Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a spus, într-o conferință de presă, că Spitalul Județean de Urgență Bistrița este pregătit pentru maxim 20 de cazuri de infectare cu coronavirus:
”În situația de până la 20 de cazuri suntem pregătiți. Trebuie să fim realiști. Avem 20 de aparate de ventilare mecanică. Toate scenariile le avem, dar până la 20. Secția ATI, investiție de 4 milioane de euro, a fost inaugurată anul trecut, așa că suntem pregătiți”.
El a transmis un apel la calm pentru toți locuitorii județului și le-a recomandat să dea crezare informărilor transmise de instituțiile statului și de specialiști, având în vedere că în această perioadă circulă multe informații false și sfaturi, cum ar fi cele privind vitamina C:
”Din ce spun specialiștii, cea mai bună soluție pentru a evita infectarea cu coronavirus este statul acasă, ieșitul din casă doar atunci când sunteți obligați sau trebuie să mergeți la serviciu, nu toți cei din familie călare pe supermarketuri, ci câte unul. Îi rog pe părinți, pe tineri, să rămână acasă, au calculator, smartphone, pot vedea filme Netflix la fel ca la cinema. Altfel, degeaba s-au suspendat cursurile și se iau măsuri la nivel național vizavi de problema părinților care nu au cu cine să își lase acasă copiii, altfel greu poate fi evitat acest flagel grav prin care trece întreaga omenire. Am venit cu măsuri prin care se pot trimite online documente la instituții și cetățenii să se deplaseze doar acolo unde este strict necesar. Avem o singură variantă pentru a depăși această perioadă complicată: solidari, respectând regulile și încercând să ne sprijinim unii pe alții”.
Șeful CJ a menționat că decizia achiziționării de urgență, din bugetul SJU și al CJ, a unui sistem complex Real-Time PCR, pentru reduce timpii de așteptare a rezultatelor probelor prelevate de la pacienții suspecți de coronavirus, a venit după ce s-a solicitat Ministerului Sănătății ca aceste echipamente performante să fie cumpărate din bugetul ministerului pentru toate spitalele din țară, iar ministerul nu a dat niciun răspuns. În acest moment, de acest sistem dispune doar spitalul de boli infecțioase din Cluj-Napoca.
El a precizat că, după ce va fi achiziționată, aparatura va fi instalată într-o clădire a Secției de Boli infecțioase de pe str. Alba Iulia, unde va fi amenajat un laborator pentru determinări microbiologice, și se va solicita Ministerului Sănătății transferarea unui specialist care să poată lucra cu acest sistem, alături de care să se specialieze personalul specific al spitalului.
Radu Moldovan a spus că s-a luat decizia de a găsi resursele necesare pentru a instala un post militarizat la intrarea în SJU Bistrița ”pentru că foarte mulți cetățeni nu înțeleg că nu ai voie să intri în spital. De marți este post militarizat și nu se mai intră în spital”.
Managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, a spus: ”Este un post cu pază armată, cu o firmă autorizată de pază. Paznicii spitalului nu sunt înarmați și am simțit nevoia de a lua o măsură specială”.
Președintele CJ a menționat că, din păcate, mulți dintre cei care se întorc din străinătate din zonele afectate de coronavirus nu respectă regulile impuse privind izolarea și riscurile cresc. ”Lucrurile sunt complicate peste tot, i-am rugat pe primari să ne sprijine în această criză, să ne anunțe de urgență dacă au cazuri de persoane venite din zonele roșii. Degeaba spun unii că n-au venit din Italia, ci din Austria, vecinii știu că de nu știu câți ani ei sunt în Italia. Și sunt multe astfel de cazuri. Oameni care trebuiau duși în altă parte, ei voiau să meargă acasă… discuțiile sunt multe. Guvernul nu a transmis procedurile privind izolarea, i-am cerut domnului Marcel Ciolacu să-i spună președintelui Iohannis la consultări, să le spună domnilor Orban și Vela să trimită de urgență proceduri pentru autoritățile locale care trebuie să gestioneze persoanele aflate în izolare. Nu avem normă de hrană, s-a rezolvat problema de carantină, dar au lăsat autoritățile locale, care nu au buget și proceduri pentru asta, să se descurce cu izolarea”.
Radu Moldovan a afirmat că trebuie luate măsuri de urgență la nivel național pentru APIA și pentru a prelungi perioada de achitare a taxelor și impozitelor cu reducere de 10%, altfel oamenii se vor buluci în continuare: ”Directorii instituțiilor trebuie să ceară ferm ministerelor de resort să dea proceduri pentru a evita aglomerația”.
În ceea ce privește angajații CJ și ai instituțiilor din subordine, cu excepția spitalului, Radu Moldovan a menționat că angajații își pot lua o parte din concediu și că directorii și șefii de direcții trebuie să depună azi deciziile privind personalul care rămâne să muncească acasă în această perioadă și care intră în concediu.
La Policlinică de azi este pază, iar oamenii sunt rugați să nu mai meargă cu câteva ore înainte de programare pentru că nu vor fi lăsați să intre decât cu 15 minute înainte și pe rând, în număr mai mic, pentru a evita aglomerația. ”Nu este simplu, dar prin aceste măsuri încercăm să nu punem presiune suplimentară pe personalul medical”.
Șeful CJ a mai transmis ”un semnal”: ”Sper ca Guvernul, Parlamentul să ia modelele Franței, Germaniei, Spaniei și în regim de urgență, până nu e prea târziu, să stabilească măsuri economice pentru a sprijini agenții economici indiferent de dimensiunea lor. Statele trebuie să fie solidare cu cei care mișcă economia, sunt mai multe propuneri, de la suspendarea impozitelor, a CASS, a ratelor la bănci. Dacă vom continua să ne jucăm de-a șoarecele și pisica, fuge mireasa, schimbăm mirele, va fi prea târziu, se va intra într-un sistem domino de faliment”.
De asemenea, președintele CJ consideră că autoritățile centrale trebuie să se gândească la sprijin financiar suplimentar pentru personalul medical, care este suprasolicitat.
Legat de călătoria primarului Ovidiu Crețu în Germania, Radu Moldovan, a glumit: ”Am văzut că unii cer izolarea primarului Crețu. Am putea face o dezbatere dacă ar trebui izolat sau nu primarul Crețu, dar nici într-un caz pentru pericol de coronavirus. Sunt proceduri foarte clare, zonă roșie, zonă galbenă sau fără culoare”.
Radu Moldovan a precizat că organizația județeană PSD, pe care o conduce, a suspendat în această perioadă activitatea de precampanie și prezentări/lansări de candidați.
Radu Moldovan e depășit din toate punctele de vedere. 20 de paturi la 300.000 de locuitori e aproape ZERO. Analizele se fac la Cluj, rezultatele vin în 48 de ore, Spitalul nostru mult lăudat își arată limitele, cel puțin pe „Infecțioase”. Am certitudinea că medicii noștri vor face față cu brio acestor încercări. Dacă ne bazăm pe Radu Moldovan și pe Lazany, suntem pe nicăieri.
Mneata Florene! te-ai trezit? nu vezi ca sunteti pe topogan la vale? du-te cu Necita si Citu la numarat gramezile de sare la Piatra Fantanele atat v-a mai ramas,cat tupeu sa afirmi despre Radu si Lazany ce-ai afirmat,cat tupeu poti sa ai, tocmai tu…rusine! cum arata spitalul inainte de Radu M.? ca si voi,oropsiti ai sortii ce sunteti!
95% dintre pacienții diagnosticați cu. Covid-19 nu necesită internare. Doar izolare.
5% sunt bătrâni, slăbiți, suferă de boli cardiace, pulmonare etc. și trebuie internați.
Deci: dacă nu avem mai mult de 400 de oameni cu Covid-19 in județ, cele 20 de locuri la terapie intensiva sunt suficiente.
Total 400: (20 la terapie și 380 izolați la domiciliu).
–
Primul pacient mort in Olanda avea 86 de ani
Singurul pacient mort in Suedia: un domn in vârsta, care avea probleme de sănătate.
In Danemarca nu a murit niciunul dintre cei 700 de infectați cu Covid 19.
–
Pe mine mă îngrijorează economia:
inflație, șomaj, falimente, executări silite, scăderea prețului imobiliarelor, salarii tăiate, etc.
Subscriu la tot ce ai scris. Vedem noi peste vreo 3 luni cand nu vor fi bsni de pensii, de salarii.
Radu Moldovan pune carul înaintea boilor. El vorbeste despre necesitatea achiziționării unui sistem complex Real-Time PCR, pentru analiza probelor prelevate de la pacienții suspecți de coronavirus.
In primul rând, analiza PCR (polymerase chain reaction) este o metodă de diagnostic de înaltă precizie, utilizată pentru diagnosticarea diferitelor infecţii. Metoda PCR (în româneste = reacție în lanț a polimerazei) este o procedură prin care se distinge prezența bolii bazată pe codul genetic al acestuia. Polimeraza este o enzimă care ajuta la producerea acidului ribonucleic și are functia de catalizator al procesului de transcripție al ADN-ului în ARN. Aceste analize se fac in laboratoare specializate, cu personal de înaltă calificare în domeniul geneticii moleculare.
Asadar, metoda ajută doar la stabilirea diagnosticului nu si la tratarea bolii. De aceea, mai important este dotarea sectiei de boli infectioase cu echipamente de terapie intensivă pentru tratarea cazurilor depistate cu COVID-19.
Vezi: https://timponline.ro/spitalul-de-urgenta-bistrita-nu-are-paturi-de-ati-la-sectia-de-boli-infectioase-unde-vor-fi-trimisi-eventualii-pacienti/?
Mari nesimtiti sunt politieinii astia!Cum ii mai poate rabda poporul asta!?Oamenii mor de frica,nu au nicio siguranta din partea lor si…ei fac MISTO!!! Numai de asta sunteti capabili!Oameni Fara suflet!
Niste rai si niste fameni,
e rusine omenirii ,sa va zica voua oameni!!!
Cand vad ce tampenii debiteaza astia numai sa ajunga la ziar ma doare capul. Din cauza stirilor de genul acesta se ajunge la panica in randul populatiei . Medici stresati ? Ma lasi astazi am fost la spital de la ora 7:30 . Ei au inceput sa vina de pe 8 pana pe la APROAPE ora 9 tot veneau . Faina treaba . Si ce imi place la voi astia va tot bate-ti cu caramida in piept ca ce faceti voi . Voi va faceti doar datoria pentru care sunteti platiti . Daca toti de la privat s-ar lauda cum va laudati voi toata ziua ar fi jale (nu ati mai avea loc in ziar).
Asa ca lasati-o mai moale cu aceste stiri BOMBA si nu mai alarmati populatia .
Atat ati putut in 8 ani sa faceti… 20 de paturi pentru situatii speciale… macar nu mai spuneti la nimeni
Patca l-ar cumpara din bani lui asa se impauneaza dedi cred ca ar putea si spitalul l a ajutat pe el destul.