Actualitate

CN ”Liviu Rebreanu” primeşte pentru a doua oară titlul de ”Şcoală Europeană”

Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa a primit, pentru a doua oară, titulatura de „Şcoală Europeană” din partea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi un premiu în valoare de 5.000 de lei care va fi utilizat pentru dotări.

Directorul şcolii, profesorul Constantin Rus, a explicat ce anume a contat cel mai mult la acordarea acestei distincţii: „Este o certificare din partea Ministerului Educaţiei care analizează activitatea şcolii pe o perioadă de cinci ani. Noi, de exemplu, am mai avut certificatul de Şcoală Europeană în 2008, anul trecut ne-am depus din nou candidatura – fiindcă nu se acordă acest titlu decât o dată la trei ani – am constituit un dosar care a fost trimis spre evaluare la o comisie naţională. un număr foarte mare de şcoli fac acest lucru. În acest dosar se trec toate tipurile de activităţi. Ponderea cea mai mare este legată de parteneriatele europene, activităţile extracurriculare”.

diploma cnlr scoala europeana 16La festivitatea de decernare a titlurilor de „Şcoală Europeană” care a avut loc la Bucureşti, directorul CNLR Bistriţa a fost însoţit de coordonatorul 1 cnlr titlu 16proiectelor educative şi de preşedintele Consiliului Elevilor din şcoală.

„Activităţile extracurriculare au contat foarte mult şi lucrul acesta mă bucur. De aceea, în programul de activitate pe care ni l-am propus în anul şcolar care se apropie de final, au fost chiar aceste activităţi extracurriculare. Celelalte activităţi se presupun a fi realizate: olimpiade şcolare, concursuri, admitere, ocuparea numărului de locuri, bacalaureat şi toate celelalte. Trebuie să o felicit pe Alina fiindcă a realizat o mulţime de activităţi la care am obţinut premii la nivel naţional, activităţi de toate tipurile la care elevii noştri se dovedesc a fi excelenţi. Asta vine să completeze pregătirea de la clasă”, a spus Constantin Rus.

cnlr scoala europeana ctin rusMinisterul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a organizat vineri, 17 iunie 2016, ora 13:00, la Palatul Parlamentului, festivitatea de premiere a celor 60 de unităţi de învăţământ preuniversitar câştigătoare în cea de-a XIII-a ediţie a Competiţiei Naţionale „Şcoală Europeană”. Premiile au fost înmânate de secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Monica Cristina Anisie.

Fiecare unitate de învăţământ a primit certificatul „Şcoală Europeană – 2016” şi un premiu în valoare de 5.000 lei, ce va fi utilizat pentru dotări. Decizia privind bunurile care vor fi achiziţionate aparţine conducerii fiecărei unităţi şcolare.

La ediţia din acest an s-au înscris 117 unităţi de învăţământ preuniversitar din 34 de judeţe şi din Capitală. Primele 5 locuri au fost ocupate, în ordine, de Liceul „Ştefan Procopiu” din Vaslui (198 puncte), Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” din Pucioasa (187 puncte), Liceul „Voievodul Mircea” din Târgovişte (186 puncte), Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” din Bucureşti (182 puncte) şi Colegiul Tehnic ,,Mihai Băcescu” din Fălticeni (178 puncte). Dintre cele 1.794 de unităţi de învăţământ preuniversitar participante la cele treisprezece ediţii anterioare, 651 au primit titlul de „Şcoală Europeană”.

Competiţia se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale şi constă în evaluarea calităţii şi coerenţei managementului şcolii, reflectat în documentele manageriale, precum şi a impactului pe care activităţile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaţionale şi a ethosului şcolii.

Certificarea şcolilor cu titlul „Şcoală Europeană” le conferă recunoaştere şi prestigiu în cadrul comunităţilor educaţionale, iar eforturile pe care le fac pentru menţinerea titlului obţinut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi proiecte.

Certificatul obţinut are o valabilitate de trei ani, după care şcoala trebuie să concureze din nou pentru a reconfirma titlul. În acest sens, trebuie să dezvolte noi proiecte de parteneriat cu alte şcoli din Uniunea Europeană, iar managementul şcolii trebuie să fie unul coerent şi performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei.

Evaluarea candidaturilor şcolilor înscrise a avut la bază următoarele criterii: coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor comunitare cu politica generală a instituţiei şcolare, integrarea activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor comunitare în programul curent al şcolii, performanţele şcolare reflectate în rezultatele elevilor la examenele naţionale, olimpiade şi concursuri şcolare, asigurarea egalităţii de şanse, continuitate şi constanţă în derularea de activităţi/proiecte/programe comunitare, strategie şi modalităţi de implementare şi evaluare, strategie şi modalităţi de valorizare (diseminare şi exploatare a rezultatelor/produselor), dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin activităţile de cooperare europeană şi calitatea documentelor de candidatură (documentele manageriale pentru perioada 2013-2016, formularul de candidatură şi portofoliul ilustrativ).

Foto: Facebook

2 comentarii

  • Dar titlul de Școala Românească când îl luăm?!?… E penibil ca să nu zic mai rău cum aleargă ăștia după titluri care înseamnă puțin spre deloc, numai din articolul acesta, pe care n-am avut răbdarea de a-l citi până la capăt, îmi dau seama că învățământul românesc și defapt copiii noștri că despre ei este vorba nu au nici o șansă la o educație potrivită și înțeleaptă atâta vreme cât cei care conduc acest sistem se ocupă cu penibilități de genul acesta… p.s. cea mai tare este dintre aceste școli concurente este Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” din Pucioasa, asta dovedește că conducerea acelei școli habar nu au cine a fost Nicolae Titulescu. În mod normal ar trebui ca în Uniunea Europeană să fie instituit premiul „Nicolae Titulescu” pentru cea mai europeană școală…

  • Ce-ați făcut cu securiștii din școli?
    Măcar ei știu pentru cine votează.
    Mai scriu rapoarte pe teancuri de coli?
    Le mai dați bani când aduc căcărează?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS