Economie

Comelf, între bine şi rău

Compania Comelf Bistriţa a realizat, în prima jumătate a anului, 65,4% din profitul programat, de 1,84 ori mai mare faţă de 2011, se arată în raportul privind activitatea companiei bistriţene publicat pe pagina de internet a acesteia. Firma condusă de Dorin Stoian nu poate recupera 400.000 de euro de la o companie intrată în insolvenţă.

Potrivit raportului, în semestrul întâi al acestui an, activitatea societăţii s-a menţinut  pe  un  trend  ascendent  în  pofida  efectelor crizei care se fac simţite atât în ţară, cât şi în ţările europene cu care Comelf are relaţii comerciale.

„Principalii indicatori prevăzuţi în bugetul de venituri şi cheltuieli nu au fost realizaţi, dar comparativ cu anul trecut, rezultatele sunt mai bune. Faţă de perioada  corespunzătoare a anului trecut, cifra de afaceri şi producţia vândută au crescut, iar profitul brut s-a mărit”, se arată în raport.

Potrivit sursei citate, pe de altă parte, au intervenit unele schimbări în sensul diminuării drastice a comenzilor. Astfel, a fost sistat contractul  pentru  vagoane  Tagnoos  cu  Astra Vagoane Arad care a intrat în insolvenţă. De asemenea, firma  Atlas Copco a redus comenzile progresiv până la anulare totală a acestora, iar firma Mrini, vechi colaborator al Comelf, a încetat emiterea de noi ordine din trimestrul I .

„În această situaţie  se  află şi alte societăţi cu tradiţie în  portofoliul  nostru  de  comenzi  ca Tesmec, Siemens Wind Power. Evident că s-au luat măsuri de repliere a producţiei prin preluarea în fabricaţie a noi tipuri de produse.  Acestea  trebuie  însă să parcurgă etapele  necesare  de  la  calificare  până la  producţia de serie, ceea ce conduce la costuri suplimentare şi evident la scăderea productivităţii”, se arată în raport.

De asemenea, tot aici se mai menţionează că nivelul cifrei de afaceri, al producţiei vândute şi al veniturilor totale a fost afectat de stornarea în trimestrul I a sumei de 1.757.352 lei, echivalentul a 404.000 de euro reprezentând contravaloarea componentelor  de  vagoane  Tagnoos  livrate  la  Astra Vagoane Arad şi neplătite ca urmare a exercitării dreptului de retenţie al acestora în baza prevederilor din contract.

„Profitul programat s-a realizat în proportie de 65,4 %, iar faţă de anul precedent este de 1,84 ori  mai  mare.  Principalii  factori  care  au  determinat  nerealizarea  sunt  volumul  producţiei,  precum şi costurile suplimentare necesare pentru diversificarea gamei de produse corelat cu evoluţia cererilor pe piaţă”, se mai arată în raport.

Conducerea Comelf arată că în semestrul întâi a continuat activitatea de reorganizare a unor fluxuri tehnologice şi de dotare cu maşini şi utilaje, alocând în acest scop 669.000 de euro din fonduri proprii.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.