final, clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor a ajuns în proprietatea lui Gelu Dragan, patronul EMI-Corporation. Prin anul 2013 acesta dorea să deschidă un Mall, însă fără a avea la mână nici măcar un document de autorizare. Primăria Bistrița s-a autosesizat și a trimis mai multe echipe care să verifice legalitatea acestui demers. În primă fază s-a aplicat o amendă în valoare de 10.000 de lei, dar lucrările NU au fost oprite, iar pe fir a intervenit Poliția Municipiului care ulterior a întocmit un dosar penal în acest caz. Când a văzut că se îngroașă gluma, Drăgan a sistat lucrările și chiar a oferit cladirea spre vanzare , însă primarul Cretu spunea atunci ca primaria Bistrita nu este interesata de oferta. Nici Consiliul Judetean nu a manifestat interes pentru acest spatiu cultural generos. A preferat sa reabiliteze fostul Cinema Dacia, transformându-l într-un fel de “Cămin Cultural” pentru spectacole folclorice.
    In prezent la Bistrita NU pot fi organizate evenimente culturale de anvergură, deoarece sălile de spectacol de care dispune orasul sunt relativ mici: Centrul Cultural Municipal are o sală de 300 de locuri, iar Centrul Cultural Dacia are tot cam atâtea. Si nu doar numărul de locuri este problema. Cel mai mare neajuns este dimensiunea redusă a celor două scene, care nu pot să găzduiască orice gen de spectacole.
    De aceea, chiar dacă perspectiva clădirii fostei Case de cultură a sindicatelor din Piața Eminescu, de a deveni un “Mall Cultural” sunt compromise, cel putin sala mare ar putea fi recuperată si redată culturii Bistritei.
    De asemenea, atât grădina suspendată în suprafață de 7000 mp cât și parcare de sub aceasta ar putea fi amenajate conform proiectului initial. In felul acesta, Piața Eminescu ar putea primi o nouă infătisare, asemănătoare cu Piata Teatrului din Tg. Mures.

  • Catre bistriteanul. Cu tot respectul iti raspund . Sa te uiti putin in spate si sa vezi filmuletele de pe Timp Online cu titlul ( ce obiectiv turistic a gasit balan pe un pasaj ). Vei vedea ca la apelul facut de mine si consemnat de doamna CRISTIANA SABAU s-a intervenit cu curatenia in doua zile pe doua pasaje cu mari probleme. Ma intrebi de cablurile atarnate ? Nu le pot suferii pt, ca din cauza lor se intervine brutal in coronamentul copacilor. Despre toaletari mai incet. Pune mana pe legislatie si vezi ca sunt interzise, cu exceptia uscarii partiale sau totale. In rest nu negociem in nici un fel diminuarea, distrugerea spatiilor verzi deja amenajate. Sunt ocrotite de legea 24 . Doar edilii si inca vreo 10 postaci de serviciu nu vreau sa auda de lege. In general pesedistii mici, mari nu au treaba cu respectarea legilor in Romania. O zi buna bistritene, si sa nu te superi daca te pun si pe tine in aceasi oala cu nepasatorii si necititii acestui oras.

  • Niculae a calcat deja pe teren minat ! Nu cred ca mai pupa Primaria. bistritenii sunt sensibili la spatiile verzi si au o ura viscerala la drujba lui Cretu. Inca nici nu stie vicele la ce s-a expus cand a scapat povestea cu Parcul Eminescu. Inca una ca asta si pariez ca sta pe tusa .

  • Niculae dragu tatii ! CE . anunta deja ca pe exercitiul financiar 2020- 2027 Romania va lua aproximativ 45 mld euro . Ei cer ca banii sa mearga pe programe de digitalizare si de MEDIU cu precadere. Noi dorim in schimb mai multi bani pe INFRASTRUCTURA (nu pe parcari) si pe Agricultura. Acuma nu stiu cat ii duce capul pe edilii Romaniei ca sa inteleaga ei ce se cerece dupa mintiuca ingusta cred exact ca fac pe prostii . Adica sa desfintezi parcuri si sa tai copaci ca sa faci parcari in locul lor. Asta nu este in nici un caz proiecte de MEDIU, si nu stiu zau daca nu primiti niste amenzi de la CE nu euroi cum vreti voi sa mintiti si sa pacaliti ca de atatea ori Europa. Numa ca dincolo VERZII ne e prosti, sunt multi si puternici. Daca va fi cazul le vom trimite o scrisorica sa afle cum Primaria B-ta isi respecta cuvantul si directivele trasate de Com. Europeana privind starea Mediului si masurile anti- poluare . Pana atunci ocupa-te tu de cei 2 tenti de asfalt peste drumurile relativ bune, in timp ce bistritenii inoata in glod pe ulitele de pe dealuri.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.