Actualitate

Partidul Verde, petiție către Ministerul Mediului privind parcarea subterană din Piața Eminescu

Organizația Municipală Bistrița a Partidului Verde a trimis o petiție către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Garda Națională de Mediu pentru ”a aduce la cunoștință un aspect îngrijorător privind intenția Consiliului Local și a Primăriei municipiului Bistrița de a proiecta și executa o parcare subterană pe un nivel, cu 247 locuri de parcare, într-o zonă centrală a orașului, amenajată ca parc cu toate dotările necesare, folosit ca spațiu de recreere de peste 3.000 de cetățeni din vecinătatea sa și nu numai. Este vorba despre Parcul Mihai Eminescu care are o suprafață de 8.700 mp, din care jumătate este folosit ca spațiu verde. Aici se găsesc 113 arbori cu valoare dendrologică, rondouri cu flori, 60 metri liniari gard viu, 50 de bănci, facilități de recreere și cișmea cu apă”.

Ce sesizează Partidul Verde în petiție:

”Menționăm că deși s-au făcut nenumărate demersuri către administrația locală, aceasta a refuzat, fără un motiv declarat oficial, până în prezent să înregistreze acest spațiu în Cadastrul Verde al municipiului, fiind amenajat cu spații verzi de zeci de ani. În această situație se găsesc mai multe perimetre din orașul nostru, neînregistrate în Cadastrul verde al municipiului. În data de 07.06. 2016 Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a organizat, găzduită de Primăria municipiului Bistrița, o dezbatere publică având ca temă Studiul de impact de mediu aferent obiectivului Parcare subterană în Parcul Mihai Eminescu, încercând să prezinte celor interesați implicațiile reale ale acestui proiect asupra mediului natural și cum va afecta populația din imediata vecinătate a șantierului și implicit comunitatea urbană bistrițeană. Din păcate dezbaterea publică a fost un simulacru și s-a finalizat fără nici un rezultat care să includă puncte de vedere ale cetățenilor afectați.

Reprezentanții Partidului Verde prezenți la dezbaterea publică au luat în discuție în primul rând oportunitatea și necesitatea acestei investiții, în această locație, ținând cont de implicațiile și valoarea investiției. În paralel, au fost înaintate propuneri pentru rezolvarea locurilor de parcare în zonele rezidențiale, investiții cu valoare mult mai mică și cu impact minor asupra mediului natural, sănătății și confortului populației. În municipiul Bistrița sunt 34 de puncte termice dezafectate, cu terenul aferent. Aici pot fi proiectate și construite parcări de reședință dinamice și eficiente.

La ora actuală, în imediata vecinătate a Parcului Mihai Eminescu există peste 110 locuri de parcare. Locuitorii din zonă, prin petiții semnate și depuse la Consiliul Local și Primăria municipiului Bistrița, la Comisariatul Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud și la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, însoțite de liste de susținere cu peste 230 de semnături, consideră că există suficiente locuri de parcare, chiar și pentru următorii 10 ani, investiția nefiind oportună și nici necesară.

Cerem pe această cale să constituiți o Comisie de analiză și control și să interveniți pe această problemă foarte importantă, considerând că respectarea dorințelor bistrițenilor și a legilor de mediu ar trebui să fie un deziderat al Consiliului Local și al Primăriei municipiului Bistrița”.

8 comentarii

 • Parcarea e subterană și observ destul de mult spațiu verde în proiect.
  Eu zic că faceți exces de zel. Orașul se dezvoltă și locuri de parcare sunt tot mai puține. Să nu ne punem în calea progresului. Tăiem copacii, plantăm de trei ori mai mulți.

  • ADD nu se taie nici un copac! Toti copacii vor fi replantati! Am fost la conultarea publica a proiectului.

 • pai inafara de faptul ca is impotriva a TOT ce se face in Bistrita, astia de la partidul vietii nu fac nimic.. sa se mute intr-o padure undeva si sa ne lase in pace!!!

  • I-am sugerat si eu lui Balan individul fara autorizatie la casa sa se mute ca avem paduri destule si chiar de unde sa aleaga!

 • Da marmota invele ciocolata in stanol, propun demolarea blocurilor, construirea de colibe, abolirea supermarketurilor si cultivarea legumelor, cresterea porcilor si a animalelor in propria ograda si daca se poat sa dam calendarul cu 200 de ani in spate :))) domni astai VERZII cred ca au fileala partidului pe Somesului etaj 1 salon 3 :)) DOMNILOR in toate orasele normale exista parcari subterane..nu a spus nimeni ca o toarna beton peste spatiu verde ci chiar o sa apara mai mult spatiu verde o data ce parcarea ai de la suprafata o pui la subsol…. dar ei aplica politica NU faceti nimic!!!!!

 • Decat sa va bateti fleanca pe un subiect pe care nu -l stiti si nu ati participat la el, mai bine culcati-va si tineti-va gura inchisa.

  • Balanalist de bn eu am fost la dezbatere si am vazut proiectul! Problema ta este sa te razbuni pe primar ca nu-ti da autorizatia de constructie pentru asta toate actiunile tale nemernice! Doar ca prin toate actiunile tale nu faci decat rau orasului!

 • Tov (ovidiu) ; eu iti recomand sa te duci la o dezbatere intr-o comisie tinuta de psihiatrii, sa-ti scoata din capusor subiectul autorizatiei mele. Ai probleme nene, ai probleme!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.