Toți cei care au intrat în contact cu bărbatul de 77 de ani din Ilva Mică, infectat cu noul coronavirus și decedat în aceeași zi în care a fost externat din Spitalul Județean de Urgență Bistrița fără să fi sosit rezultatul testului pentru Covid-19, sunt izolați la domiciliu.
”Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a luat la cunoștință cu îngrijorare de situația de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, unde a fost internat pacientul decedat, confirmat pozitiv cu coronavirus.
În urma discuției avute cu managerul spitalului, Gabriel Lazany, prefectul a luat decizia de a urmări îndeaproape desfășurarea anchetei interne, precum și cea epidemiologică.
De asemenea, au fost informate, imediat, autoritățile locale din comuna de proveniență a cetățeanului infectat, pentru a se lua de urgență măsura izolării tuturor celor care au intrat în contact cu acesta.
Prefectul a fost asigurat de către conducerea Spitalului că întreg personalul medical din secția unde a fost tratat pacientul va fi testat pentru Covid-19 și că aceasta va fi dezinfectată. A mai fost asigurat că se vor respecta protocoalele medicale pentru asemenea situații și în cazul pacienților.
Prefectul județului, Stelian Dolha, transmite condoleanțe familiei și își exprimă speranța că nu vor exista consecințe care să pună în pericol siguranța altor pacienți”, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud.
Contactat telefonic, primarul comunei Ilva Mică, Aurel Horea, a declarat că bărbatul care a decedat a lucrat la CFR. A avut un singur copil care locuiește la Bistrița și lucrează și el tot la CFR.
”Băiatul lui a mers la serviciu la Gara Bistrița în timp ce tatăl lui era în spital. Cu siguranță că a avut contact cu multă lume. Nora lui era asistentă la un cabinet școlar, iar cum sunt întrerupte cursurile nu cred că a mai mers la serviciu. Oamenii aceștia au un copil care e polițist, nepotul decedatului. Deci au avut contact cu multă lume”, a spus primarul.
Întrebat câți localnici au fost la privegherea mortului, primarul a spus că nu are această informație: ”Ce mă îngrijorează este că nevasta decedatului are vreo 10 frați care majoritatea trăiesc. S-au dus să-și ia rămas bun, la capelă s-au dus câte unul-doi, nu toți odată, dar au avut contact unii cu alții. De unde să fi știut că era infectat cu Covid-19? După estimarea mea sunt mulți și mă raportez la numărul mare de rude pe care îl are familia. Le-am cerut să ne anunțe care sunt. Au început deja să ne sune”.
Primarul spune că este îngrijorat și de faptul că familia bărbatului decedat a venit după diverse acte la Primărie și au luat contact cu angajații instituției. ”Îi vom trimite acasă pe toți cei care au intrat în contact cu familia răposatului. Noi am pus în geam prin care primim și dăm actele, dar acum am aflat că au mai venit să își fotocopieze niște acte. Vai de capul nostru!”, a mai spus Aurel Horea.
Din străinătate au revenit circa 60 de persoane din Ilva Mică.
Surse Timp Online au informat că familia bărbatului decedat este cea care a făcut presiuni ca el să fie externat din spital, iar medicul curant ar fi cedat acestora. Tot familia este cea care a vrut să îl înmormânteze pe bărbat după tot ritualul, cu priveghi și slujbă religioasă, însă, de îndată ce au sosit rezultatele testului, la domiciliul lor au venit cei de la Direcția de Sănătate Publică și mascații care au oprit totul și au dispus înmormântarea lui de îndată.
Între timp însă, mulți oameni au apucat să-și prezinte condoleanțele și au intrat în contact cu familia răposatului. Toți trebuie acum să anunțe autoritățile și să se autoizoleze.
VEZI ȘI:
Condoleanțe familiei nu se știe care suntem următorul.Expuși suntem cu toții,mai mult sau mai puțin.Mergem la serviciu,cei care suntem obligați,la magazin ,la farmacie,la dispensar,la lucrul cîmpului,dar cei care au venit din străinătate să stea izolați.În cazul de față și colegi de-ai noștri ceferiști au fost la priveghi,la unii au fost soțiile ,unul aplecat ieri la serviciu cu trenul pînă la Năsăud,cu autobuzul pînă la Bistrița,unde a spus că a fost la mort,șeful reviziei l-a trimis acasă,iar la întoarcere a folosit din nou autobuzul și trenul.Toți acum sunt la izolare,dar cei care i-au întîlnit sunt îngrijorați.
Pai Oameni (ne)buni ce ….faceti. In conditiile in care tara, Europa, intreaga lume fierbe din cauza acestui flagel s-au gasit cei din Ilva mica ( mica de tot) sa isi bata joc de toate legile, normele de sanatate si morale. Inconstienta sau impertinenta. Nu stiu dar se pare ca acum este fff probabil ca intreaga comunitate sa fie infectata. Rezultatele vor aparea in 5-10 zile sau un pic dupa aceea cand o sa inceapa sa plece dintre voi batranii. Si asta nu e decat vina VOASTRA.
Si mai am o observatie:: Cum adica medicul a cedat la rugamintile familiei de a-l trimite acasa pe bolnav? Cu siguranta era suspect de COVID (i se prelevase testul) si l-a externat imbolnavind o intreaga comunitate. Cum tu ca familie, cand vezi ca se fac atatea eforturi „faci presiuni” pe langa medici sa le spui cum sa isi faca meseria. Sa iti trimita o bomba bacteriana acasa, dupa care sa chemi la „imbolnavit” toata comunitatea.
Concluzie:
– aceasta familie nu se iubeste nici pe ea, nicidecum comunitatea din care face parte;
PS. Oare aceste ritualuri nu s-au facut si cu sprijinul reprezentantului besericesc din zona. Oare el cum isi pastoreste comunitatea? Chiar nimeni din comunitate ( ca e mica) de la primar, politest, invatator, preot, vecini – nu a facut nimik .
Românu cand moare ,nu moare de foame !
Moare de prost !
Cu părere de rău, dar din nou, obiceiurile religioase nu-şi au locul în plină pandemie.
Nu tu dat de mâini, nu tu pupat pe obraz ( adică zero contact fizic) nu tu aglomerație.
Cât despre virus trebuie educată populația.
80 la sută simptome uşoare.
Tuşiți uşor, aveți diaree , dureri de cap stați acasă 14 zile şi aplicați riguros regulile de igienă singura ieşire testatul penteu covid când trebuie să luați cu autoritățile aceleaşi măsuri. Distanța de 2 m în linie, dezinfectatul frecvent pe mâini( apă cu săpun, gel spume cu acțiune certificată) , nu duceți mâna la față , nu atingeți obiectele pe care alții le pot atinge, dacăați făcut-o revine imediat la măsura unu apă cu săpun.
Protejându-vă , vă protejați familia.
Organismul uman are capacitatea.de a găsi anticorpii în pentru cei 80/100 dintre noi.
Asta nu înseamnă că trebuie să nu-i protejăm pe alții.
Chiar dacă aveți covid19 nu e sfârşitul lumii cu măsurile de protecție de mai sus veți avea desigur o perioadă stresantă dar veți trece perioada. În special nu vă prezentați la urgențe doar decât aveți semne grave, temperatură cu frisoane, dificultăți mari de respirație.
În caz contrar, gândiți prezentarea la spital are riscurile ei, riscați să cotactați alte bacterii. E una să lupți cu covid de acasă, în carantină ,.în confortul personal , să te odihneşti, cu ce mâncare doreşti pentru ați menține imunitatea şi alta să mergi cu o formă uşoară iar apoi să dezvolți forme mai grave într-un context aglomerat cu mult stress.
Populația trebuie educată când covid19 devine riscant( medicamente şi simptomatică anterioare, temperatura şi dificultățile de respirație) de ce e bine să respecte regulile, de ce e bine de a renunța la obiceiuri culturale, şi repetat continuu măsurile de igienă până ce devin automatisme.
Altfel toți buluc stressați pe personalul medical deja stressat -la ei se pune problema echpamentului specializat, dacă.pentru noi decizia de a intra în spațiul fizic a unei persoane necunoscute e o chestiune de ALEGERE INDIVIDUALĂ (poți decide să tratezi pe toată.lumea ca purtători de covid o perioadā) la ei e o OBLIGAȚIE PROFESIONALĂ , e adevărat pot să se protejeze într-o măsură( de aici importanța de a avea cele mai bune echipamente, acces la tehnică) dar şi noi trebuie să-i protejăm.
Să nu ne aşteptăm la 0 consecințe dacă suntem iresponsabili.
Succesul sau insucessul e colectiv în pandemie, depinde de fiecare.dintre noi.
De capacitatea preoților de a accepta şi adapta , că doar trăim circumstanțe extraordinare deci poate schimbarea obiceiurilor tradiționale se impune temporar sau adaptarea ritualurilor să respecte regulile ştiinței- îşi fac un serviciu se protejează pe ei însăşi. Polițjstul care cere actele să respecte aceleaşi reguli de.minim contact fizic..et etc. Cetățeanul din noi trebuie să.se gândească la cei mai vulnerabili. Sunt cei pe care îi iubim , mai ales părinții şi bunicii noştrii pe care îi protejăm acționând responsabil.
Nu trebuie panicat, nu ajută la nimic.
Guvernul ar tebui să plătească publicitatea pentru fiecare ziar din România să fie pe FRONTPAGE măsurile sanitare.
Ghidul bolnavului,cât mai simplu distribuit la fiecare.
Iar presa dacă vrea să ajute, poate face probă de inițiativã proprie fără să aştepte guvernul să susțină campania de informare-educare. Au modalitatea ad-urilor publicității online. 2m, spălat pe mâini repetat, nu mână la față, purta mască.
Nu înțeleg cum pot crede că vor reuşi neimplicând populația colectiv.
Acum dinamica e diferită se caută țapi ispăşitori.
Că au fost unii sau alții virusului nu-i pasă.
Virusul se bazează în transmisie pe comportamentele biologice primare, caută o nouă gazdă bazându-se pe reacțiile noastre- tuşind , mâinile.
E timpul să aplicăm aceleaşi măsuri cu toții.
DOSAR PENAL SI INCHISOARE DACA SE INFECTEAZA! ROG POLITIA SA FACA ANCHETA SI SA RESPECTE LEGEA! DEMASCATI TOT!! ALTFEL SE UMBLE JUDETUL CA IN SUCEAVA! POLITIA SA-SI FACA TREABA, CRIMINALISTICA, DIICOTUL!
Desigur că vor face meseria.
Dar realitatea realităților nu semnătura pe hârtie ucide.
Ci importanța pe care o dăm în subconştientul nostru actelor..cultura, educația socialul.
În lumea biologică, comportamentele ucid.
Ajută la propagarea virusului .
Şi atunci e cazul să decidem pentru noi ce fel de comportament aplicăm, cu hârtii,.fără hârtii cu ordinanțe sau fără avem capacitatea de autocontrol a gesturilor individuale.
E extraordinară puterea asta individuală şi nu omoară.
Nu cred că.cineva va muri că nu vreți să dați mâna cu el sau că-i spuneți stau la 3 m, nu vreau să iau riscul. Sau va râde că scoateți sticluța cu gel după ce ați atins.o clanță etcc..
Nu hârtiile ucid pe lanțurile interconexiunilor umane biologice.
Gesturile şi comportamentele noastre pot.
Conştientizezi ce faci cu mâinile tale..te protejezi deja în mult mai mare măsură în care toate hârtiile semnate, nesemnate te pot proteja.
Nu vă mai isterizați, a lua virusul nu este un lucru rău. De fapt, de la început strategia trebuia să fie ca cei infectati să dezvolte o formă cât mai ușoară a bolii sau chiar deloc. A încerca să te ferești de virus nu este fezabil.
sunt de accord cu tine, dar cu mortii ce facem?
Greşit.Este un lucru rău pentru cei mai neajutorați. Bătrânii şi cei cu sistem imunitar slab. Iar până la găsirea unui vacin care să ne protejeze avem capacitatea de a acționa responsabil pentru noi şi ceilalalți ca să reducem riscurile.
Solidaritatea umană face diferența între om şi animal.
Ar fi simplu de spus e o formă de selecție naturală, natura îşi face selecția , supraviețuirea celui mai puternic.
Dar.măsura unei societăți e capacitatea ei de a proteja cei mai vulnerabili.
Şi gândeşte-te la imaginile astea mentale.
Tu spălându-țin mâinile sau mama ta intubată la spital ..
Te vor ajuta să decizi ce e aia, tree choice de fezabilitate.
Scuze că duc la extrem scenariul, dar poate vei înțelege contextul de ce trebuie să facem alegeri acum şi pentru toți.
Fiecare contaminare evitată poate fi o viață salvată. Cu asta am încheiat.
bebe, întrebarea ta este o aiureală. Întrebarea corectă este cum facem astfel încât să dezvoltăm forma ușoară a bolii sau chiar deloc.
Și ca să-mi răspund singur la întrebare: eu numesc metoda de a dezvolta o formă ușoară a bolii sau chiar deloc, neutralizare a virusului. Știu ce trebuie făcut pentru a neutraliza virusul, dar costă 100 miliarde de euro. Sub această sumă nici nu mă gândesc să-mi deschid gura. La cât e de bulversată omenirea, mi se pare chiar o sumă mică. Garantez corectitudinea metodei, în sensul că dacă nu se confirmă, returnez suma. Metoda este destinată persoanelor viabile, vorbesc de persoane active, chiar și în vârstă, cu sistemul imunitar încă bun. Exclud persoane grav bolnave, la pat, cu imunitatea compromisă. Dar cum nu văd nici o soluție prin care să mi se acorde încredere și să mi se ofere acești bani, vă las să vă descurcati singuri.
Și încă ceva: a-ți pune speranța că te salvează medicii cu ventilatoarele lor, mi se pare de un ridicol absolut. Și M.A.I. a dus o campanie de informare că să nu aveți încredere în cine știe ce trebuie făcut, să aveți încredere doar în surse oficiale. Așa că, să vă bazați pe bostanii de sub caschetele de milițieni sau de jandarmi! Și nu uitați să le dați și pensii speciale!
@Al. Știu că sunt vremuri grele și ne-am focusat pe coronavirusul ăsta, dar să facă cineva un efort și să-i ofere lui Al o consultație de specialitate. Auzi la el, știe leacul și vrea 100 de miliarde de euro! Vizita-te-ar serviciile speciale, geniule!
Daniel, nu te obligă nimeni să mă crezi. Tu sugerezi că aș fi nebun, dar nebunii sunt rupți de realitate, trăiesc intr-o lume a lor. Eu am spus de la început că nu cred că mi se acordă încredere și că va trebui să vă descurcati singuri. Astea-s vorbe de nebun?
Eu nu devoalez metoda înainte de a primi banii. Așa că suntem într-un blocaj și nu văd cum am putea să ieșim din el. Lumea merge înainte fără metoda mea, iar eu mă descurc fără acei bani. Cheers!
domnu AI, pari o persoana cat de cat citita din ceea ce tastezi. Si totusi nu inteleg. Adica toata lumea se chinuie sa identifice o cale de a opri acest flagel si tu prefer sa moara mii de oameni in loc sa iti faci public tratamentul. Oare asta e valorarea ta? La atat se reduce calitatea ta de om – la o suma de bani? Oare te face sa te simti bine cand vezi murind atatea persoane in fiecare zi, te face sa exacerbezi de bucurie cand copii isi pierd parintii, bunicii, cand intreaga lume este blocata.
Sti care este ironia. Am impresia ca lumea va trece si peste acest moment greu. Vor fi pierderi dar vom merge inainte, increzatori fiind ca am facut tot ceea ce puteam face si neregretant nimik. Dar oare tu cum vei putea trai mai departe stiind ca mii de oameni ar fi putu fi salvati de tine.
Hai ma m-am incins cam tare. Nu cred nimik din vorbele tale dar te rog fii un pic mai cu bun simt. In astfel de momente dificile ar trebui sa cautam in sinea noastra si sa scoatem din nou la suprafata cateva valori persiflate pe terem romanesc: bunatate, intelegere, empatie, ajutor reciproc, mila, unitate. Acest virus are o putere extraordinara de a uni oameni. Numai impreuna putem reusi.
prefectura slaba!!!! institutie degeaba!!!!! doar communicate si bla bla!!! pe strazile din oras si mai ales pe la sate prezenta extrem de slaba si superficiala! cum domnul prefect a verificate sarea azi iarna, ar trebui sa verifice si cum isi fac treaba politia si autoritatile la fata locului. nu ascuns in birou!!!!!! trebuie sa fie un exemplu!!1 nu o portavoce a esecului!
Măi fraților, dar în toată povestea asta este o lungă înșiruire de greșeli, care mai de care mai frapante, cu atât mai mult când aceste greșeli sunt făcute chiar de autorități sau de medici, entități care, mai ales în această perioadă, ar trebui să fie mai mult decât vigilente. să-l lași pe ins să părăsească spitalul înainte de a primi rezultatele pentru probele recoltate, să cedezi rugăminților nu știu cui, să nu adopți măsuri imediate după moartea omului etc. Denotă o incompetență, indiferență și o lipsă de rațiune, cum rar îți este dat să vezi și să crezi. Să-i lași pe toți să se perinde pe la căpătâiul decedatului, deși recomandările sunt mai mult decât clare și stricte, este o bătaie de joc în forma sa pură, pe de o parte, la adresa comunității, iar pe de altă parte, la adresa efortului întreprins de autorități de combatere a virusului. Vă dați seama ce le țâțâie dosurile tuturor ilvenilor, celor din sat cu decedatul, care au avut contact cu persoanele din apropierea decedatului sau cu alte persoane din proximitatea acestora! O înlănțuire de inepții poate contribui la apariția unui focar de COVID-19 în localitate, iar mai apoi, cu largul concurs al incompetenței și al incompetenților, chiar la nivelul întregului județ. Vai de capul lor și de siguranța noastră!
Aplicarea fara restricții a legii.
Dosar penal sau amenzi usturătoare după caz, pentru toți cei care au participat la înmormântare și priveghi inclusiv la preot, poliția locală din localitate și autoritățile locale de pe raza municipiului. Cite înmormântări și
priveghi are Ilva Mică într-o zi? Autoritățile cea păzit? Oile mortului?
Adică în ordonanța militara scrie maxim 8 persoane participă iar primarul își face grija că soția mortului are 10 frați. Ba primare legea ii lege și pentru un frate și pentru 10.
Cea mai inteleapta hotarare ar fi carantinarea imediata a localitatii Ilva Mica si depistarea tuturor celor ce au venit in contact cu ei. Si sa fie pusi in carantina.Pana nu murim cu totii!Celelate …,se pot aplica si dupa.
nu intelegeti o chestie,cum e judetul asa e si orasul,plin de tarani care nu respecta nimic si pe nimeni,autoritatile sunt cu bun simt si nu aplica legea dur la orice abatere,din contra,daca i sesizezi ,zic ca esti bolund si sa dai dovada de toleranta.
Observa ca Lazany se semnează mai nou CC .
P.s.
Poate ne spune cateva cuvinte ( asa elevat ) despre felul in care s-au facut si s-au transmis testele (DUBIOASE) pt COVID 19 si încercarea de a baga sub preș problema pacientului de la Ilva Mica…..